Yıldırım-Kvirikaşvili Ortak Basın Toplantısı
Başbakan Yıldırım: (1) 'Bu menfur olaydan dolayı hiçbir ülkeyle dış ilişkilerimizde, ekonomik ilişkilerimizde en ufak bir sarsıntı olmadı, en ufak bir tereddüt yaşanmadı. Demokrasimiz, siyasi kurumlarımız, devlet kurumlarımız hiçbir kesintiye uğramadan normal faaliyetlerini sürdürdüler. Bu durum gelişmiş demokrasinin, oturmuş siyasi kültür ve kurumların, güven ve istikrar içindeki büyük Türkiye'nin bir göstergesidir' 'Olay geçmiştir. Türkiye'de hayat normale dönmüştür. Gerek ekonomik göstergeler gerek piyasa gerekse ticari hayat aynen hiçbir kesintiye uğramadan devam etmektedir. İşte bu yüzdendir ki bugün Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı olan Türkiye ile ticari faaliyetlerini daha nasıl geliştirebiliriz, yatırımları nasıl büyütebiliriz diye bir araya gelip bunları konuşuyoruz, bu toplantıları yapıyoruz'
Yıldırım ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Çankaya Köşkü'nde, Türkiye-Gürcistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık etmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Başbakan Yıldırım, Türkiye'de anayasal demokrasi adına kazanılan büyük zaferin ardından bir anlamda bu zaferi kutlama mahiyetinde Gürcistan ve Türkiye başbakanları ve 15 bakanın katılımıyla düzenlenen Türkiye-Gürcistan 1. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) toplantısını tamamladıklarını belirtti.
Demokrasi için zafer niteliğinde sonuçlanan bu süreçte pek çok dost ülkeden, komşu ve müttefikten destek mesajları aldığını anlatan Yıldırım, Kvirikaşvili'nin de kalkışmanın ilk saatlerinde Tiflis Büyükelçiliği ile görüştüğünü, en kuvvetli destek mesajını ilettiğini aktardı.
Daha sonra Kvirikaşvili ile pazar günü telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ifade eden Yıldırım, 'Görüşmede, değerli dostum bugün için planlanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantısı'nı gündeme getirdi. Ben de kendisine 'Demokrasi için başarılı bir sınav verdik ve başarıyla bu sınavdan çıktık. Biz bu toplantıya hazırız.' dedim. Sayın Başbakan da 'Siz hazırsanız biz de hazırız. Bu toplantı tüm çevrelere de etkili bir mesaj olacak. Türkiye'nin istikrarı bölgenin istikrarı için son derece önemlidir. Türkiye hükümetine ve halkına desteğimiz tamdır.' dedi. Bugün şahsım milletim ve hükümetim adına dostum Giorgi ve tüm Gürcü halkına bu zorlu süreçte verdikleri destek ve dayanışma dolayısıyla takdir hislerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum.' diye konuştu
Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin, 'Olay geçmiştir. Türkiye'de hayat normale dönmüştür. Gerek ekonomik göstergeler gerek piyasa gerekse ticari hayat aynen hiçbir kesintiye uğramadan devam etmektedir. İşte bu yüzdendir ki bugün Gürcistan'ın en büyük ticaret ortağı olan Türkiye ile ticari faaliyetlerini daha nasıl geliştirebiliriz, yatırımları nasıl büyütebiliriz diye bir araya gelip bunları konuşuyoruz, bu toplantıları yapıyoruz. Türkiye-Gürcistan ilişkileri sağlam bir temelde gittikçe güçleniyor.' ifadelerini kullandı.
Başbakan Yıldırım, bölgede Gürcistan, Azerbaycan ve diğer bölge ülkelerinin güçlü olmasının bölgesel barışa ve küresel kardeşliğe önemli katkı anlamına geldiğini söyledi.
'Bu menfur olaydan dolayı hiçbir ülkeyle dış ilişkilerimizde, ekonomik ilişkilerimizde en ufak bir sarsıntı olmadı, en ufak bir tereddüt yaşanmadı. Demokrasimiz, siyasi kurumlarımız, devlet kurumlarımız hiçbir kesintiye uğramadan normal faaliyetlerini sürdürdüler. Bu durum gelişmiş demokrasinin, oturmuş siyasi kültür ve kurumların, güven ve istikrar içindeki büyük Türkiye'nin bir göstergesidir.' diyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
'Türkiye ile Gürcistan tarihten gelen özel bağlarını stratejik ortaklık düzeyine çıkarmayı başarmış iki yakın dost ve komşu ülkedir. Bugün Avrupa Birliği ile yapmaya çalıştığımız bazı ilerlemeleri biz Gürcistan ile daha önce başladık ve hayata geçirdik. Nedir bunlar? Kimlik kartı ile seyahat, Batum Havaalanı'nın ortak kullanımı ve her türlü ekonomik, turizm ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi gibi uygulamalar var. Bugün memnuniyetle görüyoruz ki Gürcistan'ın ithalatında Türkiye birinci sırada yer almaktadır yüzde 17'lik bir mertebeyle. Bundan sonra bu ikili ticari potansiyeli daha da geliştirirken bir yandan da ticaret dengesinin Gürcistan lehine artırılması için serbest ticaret anlaşmasında bazı düzeltmeler yapacağız. İstiyoruz ki yaşanan gelişmelerde, ülkelerimiz adına katettiğimiz ekonomik ilerlemelerde 'kazan kazan' esasına göre bir ivmeyi gerçekleştirelim.'
Başbakan Yıldırım, Gürcistan'ın 25. bağımsızlık yılı olduğunu, 25 yılın devletlerin geçmişinde çok uzun bir süre olmadığını vurgulayarak, 25 yılda Gürcistan'ın bölgede çarpıcı değişim, dönüşüm ve vizyon ortaya koyduğunu dile getirdi.
Bu gelişim ve dönüşümün gerçekleşmesinde çok büyük emeği olan Kvirikaşvili'yi kutlayan Yıldırım, 'Türkiye olarak Çin'den başlayıp Avrupa'nın batısına uzanan tarihi İpek yolunu, orta koridoru, tekrar ihya etmek ve batı doğu arasındaki yolları hayata geçirmek için Bakü-Tiflis-Kars Demiyolu Projesi'ni başlatmıştık. Şimdi bu projeyi tamamlamış olacağız. Böylece Çin'den çıkan bir tren ta Londra'ya kadar gidebilecektir. Böylece hem bölgesel hem de küresel ekonomik faaliyetler daha rekabetçi hale gelecektir.' değerlendirmesinde bulundu.
(Sürecek)