YGS Sınavı Öncesi Öğrenci Ve Velilere Öğütler, Vatandaşa Sessizlik Çağrısı

YGS Sınavı Öncesi Öğrenci Ve Velilere Öğütler, Vatandaşa Sessizlik Çağrısı

Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları Rehberlik Servisi Koordinatörü İpek Kundak, hafta sonu 2 milyonun üzerinde adayın ter dökeceği Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulunurken sınav süresince vatandaşlarını da sessizliğe davet etti.

Pazar günü gerçekleştirilecek olan YGS öncesi öğrencileri ve velileri uyaran Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları Rehberlik Servisi Koordinatörü İpek Kundak Pazar günü sınav süresince vatandaşları da sessizliğe davet etti. Kundak yaptığı açıklamada, kaygının, öğrenmenin ve öğrendiğini kullanmanın önündeki en önemli engel olduğunu, kaygısı artan, sınava olduğundan farklı anlamlar yükleyen öğrenciler için her sınavın bir ’kriz’ olduğunu söyledi.



Bu konuda velilere önemli görevler düştüğüne dikkati çeken Kundak,"YGS’yi krize döndürmemek için kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, çünkü kaygı bulaşıcı bir duygudur. Çocuğunuzun geleceği konusundaki endişeleriniz çocuğunuza da yansır. Bu nedenle öncelikle aileler kaygılarını azaltmaya çalışmalıdırlar. Yoğun kaygı yaşayan kişiler geleceği düşünmekten bugünü kullanamazlar. Sizin sınav sonucuyla aşırı meşgul olmanız, çocuğunuzun da bu yöndeki meşguliyetini arttıracaktır. Çocuğunuza yardımcı olmak için en azından sınava sayılı günlerin kaldığı şu dönemde bugünkü yaptıkları ile ilgilenebilirsiniz" dedi.

Sınavdan önceki gün rutinlerinizi bozmayın

Sınavdan önceki gün rutinlerin bozulmamasını öneren Kundak, genelde sınavdan önceki gün bir çalışma yapılmasının önerilmediğini vurgulayarak, “Özellikle tek bir konu kafanızı karıştırıyor ve düşünceniz o eksikliğe yöneliyorsa kısa bir zaman ayrılması sizi yatıştırabilir. Sınav gününe kadar yürüttüğünüz hazırlıklarınıza ve bilginize güvenin. Kaygı nedeniyle sanki tüm bildikleriniz unutulmuş, öğrendikleriniz silinmiş gibi hissedebilirsiniz. Unutmayın, zihnimizde depoladığımız bilgiler aniden silinmez” dedi.

Sınava girilecek mekânın önceden görülmesinin, yabancılık hissini azaltacağını ve adayı rahatlatacağını ifade eden Kundak, "Bu nedenle sınava gireceğiniz binayı ve salonu mutlaka ziyaret etmelisiniz. Sınavdan önceki günü, kendiniz iyi hissettirecek kişilerle ve sizi yormayacak şekilde geçirebilirsiniz. Önemli olan sınav düşüncelerinden biraz uzaklaşabilmektir. Çok yemek ya da az yemek doğru değildir. Sınavdan bir önceki gece uykunuzu kaçırabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durmalısınız Sınav öncesinde aileniz ve arkadaşlarınızla sınav hakkında konuşmamaya çalışın. Motivasyonunuzu olumsuz etkileyecek olumsuz gereksiz konuşmalardan kaçının" ifadelerini kullandı.

"Sınav günü haşlanmış patates yiyin"

Sınav günü yapılması gerekenlere de değinen Koordinatör İpek Kundak, alışkanlık haline getirilen saatte kalkıp sağlıklı kahvaltı yapılmasını tavsiye ederek, haşlanmış patatesin hatırlamayı kolaylaştırdığının kanıtlandığını kaydetti.

Kundak, sınava 3 gün kala başlayarak her sabah kahvaltıda haşlanmış patates yemeyi önerdi. Sınava rahat kıyafetlerle gidilmesinin de önemli olduğunu belirten İpek Kundak, “Gerekli belgelerinizi bir gece önceden hazırlayın ve evden çıkmadan mutlaka kontrol edin. Üzerinizde takı bulundurmayın. Sınava ucu ucuna yetişmeyin. Sınav saatinden en az bir saat önce sınav yerinde bulunmaya dikkat edin ve sınava 15 dakika kala sınav salonuna öğrenci girişlerinin sona erdiğini unutmayın. Yanınızda bulundurmanız gereken evrakları dosyalayıp yanınıza alın. Sınav öncesi normalde kullanmanız gereken bir ilaçtan başka hiç bir ilaç ya da bitkisel takviyeler almayın. Sınav sabahı alışkanlık haline getirdiğiniz kahvaltıyı yapmaya özen gösterin. Sınavdan en az bir saat önce sıvı alımınızı kontrollü yapmaya, çok fazla sıvı tüketmemeye ve normalden fazla şekerli gıdalar almamaya dikkat edin" diye önerilerini sıraladı.

"Sınav anı başarıya konsantre olun"

Kundak, öğrencilerin sınav salonunda çok rahat duran ya da çok kaygılı kişiler olacağını hatırlatarak, kimsenin kendisini bir başkasıyla kıyaslamaması gerektiğinin altını çizdi. Sınav başlamadan önce konulara ve sorulara değil, başarıya konsantre olunmasını öneren Kundak, sınava güvenle başlayanların rahat olacağının akıldan çıkarılmaması gerektiğini vurguladı. Sınav esnasında yeni bir taktik denenmemesi gerektiğini kaydeden Kundak, şöyle devam etti:

"Süreyi her sorudan sonra kontrol etmeyin. Zor sorularda takılıp kalmayın, işaretleme yaparak, zamanınız kaldığında soruya tekrar dönün. Dersler arasında arkanıza yaslanıp, birkaç saniye zihninizi dinlendirin, üç defa diyagram nefesi alın. Bir iki yudum su için diğer dersin çözümüne geçin. Sınavın sadece akademik bir değerlendirme olduğunu, bir kişilik değerlendirmesi olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Bugüne kadar verdiğiniz emek, en az sınavın sonucu kadar önemlidir. Emeğiniz için kendinizi takdir edin.”

"Lütfen sessizlik"

Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları Rehberlik Servisi Koordinatörü İpek Kundak sınav süresince vatandaşların da sınava giren öğrencileri rahatsız edecek şekilde gürültüden uzak durmalarını, o gün araçların korna çalmamasını ve sınav yakınlarında açık hava törenlerinin düzenlenmemesi gerektiğini ifade ederek “Gençlerimizin geleceği için Pazar günü sınav süresince vatandaşlarımızın da gürültüden uzak durmasını, özellikle sınav merkezleri çevresinde sessizliğin sağlanması için azami duyarlılığı göstereceğine inanıyorum” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile