Çanakkale Valiliği'nin katkılarıyla Adana Valiliği'nin organizesinde Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi 'nde “Bir Destandır Çanakkale ' konulu konferans düzenlendi, fotoğraf sergisi açıldı.
Vali İlhan Atış, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz fotoğraf sergisinin açılışını yaptı. Daha sonra konferansa geçildi. Milli Eğitimden emekli olduktan sonra Çanakkale 'de rehberlik yapan Hüseyin Yıldız, 97 yıl önce bu vatanda yaşayan insanların en güzel birliktelik ve kenetlenmeyi gösterdiğini belirterek, ayrım yapılmadan, ötekileştirilmeden yurdun her tarafından insanların omuz omuza birlikte savaştığını ifade etti. Cumhuriyetin temelinin Çanakkale 'de atıldığını aktaran Yıldız, o dönemlerde Türk milletinin önünde Farssız, İngiliz, Anzak düşmanlarının bulunduğunu, şimdiki düşmanın ise fakirlik, cehalet ve ayrımcılık olduğunu kaydetti.
Çanakkale Savaşları'nın nasıl başladığıyla ilgili bilgiler veren Hüseyin Yıldız, davetlilere ilginç anekdotlar aktardı. Çanakkale'de ilk ateşin 3 Kasım 1910 yılında Seddülbahir Kalesi'nin vurulmasıyla başladığını belirten Yıldız, '15 kilometre uzaklıktaki gemilerden Seddülbahir Kalesi bombalandı. Bu bombardımanda 5 subay 81 erimiz şehit oluyor. Çanakkale'deki savaş böyle başlıyor. ' dedi.
Daha sonra 1. Dünya Savaşı'nın başladığı ve bizim de bu savaşa katıldığımızı hatırlatan Yıldız, tarihi seyir içerisinde Çanakkale Savaşları'nın 19 Şubat 1915'de tam olarak başladığını kaydetti. '19 Şubat tarihi tesadüfî bir tarih değildir ' diyen Yıldız, bunu şöyle açıkladı: '19 Şubat 1807'de bir İngiliz filosu İstanbul'a kadar geliyor. Ancak dönüp gidiyor. İşte 19 Şubat'ı bu yüzden özellikle seçiyorlar. İngilizler 19 Şubat 1915'de 11 kez bombardıman yapıyor boğaza. Böylece Çanakkale'ye hücumlar başlıyor. '
Nusret mayın gemisinin boğazda düşman gemilerine karşı göstermiş olduğu üstün direnç ve başarıya dikkat çeken Hüseyin Yıldız, bunu dönemin İngiliz Bahriye Nazırı Churchill'in ifadelerine yer vererek anlattı.
Yıldız, Churchill'in Nusret mayın gemisi için 'Bir milletin kaderini değiştiren mayın gemisi' ifadesini kullandığını söyledi. Daha sonra tarihi kronoloji içerisinde savaşları özetleyen Yıldız, en çok konuşmasında yaşanmış olaylara yer verdi. Conkbayırı, Anafartalar, Seddülbahir, Kanlısırt daha birçok şiddetli savaş sahnelerine tanıklık eden yerlerden bahseden Yıldız, Rumeli Mecidiye Tabyası'nda yaşanan ve bugün Çanakkale denince hemen herkesin ilk aklına gelen 'Seyit Onbaşı'nın 215 kiloluk bombayı sırtında topun ağzına vermesi ' olayını da bir kez daha aktardı.
Yıldız: Çanakkale, Türkiye’nin Önsözüdür
Çanakkale eski Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Yıldız, Çanakkale Savaşı'nın Türkiye Cumhuriyeti’nin bir önsözü olduğunu söyledi.