Yılın İlk Çağlası 30 TL’den Tezgahlarda Yerini Aldı

Ege ve Akdeniz Bölgesinde bahar meyvelerinin ilki olan çağla, tezgâhlarda yerini almaya başladı.

Havaların ısınmasıyla baharı erken yaşayan Mersin'in Silifke ilçesinde yılın ilk çağlası hasadı yapıldı.

Tamamen organik olarak özellikle sahil kesimlerinde ticari amaçlı yetiştirilen Badem çağlasının kilosu tezgâhlarda yaklaşık 30 TL.'den alıcı buluyor. Önceki yıllara göre satışı 25 gün erken başlanan çağla, üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Otogar karşısındaki iş yeri sahibi Mustafa Erdem, üreticiden aldığı çağlanın vatandaşların kilo yerine tadımlık olarak gram ile satın aldıklarını kaydetti. Çağlanın yeni çıktığı için fiyatının biraz yüksek olduğunu açıklayan Erdem, “Vatandaş çağlaya rağbet ediyor. Bu satışlarımız adına sevindirici. Sezonun ilk turfanda meyve olması nedeniyle fiyat biraz yüksek olunca, çağla sevenler de kilo ile değil, 100 gram olarak alabiliyorlar. Önümüzdeki günlerde çağlanın hasadının artmasıyla birlikte fiyatların da aşağıya düşmesini tahmin ediyoruz. ' dedi.

iş yerimizin otogar karşısında olmasından dolayı, il dışından gelen yolcuların dikkatini çektiğini açıklayan Erdem, 'Sezonun ilk meyvesi olması nedeniyle çağla rağbet görüyor. Bir haftadır satışına başladığımız çağla geçen yıllara oranla neredeyse bir ay önce çıktı. Bu yıl 20–25 gün önce elimize ulaşan çağlaların kilosunu 30 TL.'den satıyoruz. ' diye konuştu.

Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, ilçede, Akdere, Işıklı, Yeşilovacık ve Harmanlı köylerinde çağla yetiştirildiğini aktardı.

En erkenci bademlerin Silifke 'de hasadının yapıldığını açıklayan Müdür Süngü, “Silifke 'de 7 ile 8 ton civarında üretimimiz var. Çağlanın bakımı sadece yılda 2 kere ilaçlaması ve gübrelemesi yapılıyor. Dekar başı 500 TL civarında maliyeti var. 500 ile 600 kilo dekar başı verim alınabiliyor.” şeklinde konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile