Yılbaşında Hindi Yerine Tavuk Dolması

Yılbaşında Hindi Yerine Tavuk Dolması

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Osman Güldemir, yeni yıla sayılı günler kala yılbaşının vazgeçilmezlerinden olan hindiden daha kolay olan tavuk dolması pişirmenin püf noktalarını anlattı.

Eski yılı geride bırakıp yeni yıla girilirken yılbaşı akşamı için hazırlıklar yapılmaya başlandı. Özellikle yılbaşı süsü ve hediyelik eşya sektöründe hareketlilik yaşanırken mutfak için de hazırlıklara sürüyor. Bu geceyi evde kendi pişirdikleri ile geçirmek isteyenler için yılbaşının geleneksel lezzeti hindi yerine hazırlanması daha kolay olan tavuk ile yılbaşı sofrası hazırlanabilir. Biraz daha geç pişen hindi yerine tavuk dolmasının da tercih edilebileceğini ifade eden Anadolu Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Osman Güldemir, ayrıca tavuğun hindiye göre ulaşılmasının da daha kolay olduğunu ifade etti.

TAVUK DOLMASININ İÇİNDEKİLER VE HAZIRLANIŞI

Tavuk dolmasının iç malzemesinin kaliteli olması gerektiğini söyleyen Güldemir, hazırlanacak tavuğun malzemeleriyle alakalı bilgiler verdi. Hazırlanacak malzemeleri sıralayan Güldemir, “Dolmamızın iç malzemesi için pirinç, tuz, karabiber, tereyağı, tarçın, fıstık, kuş üzümü ve tavuk ciğeri gerekiyor. Bu malzemelere isteğe göre başka baharatlar da eklenebilir. Ama iç pilavda bu saydıklarım çok önemli. Olmazsa olmaz da denilebilir lezzet için. Bir tavada tereyağı kızdırılır, tavuk ciğeri ve yüreği kavrulur. İçine pirinç, tuz, karabiber, tarçın, fıstık ve kuş üzümü eklenerek biraz daha kavrulur. Yarım bardak su eklenerek suyunun çekilmesi beklenir. Hazırlanan bu iç harcı tavuğun arka kısmından doldurulur ve derisi gerdirilerek seyrekçe dikilir. Derin kapaklı bir tavada sıvı yağ kızdırılır, tavuğun sırtı ve göğsü pembeleşene kadar kızartılır, üzerine kaynar su ilave ederek kısık ateşte kapağı örtülü şekilde tencerede ve sonra 200 derecede fırında tepsi içerisinde pişirilir” dedi.

“DOĞAL YETİŞEN TAVUK İLE HAREKET ETMEDEN YETİŞEN TAVUK ARASINDA FARK VAR”

Tavuğun, hindiye göre pişirilmesinin daha kolay olduğunu aktaran Osman Güldemir, “Doğal yetişen tavuk ile kapalı ortamda yetişen tavuğun pişme süreleri farklı olur. Doğal tavuk 3 saat dolayında istenilen yumuşaklıkta pişerken, kapalı ortamda pek hareket etmeden yetişen tavukta bu süre neredeyse yarıya inmektedir. Tabi bu süre tavuğun boyutuna ve yaşına göre de değişmektedir” ifadelerini kullandı.

Fırınlama esnasında tavuk üzerinde bir tatlı kaşağı bal ile çeyrek su bardağı sıvı yağ karışımı sürerek daha iyi kızarması ve farklı bir lezzet elde edilmesinin mümkün olacağını belirten Güldemir, tencerenin ve tepsinin dibinde kalan yoğun sosun üzerine gezdirilerek servis edilmesinin daha hoş olacağını dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile