Yıldız: Güneydoğu'daki Elektrik Kesintileri Kaçak Kuyulardan Kaynaklanıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güneydoğu'da yüzde 72 oranında kaçak elektrik kullanıldığını söyledi.

Bölgedeki elektrik kesintilerini ise 10 binden fazla kuyuda kaçak elektrik kullanılmasına bağlayan Yıldız, kaçak elektrik kullanımının kul hakkına girdiğini vurguladı.

Taner Yıldız, sabah yaptığı enerji istişare toplantısının ardından bölge valileri, milletvekilleri ile ilgili daire amirlerinin katılımıyla Dicle Elektrik AŞ'de bölge toplantısı yaptı.

Polisevinde yapılan toplantıda konuşan Yıldız, sabah gerçekleştirdikleri toplantıda bölgede yüzde 72 oranında kaçak elektrik kullanıldığı ve bu kayıp kaçağın nasıl önleneceği ve ne tür önlemler alabilecekleri yönünde değerlendirme yaptıklarını söyledi.

Dürüst vatandaşların yanında olduklarını söyleyen Yıldız, elektriği kaçak kullanan vatandaşların üstünde kul hakkı olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

“Herkes kullandığı elektriğin parasını ödeyecek” diyen Bakan Taner Yıldız, kendilerinin de aksayan yerlere müdahale ederek çözüm üreteceklerini bildirdi.

Bakan Taner Yıldız, bölgede 10 bine yakın kaçak kuyu bulunduğuna dikkat çekerek, “Bölgemizde kaçak kuyu istemiyoruz. Tarlaların ekim zamanına yaklaşıyoruz. Bu zamana kadar abone müracaatlarını yapmayan zarara uğrar. Elektriği kaçak olarak kullanmalarına müsaade etmeyeceğiz.” diye konuştu.

Bakan Yıldız, bu yıl Şanlıurfa 'daki 300 köyün elektrik yatırımını gerçekleştireceklerini, bölgeye de 60 milyon TL kaynak aktardıklarını söyledi.

Tarımsal sulamadaki kayıp kaçağın yanında meskenlerin de üzerine gideceklerini sözlerine ekledi.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise elektrikte yaşanan kayıp kaçak sorunun çözümü ve sinerji oluşturması açısından toplantının önemli olduğunu vurguladı. Şanlıurfa 'da 6 aydır görev yaptığını hatırlatan Vali Güvenç, kaçak elektriğin bölgenin çok önemli bir sorunu olduğunu söyledi. 6 aydır yaptıkları araştırmalar sonucunda elektrik kesintisi ve köylerin yol sıkıntılarıyla karşılaştıklarını belirterek, elektriğin modernize edilmesinin öncelikli çalışmaları arasında olduğunu ifade etti.

Organize Sanayi Bölgesi 'nde üretim yapan tesislerin elektrik dalgalanmasında bile çok büyük maddi zarara uğradığını anlatan Vali Güvenç, böyle bir ortama sanayicinin gelmek istemediğini söyledi. Bölgedeki kayıp kaçak oranının yüksek olmasında yer altı sularıyla tarım arazilerinin sulanmasından kaynaklandığını Vali Güvenç, İspanya 'ya yaptıkları gezi sırasında kendilerine verilen bir sunumu gösterdi.

Güvenç, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Bölgemizde bir yandan cazibeyle geniş alanları sularken diğer yandan yer altı sularıyla tarlaları sulamaktayız. Yine bu bölgelerde yapılan açık sulama, vahşi sulama; hem enerji israfına, hem verim kaybına, hem de topraklarımızın erozyona uğramasına sebep olmaktadır. Aynı sorun cazibeli sulama dediğimiz barajlardan temin ettiğimiz sularla yapılan sulamalarda da söz konusudur. Halbuki bu fazla akan suyu durdurup, damlama, yağmurlama yöntemlerini kullandığımızda hem az su tarlalara gitmesini sağlayarak enerji tüketimi azalacak hem de ürünün verim kalitesi artacaktır. Bu konuda damlama sistemi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Ziraat Bankası 'ndan verdiği destek vardır.”

Toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra, Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Batman Valisi Ahmet Turhan, Siirt Valisi Musa Çolak, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Seyit Eyüpoğlu, Kasım Gürpınar, Emin Önen, Mahmut Kaçar, Halil Özcan, Abdülkerim Gök, Mehmet Akyürek, Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Mardin Milletvekilleri Muammer Güler ve Abddurahim Akdaş, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve ilgili daire amirleri de katıldı.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile