Yıldırım ilçesinde 30 yıldır fırıncılıkla uğraşan Dilmaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekşi mayayla yapılan ekmeğin uzun süre bayatlamadığını, dolayısıyla bu ekmeği tüketmenin israfı önlediğini söyledi.
Daha lezzetli ekmek çeşitleri keşfetmek için ülke ülke gezdiğini anlatan Dilmaç, Almanya'nın Bavyera eyaletinde Kral Ludwig için ekilen buğdaylardan krala özel yapılan "König Ludwig Ekmeği"nin hala üretildiğine dikkati çekti.
Bu ekmeği yapmayı Bavyera'da öğrendiğini ve fırınında yapmaya başladığını ifade eden Dilmaç, "Neden bizim de böyle bir ekmeğimiz olmasın diye düşündüm. Bizim padişahlarımız, yüzyıllarca dünyaya hükmetmiş. Biz de böyle bir ekmek yapmak istedik. Burası da Bursa'nın Yıldırım ilçesi; bu fikirle Yıldırım Bayezid Ekmeği'ni yaptım. Ekmek için yapılan kuşaklara Yıldırım Bayezid'in resmini bastırdık" diye konuştu.
Dilmaç, müşterilerin Yıldırım Bayezid Ekmeği'ni beğendiğini vurgulayarak, "Görenler, internet sitemizden de sipariş veriyor. Türkiye'nin birçok iline gönderiyoruz" dedi.
- "Bu ekmek bayatlamıyor"
Ekmek için patent başvurusu yaptıklarını söyleyen Dilmaç, şöyle devam etti:
"Bu ekmek bayatlamıyor, 10-12 gün tüketebiliyorsunuz. En büyük özelliği de buğdayını değişik bir yöreden almamız. Aldığımız bu buğdayı kendi kara değirmenimizde çektiriyoruz. Çok farklı bir buğday oluyor. Buna çavdar ve köy unu da ekliyoruz. Kendi yetiştirdiğimiz 15 yıllık ekşi maya ile su ve kaya tuzuyla ekmeği yapıyoruz. Bu ekmeğin hamurunun bekleme süresi de çok farklı. Dayanma süresinin uzunluğu ve lezzeti, mayalama süresinin çok uzun olmasından kaynaklanıyor. 24 saat bu hamuru bazı işlemlerden geçiriyoruz. Ondan sonra pişmeye hazır oluyor."
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edecek
Osmanlı Devleti zamanında buğday unu tüketildiğini söyleyen Dilmaç, bu yüzden padişahların da Yıldırım Bayezid Ekmeği'ne benzeyen ekmekler tükettiğini aktardı.
Ekmeği 10 liraya sattıklarını belirten Dilmaç, "İçi çok tok bir ekmek. Çok büyük gözenekleri yok. Bu yüzden bir dilim yediğinizde kendinizi gerçekten doymuş hissediyorsunuz. Ekmeği iki kilogramlık hamurdan yapıyoruz. Pişince yaklaşık 1,8 kilogram geliyor. Büyüklüğünden dolayı fiyatı biraz fazla" ifadelerini kullandı.
Dilmaç, Bursa Rizeliler Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyesi olduğunu, dernek olarak ocak ayının sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceklerini, Erdoğan'a Yıldırım Bayezid Ekmeği takdim edeceğini belirterek, orada bu ekmeğin israfı önleyerek Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkıyı anlatacağını kaydetti.
'Yıldırım Bayezid Ekmeği'nin Patentini Alacak
Bursalı fırıncı Şevki Dilmaç, buğday ununa su, kaya tuzu, çavdar ve köy unu ekleyerek ürettiği, tazeliğini 12 gün koruyan "Yıldırım Bayezid Ekmeği"nin patentini almak için Türk Patent Enstitüsüne başvurdu.