Yilda 45 Gün Uyanik Kalan Ipek Böcekleri, Dut Yapraklariyla Özenle Besleniyorlar

Yilda 45 Gün Uyanik Kalan Ipek Böcekleri, Dut Yapraklariyla Özenle Besleniyorlar

Hatay’in Defne ilçesinde kurulan egitim merkezi, kadinlara istihdam saglamak ve geleneksel ipek böcekciligi meslegini canlandirmak amaciyla faaliyet gösteriyor. Yilin 45 gününde uyanik kalan ipek böcekleri tarafindan üretilen ipekler, geleneksel el tezgahlarinda kiyafete dönüsüyor.



Hatay’in Defne ilçesinde unutulmaya yüz tutmus bir meslek olan ipek böcegi yetistiriciliginin yeniden canlandirilmasi amaciyla Defne Belediyesi tarafindan kurulan egitim merkezinde, Fulya Kadioglu liderliginde kadinlara istihdam saglaniyor. Yilin büyük çogunlugunu uyuyarak geçiren ipek böcekleri, Nisan ayinda baslayan uyanma sürecinde 45 gün uyanik kaliyorlar. Yaklasik 30 günlük beslenme ve 15 günlük üretim sürecinde ipek böcekleri, koza üretimi gerçeklestiriyorlar. Ipek böceklerinin yasam döngüsü ve bakimi hakkinda bilgi veren Kadioglu, bu alandaki zorluklari ve isin inceliklerini anlatti. Geleneksel el tezgahlarindan çikan ürünler; sal ve fular olarak sergilenirken, her bütçeye uygun fiyatlarla satisa sunuluyor.

"Unutulmaya yüz tutmus ipek böcekciligini canlandirmak için egitim merkezi kurduk"

Kadinlara istihdam saglamak amaciyla egitim merkezi kurduklarini söyleyen Fulya Kadioglu, "Biz burada ipek böcegi yetistiriciligi ve dokuma yapiyoruz. Burada kadinlara istihdam saglamak amaciyla ve unutulmaya yüz tutmus bu meslegi tekrar canlandirmak için bir egitim merkezi kurduk. Egitim merkezimizde yaklasik 45 gün boyunca her senenin Nisan ayinda Ipek böceklerimizi yetistiriyoruz. Nisan ayinin basinda ipek böceklerimiz uyaniyorlar. 45 günlük bir süreci var. 35 gün boyunca sadece dut yapragiyla besleniyorlar. 4 defa uykuya giriyorlar ve uyuduklari zaman ipek böceklerine yemek vermiyoruz. Böcekler uyudugunda uykularini bozmamak için yemek vermeyerek uyumalarini sagliyoruz. Uykularini bozarsak saglikli koza elde edemeyiz. Ipek böcekleri uyandiginda kabuklarini birakirlar. Kabuklarini biraktiklari zaman 13 cm büyüklüge ulasiyorlar. Agzindan iplik gelen ipek böcekleri çaliya tirmaniyorlar. Çaliya çikip orada kozalarini örmeye basliyorlar. Toplamda tüm bunlarin olmasi 45 günlük bir süreç. Belirli isi ve nem görmeyen ipek böceklerimiz uyanmazlar. Çok mesakatli bir is, severek yapmadiginiz müddetçe yapma sansiniz yok. Ilk çikan ipligi ayiriyoruz, kalan iplikler çorap sökügü gibi geliyor. Yaklasik 60 kozadan 1 tel iplik elde ediyoruz. Metraji fazla 2 bin metre arasinda bir ipligi var. Çok ince oldugu için biz onu 60 taneyi birlestirerek yapmamiz gerekiyor. El tezgahlarindan çikan ürünlerimizi; sal, fular olarak burada sergiliyoruz. Isteyen müsterilerimiz bizden satin alabiliyorlar. Fiyatlar her bütçeye uygun degisiklik gösteriyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile