Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bilgiç, Bafra Ovası’nda örtü altı yetiştiriciliğinin çiftçilerce benimsenmeye başladığını belirtti.
Bilgiç, “Son yıllarda ovamızda ‘iyi tarım uygulamaları’ çerçevesinde kontrollü üretim, kontrollü ilaçlama ve bilinçli hasat ile ürettiği ürünlerini pazar sıkıntısı yaşamadan pazarlayabiliyor. Bilgi ve teknolojik olarak kendini yenileyen yöre çiftçimiz örtü altı üretimle de erkencilik yani turfanda sebze yetiştiriciliğinde de uzun bir yol kat etti. Bizim hedefimiz; Adana ve Antalya bölgelerinde yedinci ayda oluşan üretim boşluğundan faydalanmak için örtü altı üretime önem veriyoruz. Bugün diktiğimiz ürünlerimizi kısmet olursa yedinci ayın ilk haftasında turfanda olarak pazara sunacağız” dedi.
Bafra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, örtü altı ekimin normal ekime göre 20 gün erken hasat imkanı sağladığını söyledi.
Dursun, “Geçen yıl ovamızda aşırı çeltik ekimi nedeniyle sebze üretim alanı daraldığından yazlık sebze üretimimizde düşüş yaşandı. Bu yıl yüzde 15 çıvarında çeltik ekiminde bir azalma var. Bu azalmalar sebze ekimine kayacak. Bu kayma en büyük etkisini yağlık biber dediğimiz, kapya biberde hissettirecek” diye konuştu.
Ahmet Dursun, gecen yıl 23 bin dekar alanda, kapya biber üretimi yapıldığını, bu yıl ise 30 bin dekar alana çıktığını, artışların diğer sebze ürünlerinde de yaşanacağını belirtti.
Yılın İlk Fidesi Toprakla Buluştu
Samsun’un Bafra Ovası’nda havaların ısınmasıyla birlikte toprak hazırlıklarını tamamlayan çiftçiler, yılın ilk yazlık sebze fidesini toprakla buluşturdular.