Yıldız: Nabucco İle Itgı Birbirinin Rakibi Değil Ankara

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Nabucco Boru Hattı Projesi ile Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin birbirinin rakibi değil, farklı güzergahlardan gidiyor olsa da birbirini tamamlayıcı projeler olduğunu söyledi.

  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , Nabucco Boru Hattı Projesi ile Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi ' nin birbirinin rakibi değil , farklı güzergahlardan gidiyor olsa da birbirini tamamlayıcı projeler olduğunu söyledi .
Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi ' nin ( ITGI ) şirketlerarası mutabakat zaptı BOTAŞ , EDİSON ve DEPA tarafından imzalandı .
Mutabakat Zaptının imzalanmasının ardından Rixos Otel ' de düzenlenen bilgilendirme toplantısına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel , İtalya Elektrik ve Doğalgaz Şirketi EDİSON ' un Başkan Yardımcısı Roberto Poti ve Yunanistan Devleti Doğalgaz Şirketi DEPA Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi ( CEO ) Herry Sachinis katıldı .
Yıldız , burada yaptığı konuşmada , Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi ' nin ( ITGI ) , AB ' nin öncelikli projeleri içinde yer aldığını ve teşvik ettiği 4 . doğalgaz arz koridorunun en önemli unsurlarından birini teşkil ettiğini söyledi .
Güney koridorundaki bütün projeleri Türkiye olarak desteklediklerini belirten Yıldız , Azeri gazıyla alakalı anlaşma yapıldıktan sonra birçok projeyi ' tetikleyeceğini ' söylediklerini , bunlardan birinin de ITGI olduğunu ifade etti .
Yıldız , anlaşmanın , BOTAŞ ' ın , İtalyan EDİSON ile Yunan DEPA ' nın beraberce ülkelerinde farklı yatırımları yapabilmesinin önünü açacağını ve Adriyatik ' deki Poseidon Projesi ile alakalı çalışmaların da önünü açabilecek bir imza olduğunu vurguladı .
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız , projede ilk gaz akışı ve finansmanıyla ilgili bir soruya yanıt olarak , hem Azerbaycan hem Türkmenistan hem de diğer kaynak ülkelerden gaz arzıyla ilgili hazırlıkların bitmesinin ardından 2017 yılına kadar projenin değişik safhalarda tamamlanmasının öngörüldüğünü söyledi .
Yıldız , üç firma arasında finans yüklerinin bölüşülmesi açısından da görüşmelerin devam edeceğini , bu konuda netlik kazanmış , regüle edilmiş bir durumun söz konusu olmadığını ifade ederek , bunun hem tüketici hem transit ülke hem de kaynak ülke açısından da farklı yanları olduğunu kaydetti .
Ceyhan Enerji Bölgesi Projesi Petrol Boru Hattı ile ilgili bir soruya karşılık olarak da Yıldız , şunları kaydetti :
' Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı ile ilgili yaklaşık 2 aydan beri görüşmeler devam ediyordu , bizim de bu anlaşmayı artık nihayetlendirmemiz gerekiyordu . Çünkü Irak ' ın normalleşmesi için bu petrol boru hattının önemi son derece büyük ve bu hattan petrol aktıkça , normalleşme daha da artacak . Kapasite olarak bu hat 70 milyon ton kapasiteli , Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı 50 milyon ton . Çok daha büyük kapasiteyle çalışabilecek bir hat . Temeli 2013 yılına kadar minimum 35 milyon tonluk bir petrol geçiş garantisiyle birlikte imzalanmış bir anlaşmadır . Hedefimiz kısa sürede 70 milyon tona ulaşmaktır . Hem taşıma kapasitesi hem depolama kapasitesi itibariyle 1 milyar liralık bir gelir hedeflenmektedir . Önceki taşıma ücretlerinden bir miktar daha yüksek anlaşma yapılmıştır . Önümüzdeki 1-2 hafta içinde fırsat bulduğumuz bir gün gidip anlaşmaya imzaları atacağız . '
17 . 06 . 2010 21 : 28 : 46
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile