Yetiştirme Yurdunda Çıkan Yangın

Sakarya‘da, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü‘ne bağlı Murat Soğancıoğlu Kız Yetiştirme Yurdunda çıkan yangında yanarak ölen 14 yaşındaki Fatma Karaoğlu‘nun ailesinin açtığı tazminat davası sonuçlandı.

Hızırtepe Mahallesindeki Kız Yetiştirme Yurdunda 18 Mayıs 2009 tarihinde çıkan yangında Mine Gün (17) ile Çocuk Mahkemesi tarafından ailesinden alınarak koruma altına alınmasına karar verilen 14 yaşındaki Fatma Karaoğlu hayatlarını kaybetmişti.

Bunun üzerine İbrahim ve Havva Karaoğlu çifti yurtta koruma altına alınan kızlarının ölmesi üzerine, kızlarının ölümünde idarenin ağır hizmet kusuru bulunduğunu öne sürerek SHÇEK hakkında Sakarya 2. İdare Mahkemesi‘nde tazminat davası açtı.

Anne ve baba için destekten yoksun kalma tazminatı olarak 60 bin lira maddi, anne, baba ve çocukları Bakiye Karaoğlu‘nun yaşadıkları telafisi imkansız kayıplar ile çektikleri ızdırapların karşılığı olarak anne ve baba için ayrı ayrı 35 bin lira, kardeş içinde 30 bin lira olmak üzere toplam 160 bin lira manevi tazminat davası açıldı.

İdare Mahkemesinde süren yargılamada Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü mahkemeye sunduğu savunmada, olayda idarenin bir kusurunun bulunmadığı ailenin istediği destekten yoksun kalma tazminatına hükmedilebilmesi için mevcut bir zararın bulunması gerektiği, ölen çocuğun ailesine desteğinin bulunmadığını belirterek tazminat talebinin red edilmesini istedi.

Dava dosyasını karara bağlayan mahkeme heyeti, Fatma Karaoğlu‘nun ölümüne yol açan yangının çıkmasına aynı yurtta kalan, kurumun gözetimi ve denetimi altında olan çocukların sebep olduğunu, yine yangının büyümesinde ve sonucunda iki kızın ölmesinde idarenin yurt binasında yangına karşı gerekli tedbirleri önceden almamasının etkili olduğu belirtilerek, anne Havva Karaoğlu‘na 18 bin 298 lira, baba İbrahim Karaoğlu‘na ise 16 bin 681 lira maddi tazminat verilmesini kararlaştırdı. Mahkeme, manevi tazminat

için ise şaşırtan bir karar verdi.

Mahkeme kararında, davacı İbrahim Karaoğlu ile ölen kızı Fatma Karaoğlu arasında baba evlat ilişkisinde bulunması gereken sevgi ve bağlılığının bulunmadığı belirtilerek "zira küçük kızın geçirmiş olduğunu sıkıntılı süreçte babasının gerekli ilgi ve alakayı göstermediği gibi ona şiddet uyguladığı ve dolayısıyla da Fatma Karaoğlu‘nun ölümü nedeniyle babanın duyduğu elem ve ızdırabın karşılığı olarak takdiren 500 lira manevi tazminat hükmedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır" denildi.

Mahkeme ayrıca, anneye 2 bin lira ve kardeşe de bin lira olmak üzere toplam 2 bin 500 lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Sanıklara verilen ceza ile tazminatı az bulan ailenin avukatı, ceza davasını Yargıtay‘a, tazminat davasını Danıştay‘a temyize götürdü.

Mahkemenin kararı üzerine şoke olan anne Havva Karaoğlu, "Canlı verdim, 5 ay sonra ölüsünü aldım. Kime ne diyeyim? Kime kızayım?" diyerek verilen cezalara tepki gösterdi.

İnşaatta çalışarak ailesine bakmaya çalışan baba İbrahim Karaoğlu da şöyle konuştu: "Ne kadar kötüde olsa et tırnaktan ayrılmaz. Herkes sever evladını. Olaylardan sonra da çocuklarımı her yere götürüyordum. Bana ‘sen sahip çıkamazsın‘ diyerek aldılar."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile