Yilin Ilk Bugdayi GTB'de Islem Gördü

Yilin Ilk Bugdayi GTB'de Islem Gördü

Hasat sezonunun ilk mahsul bugdayi Gaziantep Ticaret Borsasi’nda (GTB) islem gördü. Adana’nin Yumurtalik ilçesine bagli Deveciusagi kirsal mahallesinde hasadi yapildiktan sonra Gaziantep’e getirilen 2024 yilinin ilk ürün ekmeklik bugdayi kilogrami 10 lira 30 kurustan alici buldu.

Türkiye’de tarimsal üretimin bel kemigini olusturan bugdayda yeni sezonun ilk hasadi gerçeklestirildi.

Adana’nin Yumurtalik ilçesine bagli Deveciusagi kirsal mahallesinde çiftçi Salih Güler tarafindan yetistirilen ve tüccar Erol Benli tarafindan Gaziantep’e sevk edilen ilk mahsul ekmeklik bugday, GTB hububat-bakliyat satis salonlarinda satisa sunuldu.

GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Enver Çokay, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Alagöz ve Orhan Özdemir’in de hazir bulundugu sabah seansi satisinda Günesoglu Gida Sanayi Ltd. Sti tarafindan piyasaya sürülen ilk mahsul bugday Özmercan Un Fabrikasi tarafindan kilogrami 10 lira 30 kurustan satin alindi.

“Hasat sezonu hayirli olsun”

Yilin ilk mahsul bugdayinin satisinin gerçeklestirildigini kaydeden GTB Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Akinci, yaptigi konusmada çiftçi Salih Güler’i ilk bugday hasadindan dolayi tebrik ederek, yeni sezonun bereketli ve bol kazançli geçmesi temennisinde bulundu.

Mevsim sartlari ve sicakliklarin bugdayin olusumu ve hasadi üzerinde önemli bir etkiye sahip oldugunu belirten Akinci, bu nedenle ilk bugday hasadinin genellikle daha sicak bir iklime sahip olan Adana’da gerçeklestirildigini söyledi.

Türkiye’nin bulundugu cografi konumu ve iklim sartlarindan dolayi tarimsal alanda büyük bir potansiyele sahip oldugunu aktaran Akinci, stratejik öneme sahip olan bugdayin tarimsal üretimin bel kemigini olusturdugunu dile getirdi. Akinci, Türkiye’de en fazla üretilen ve tüketilen tarim ürünlerinin basinda gelen bugdayda bu sezon olumsuz bir durum yasanmamasi halinde geçen yilin rekoltesine yakin bir rekolte beklenildigini sözlerine ekledi.

GTB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Alagöz de Gaziantep ve ilçelerinde sulu tarim yapilmayan kiraç alanlarda haziran ayinin ilk haftasindan itibaren, sulu tarim yapilan arazilerde ise haziran ayinin 15’i veya 20’sinden sonra biçerdöverlerin bugday tarlalarina girmesini beklediklerini açikladi.

Sicak bir kis yasanmasina ragmen bahar yagmurlarinin ekim alanlarina can suyu kattigina dikkat çeken Alagöz, olaganüstü bir durum olmamasi halinde Gaziantep’te bu sene tarim arazilerinde verimli bir hasat beklediklerini ifade etti.

Alagöz, konusmasinda ayrica geçen yil sezonun ilk bugdayinin mayis ayinin 17’sinde bu sene ise 2’sinde piyasaya sürüldügü bilgisini de paylasti.

Gaziantep’te son 5-6 yildir ilk hasat bugdayin kendileri tarafindan satisa sunuldugunu hatirlatan Günesoglu Gida Sanayi Yetkilisi Ahmet Günes ise yaptigi degerlendirmede Adana’da ilk mahsul bugdayin hasadinin genellikle mayis ayi ortalarinda yapildigini, bu sene hava sartlarindan dolayi hasat takviminde birkaç haftalik bir öne gelmenin söz konusu oldugunu söyledi.



Günes, yilin ilk bugdayinin 10 lira 30 kurustan alici buldugunu belirterek, bereketli bir sezon yasanmasi temennisinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile