YGS 2010 sonuçları bu hafta açıklanacak

YGS 2010 sonuçları bu hafta açıklanacak

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın sonuçlarını cuma gününe kadar açıklamaya çalışacaklarını ifade etti.YGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınav sonuçlarını değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi.11 Nisan 2010 Pazar günü gerçekleştirilen ve 1 milyon 512 bin 450 adayın başvurduğu Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) sonuçları bu hafta açıklamayı planladıklarını belirten Yarımağan, ''Sınav sonuçlarını bu cuma gününe kadar yetiştirmeye çalışacağız'' diye konuştu.

LYS'YE GİRMEK İÇİN 180 PUAN ŞART

Sonuçlar ÖSYM'nin internet adresinden duyurulacak.

Sınavda adaylara Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar soru yöneltilmişti. YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınıyor.

YGS'nin değerlendirilirken her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı ayrı puan türü oluşturuluyor.

Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecek.

Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.

YGS'DE BİR PUAN İPTAL EDİLDİ

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 11 Nisan’da yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yer alan matematik testindeki 20 numaralı sorunun, çift yanıtlı olduğu için iptal edildiğini bildirdi. Yarımağan, Hürriyet’e, “Uzmanlarımız iddia edilen bütün soruları incelediler. Bu soru dışında diğer sorularda iptal edilmesini gerektirecek bir hata olmadığına karar verdiler. Adaylar tedirgin olmasınlar. Hepsinin puan hesaplamalarında soruyu doğru yanıtlamış olarak kabul edeceğiz” bilgisini verdi.

YGS'DE BİR YANLIŞ KİTAPÇIK İDDİASI

İddiaya göre, YGS sınav merkezlerinden Şehit Öğretmen Kubilay Lisesi'ndeki bir salonda, sınavın başlamasından yaklaşık 10 dakika sonra salon başkanı, yanlış dağıttığını belirterek soru kitapçıklarını topladı.

Salon başkanı, bazı öğrencilerin itirazına rağmen soru kitapçıklarındaki cevapları silmelerine, zaman kaybı olmaması gerekçesiyle izin vermedi.

Bu salonda sınava giren 18 öğrenci arasında yer alan Gamze Demir (19), bu durumdan dolayı mağdur olduğunu belirterek, salon başkanı ve gözetmeni hakkındaki şikayet dilekçesini, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığına iletilmek üzere İl Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim etti.

Demir, AA muhabirine, bu yıl ikinci kez sınava girmesi nedeniyle stres düzeyinin yüksek olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Sınavda 9-10 soru çözdükten sonra salon başkanı, yanlış dağıttığını söyleyerek soru kitapçıklarını toplamaya başladı. Ben en azından kitapçıklardaki cevaplarımızı silmemiz için zaman vermelerini istememe rağmen susmamı söyleyerek bunu kabul etmedi. Başkasının cevapladığı sorular benim önüme geldi, benim cevapladıklarım da başkalarının önüne... Hem cevap anahtarını sildiğim hem de sorulara tekrar baktığım için zaman kaybı yaşadım. Ayrıca sınava böyle başlamak moralimi çok bozdu, hatta sınavdan çıkmayı bile düşündüm ama telafisi olmadığı için yaşadıklarımı unutmaya çalışıp sınava konsantre olmaya çalıştım.''

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanmayı hedeflediğini dile getiren Demir, sınavın sonucunu merakla beklediğini ifade etti.

Demir'in dershanedeki rehber öğretmeni Meral Garip de dalında dershanenin en başarılı 5 öğrencisi arasında yer alan öğrencisinin başına gelen olayın benzerini, bugüne kadar duymadığını söyledi.

Bu kadar önemli bir sınavda, görevlerinin önceden kendilerine bildirilmesine rağmen salon başkanı ve gözetmeninin yaptığının tam bir sorumsuzluk örneği olduğunu iddia eden Garip, şöyle konuştu:

''Öğrenciler, geleceklerini belirleyecek bu sınavda hem zaman kaybı yaşamış hem moralleri bozulmuş hem de bir nevi soru kitapçıklarının değişmesiyle birbirlerine kopya vermiş gibi olmuş. Öğrenciler, önüne gelen cevaplanmış sorularla başka bir seçeneğin doğru olduğunu düşünse bile kafa karışıklığı yaşamıştır. Zaten öğrencilerin sınav stresi yüksek, bir de böyle bir olay yaşamaları büyük talihsizlik olmuş.''

Garip, öğrencilerin soru kitapçıklarının değişmesiyle cevap anahtarlarını silmek zorunda kaldığını belirterek, ''Eğer öğrenciler cevap anahtarını iyi silemediyse ve soru kitapçığı değiştiği için farklı bir seçeneği işaretlediyse, cevap anahtarlarının okunması sırasında aynı soruda iki seçenek işaretlenmiş gibi algılanıp sorunun geçersiz sayılma riski de var'' dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile