Yılbaşı Promosyonlarındaki Düşüş, Matbaacıları Olumsuz Etkiledi

Gelişen teknolojiyle nostaljik hale gelen yılbaşı tebrik kartları ve promosyon ürünlerindeki talebin azalması, matbaacılık sektörünü olumsuz etkiledi.

Türkiye Matbaacılar Federasyonu Başkanı Hüseyin Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, matbaa sektöründe Avrupa ve diğer ülkelerle aynı kulvarda yarıştıklarını, son teknoloji ürünü hızlı makinelerin kullanıldığını söyledi.

Dünyanın en hızlı ve teknolojik makine yatırımlarının dikkate değer olduğunu anlatan Gürbüz, bunların Türkiye koşullarında ihtiyacın üzerinde olduğunu savundu.
"Ülkemizde kağıt kullanımı bu makine yatırımlarına göre düşük kalmakta" diyen Gürbüz, "Örneğin, Almanya'da kişi başı kağıt tüketimi yıllık 350 kilogram civarındayken, bizde ise daha yeni yeni 50 kilograma ulaşmaktadır. Daha değişik bir örnek verecek olursak, bir gazetenin tirajı 10 yıl önce günlük 1,5 milyonken, bugün 500 bin civarındadır. Ülkemizde baskı tirajları sadece lise ve ilköğretim okullarında okutulan ve bedava dağıtılan ders kitaplarını kapsamaktadır. Taleple arz arasında çok büyük farklılık gözlemlemekteyiz. Bu nedenle hızlı ve teknolojik yatırımlarının fazlalığı sektöre, küçük ve orta ölçekli matbaalara zarar vermektedir" şeklinde konuştu.

- "Teknolojiyle elektronik ortamda yılbaşı kutlanmaya başlandı"
Gürbüz, matbaacılık sektörünün yeni gelişen teknolojiyle düşüşe geçtiğine dikkati çekti.
Gürbüz, şöyle devam etti:
"Matbaacılık sektöründe yılbaşı tebrik kartı, eşantiyon, promosyon ve takvim gibi ürünlerde her yeni yıl büyük gerileme olmaktadır. Bu düşüşlerin ana nedeni yıllardan beri ülkemizde süregelen global krizlerdir. Yatırımcı, sanayici, tüccar artık promosyon ürünlerine harcama yapmıyor. Promosyon harcamalarını gereksiz buluyorlar. Bu harcamalara yatırılan paraları sokağa atılmış olarak nitelendiriyorlar. Bunun yanında hükümetlerin de promosyon dağıtım alanında büyük potansiyel pazarı olan akaryakıt istasyonlarının, eczanelerin ve bankaların promosyon dağıtmalarını yasaklaması, sektörde eskiye oranla gerilemeye neden olmaktadır.
Yılbaşı için bastırılan tebrik ve kutlama kartları artık nostalji oldu. Bunun için ekonomik koşulları da değerlendirmek gerek. Tebrik ve kutlama kartlarının ücretleri, bunun yanında, dağıtım bedelleri de var. Aynı zamanda adres yazmak için de zaman gerekli. PTT özelleştirildikten sonra bu kartların dağıtımında da sorunlar yaşanmaktadır. Benim şahsen Türkiye genelinde matbaa sektörüne sitemim var. Matbaacılarımız yılbaşı ve bayram tebriği basımının ortadan kalktığından şikayet ediyor ama kendileri son yıllarda hiç tebrik ve kutlama kartları göndermemektedir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre Türkiye genelinde 15. bin civarında matbaa olduğu belirtiliyor. Her matbaa 100 kart gönderdiği takdirde 1 milyon 500 bin kart gönderilmiş olur. Böylelikle az da olsa kutlama kartları nostalji olmaktan çıkar."
Sektörde çalışacak eleman bulamadıklarına işaret eden Gürbüz, "Usta ve çırak ilişkisi tamamen ortadan kalktı. Nedeni çırak artık yok. Ülkemizde zorunlu eğitimin 8 yıla çıkartılması sadece matbaa sektörüne değil, diğer sektörlerde de çırak bulunamamasına neden olmuştur. Sektörümüze ve diğer sektörlere ara eleman yetiştirme işi endüstri meslek liselerine bırakılmış fakat bu anlamda da liselerin matbaa bölümleri öğrenci bulamadıklarından dolayı yetersiz kalmaktadırlar. Kısacası sektörümüze ara eleman yetiştirilememektedir" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile