Gürcistan’ın ithalatında Türkiye’nin birinci sırada yer aldığını belirten Başbakan Binali Yıldırım, bundan sonra ikili ticari potansiyeli daha da iyileştirirken, bir yandan da serbest ticaret anlaşmasında bazı düzeltmeler yapılacağını kaydetti.
Yaşanan gelişmelerde ülkeler adına kat edilen ekonomik ilerlemelerde kazan kazan esasına göre bir ivmeyi gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.
Gürcistan’ın 25. bağımsızlık yıl dönümü olduğunu belirten ve devletler için 25 yılın çok uzun bir süre olmadığını ifade eden Yıldırım, 25 yılda Gürcistan’ın ortaya koyduğu vizyonun gelişmiş Avrupa ülkeleri seviyesinde bir anlayışla yoluna devam ettiğini söyledi.
Yıldırım, “Türkiye olarak İpek Yolunu tekrar ihya etmek, Batı ve Doğu arasındaki modern yolları hayata geçirmek için Bakü-Tiflis-Kars demiryolunu başlatmıştık, bu sene sonunda bu yolu tamamlamış olacağız. Çin’den çıkan tren Londra’ya kadar gidebilecek. Bölgesel ve küresel ticaret, ekonomik faaliyetler daha ekonomik hale gelecektir. Türkiye için bizim Gürcistan bakımından çok önemsediğimiz bir konu” diye konuştu.
Türkiye’nin Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine önem verdiğinin altını çizen Yıldırım, “Abhazya bölgesindeki ihtilafların barışçı yollarla, toprak bütünlüğü esas alınarak çözüme kavuşturulması öncelikli hedefimizdir, beklentimizdir. Türkiye bu konuda her türlü aktif katkıyı geçmişte olduğu gibi bundan sonra da sağlamaya da hazırdır” açıklamasında bulundu.
Gürcistan’ın NATO’ya üye olmasını Türkiye’nin desteklediğini belirten Yıldırım, Yukarı Karabağ ihtilafında yaşanan tırmanıştan duyulan endişeyi, bölgede yaşanan terör olaylarının artışını da değerlendirdiklerini ifade etti.
72 yıl önce Gürcistan’daki vatanlarından ayrılmak zorunda kalan Ahıska Türklerinin dramını ve Gürcistan’a geri dönüş sürecini ele aldıklarını kaydeden Yıldırım, “Türkiye olarak biz Ahıska Türkleri Gürcü toplumun tam anlamıyla parçası olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda daha ileri bir işbirliği yapmaya hazırız” dedi.
Gürcistan ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerde geçen yıl bir düşüş yaşandığının altını çizen Yıldırım, “Ekonomi Bakanlarımızın görevi bu düşüşü ortadan kaldırmak, bunu tekrar artış sürecine getirmektir. Bu konuda hangi tedbirler alınacaksa süratle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Gürcistan’a Türk yatırımcılarının yatırımları oldukça iyi gidiyor” diye konuştu.
Toplantıda ileriki zamanlarda iki ülke arasında yapılacak anlaşmalara ilişkin bilgi veren Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili, Abhazya’da yaşanan gelişmelere ilişkin, “Bölgede barış ve istikrarın korunması için mevcut çatışmaların çözümlenmesi, bunun uluslararası hukuk boyutunda gerçekleştirilmesi, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde çözümlenmesi büyük önem taşımakta. Ahbazya’daki durum bizi endişelendiriyor, bu Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne tehdit ediyor. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve Hükümetine Gürcistan’ı destekledikleri için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Üst Düzey Stratejik İşbirliği Konseyinin kurulmasının önemini anlatan Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili, yapılacak toplantılarda işbirliğinin daha ileri seviyelere taşınacağının altını çizdi.
Yıldırım-Kvirikashvili Ortak Basın Toplantısı
Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı Başbakan Binali Yıldırım ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikashvili’nin eşbaşkanlıklarında Başbakanlık Çankaya Köşkünde yapıldı. Toplantı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Başbakan Binali Yıldırım, işbirliği konseyinin ilk toplantısında masaya yatırılan konularla ilgili bilgi verdi.