Yıkık 'Dökümhane Camisi' Restore Edilecek

Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki İstanbul'un fethinde kullanılan top ve gülleleri döken demirci ve dökümcülerin ibadeti için inşa ettirilen Dökümhane Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilecek.

Çizimlerini Fatih Sultan Mehmet'in yaptığı ve İstanbul'un fethinde Bizans surlarına gedik açmasında kullanılan şahi toplarının da döküldüğü Demirköy Fatih Dökümhanesi'ndeki çalışanların ibadeti için 1400'lü yıllarda inşa edilen yıkık Dökümhane Camisi'nin planı Vakıflar Genel Müdürlüğü ekiplerince yeniden çizildi. İhalesi gerçekleşen caminin yeniden ihyası için çalışmalar kısa süre sonra başlayacak.

Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağır sanayinin önemli merkezlerinden Fatih Dökümhanesi'ndeki kim tarafından ne zaman yaptırıldığına ilişkin bilgi bulunmayan ve bugüne sadece yıkık minaresi ulaşan Dökümhane Camisi'nin yeniden aslına uygun inşası için çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Aslına uygun yapılması için caminin vakfından yola çıktıklarını anlatan Güneren, "Caminin ihyası için çalışmalara başlanmış olup ilk etapta mülkiyetin aslına dönmesi noktasında, caminin üzerinde bulunduğu 593 metrekarelik alan mazbut 'Camii Şerif Vakfı' adına yeniden tescil ettirilmiştir" dedi.

İhalesi tamamlanan cami ihyası için yer tesliminin kısa sürede yapılacağını ifade eden Güneren, "Şu an harabe olarak gördüğümüz bu camiyi yeniden ayağa kaldırmak için restorasyon ihalesi hazırladık. Burada değerli hocalarımızın gerçekleştirdiği kazılardan elde edilen sonuçlar, tarihi belge ve fotoğrafların yardımı ile bir ecdat yadigarını daha restore ederek gelecek nesillere aktarmış olacağız." diye konuştu.

Güneren, caminin orijinalinde alt kısmında camilerde çok rastlanılmayan depo bölümünün de müze olarak dizayn edileceğini kaydetti.

- Tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi

Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı toplar ve gülleler, tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi'nde yapıldı.

Dönemin ileri teknolojisi kullanılan dökümhanede, 15. yüzyıl ortalarından 19. yüzyıl sonlarına kadar aralıksız üretim gerçekleştirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile