Yılan Ve Akrep Sokmalarına Karşı Vatandaşlar Uyarıldı

Şanlıurfa'da havaların ısınmaya başlamasının ardından, uzmanlar yılan ve akrep sokmaları vakalarına karşı vatandaşları uyarıyor.

  Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre , yaz ayları ile birlikte akrep ve yılan sokmalarına karşı uyarılarda bulundu . Yetkililer , yaz mevsimiyle birlikte bölgede sıkça yılan ve akrep sokma vakalarının yaşandığını belirtti . Bölgede zehirli yılan türü olarak daha çok engerek yılanı bulunduğunu ve sarı , siyah ve kırmızı akrep türlerinin tespit edildiğini ifade eden yetkililer , vatandaşların dikkatli olmalarını istedi .
Bölgede yaşayan engerek yılanının saldırgan olmadığını ancak bazı dikkatsizlikler sonucunda sokma vakalarının yaşandığını vurgulayan uzmanlar , " Arazide gezerken dikkatsizlikle üzerine basılan yılan saldırganlaşır . Veya piknik alanlarında ısınmak isteyen yılana yaklaşırsanız sizi sokma tehlikesi büyüktür " dediler .
Yılan tarafından ısırılan bir kişiye yapılması gerekli müdahaleler hakkında da bilgiler veren yetkililer , " Yılan tarafından ısırılan bir kişi yarım saat içerisinde bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı . Ama öncelikle yapılması gerekenler ; ısırılan kişi fazla hareket ettirilmemeli , ısırılan bir bölgenin iki parmak üstüne tampon uygulanmalı . Eğer mümkünse buz tedavisi de faydalı olur . Ama tam ısırılan bölgeye değil . Biraz üstüne yapılacak buzlu tedavi zehrin çabuk yayılmasını önler " dediler .
Yılan sokmalarında şimdiye kadar insanlarda yanlış bir bilginin oluştuğunu vurgulayan yetkililer , " Bazı vatandaşlarımız yılan sokmalarında , sokulan yeri bıçakla kesip emme uygulamasının faydalı olacağını zannediyorlar . Ancak bu çok yanlış bir uygulama . Bıçakla kesilen bölgeyle belki zehrin daha çabuk yayılmasına sebep olabilirsiniz . Ayrıca zehri emerken siz de ağzınızdaki yarayla zehir kapıp zehirlenebilirsiniz . Vatandaşlara tavsiyemiz kesinlikle bu tür uygulamalardan vazgeçsinler " diye konuştular .
Diyarbakır ve Şanlıurfa ' da sarı , siyah ve kırmızı renkli akreplerin bulunduğunu ifade eden uzmanlar , akrep sokmalarından korunmak için çıplak ayakla yürünmemesi tavsiyesinde bulundu . Akreplerden korunmanın bir başka yolunun da evlerde tavuk , ördek gibi hayvanlar beslemek olduğunu vurgulayan yetkililer , akrep sokmalarında da ısırılan kişinin en kısa sürede sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini kaydetti . Yılan sokmasında olduğu gibi akrep sokmasında da yapılacak uygulamanın aynı olduğunu ifade eden
yetkililer , ısırılan bölgeye ilaç sürülmemesi tavsiyesinde bulundu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile