Yılın İlk Yarısında 145 Şirket 'Evlendi'

EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, 2014'ün ilk yarısında Türkiye'de toplam 145 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştiğini, değeri açıklanan işlemlerin toplam hacminin ise 9,9 milyar dolar olduğunu söyledi.

Cantekinler, bu yılın ilk yarısındaki şirket satın alma ve birleşme işlemlerine ilişkin AA muhabirinin bilgi verdi. Bu dönemde Türkiye'de 145 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştiğini anlatan Cantekinler, değeri açıklanan işlemlerin toplam hacminin ise 9,9 milyar doları bulduğunu kaydetti.

En çok birleşme ve satın almanın 26 işlemle bilişim sektöründe olduğunu, 19 işlemle enerji sektörünün ikinci sırada yer aldığını aktaran Cantekinler, "Açıklanan işlem değeri bazında enerji sektörü 3,9 milyar dolar ile birinci, 3,3 milyar dolar ile ulaştırma sektörü ikinci sırada bulunuyor" dedi.

Türk yatırımcıların özellikle özelleştirme işlemlerinde aktif olduklarını vurgulayan Cantekinler, toplam işlem hacminin 8,6 milyar dolarlık kısmını 93 işlemle Türk yatırımcıların gerçekleştirdiği bilgisini verdi.
Toplam işlem hacminin yüzde 77'sinin kamu işlemlerinden kaynaklandığına dikkati çeken Cantekinler, sözlerine şöyle devam etti:
"Özel sektör işlemleri, toplam 133 işlem ile 2,4 milyar dolar seviyesinde işlem hacmi oluşturdu. Öte yandan özel sermaye fonlarının işlem sayısı 17, açıklanan toplam işlem değeri ise 379 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. En büyük hacme sahip ilk üç işlem, Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri, Yatağan Termik Santrali ve Milas-Bodrum Havalimanı işlemleri şeklinde sıralandı. Özel sektör işlemlerinde ise Tekstilbank, Dosu Maya ve Aviva Sigorta işlemleri öne çıktı."

- "Bu sene 300-350 işlem ile 20-25 milyar dolar bandında birleşme ve satın alma işlemi bekliyoruz"

Bu sene sonuna kadar 300-350 adet işlem ile 20-25 milyar dolar bandında bir birleşme ve satın alma işlemi beklediklerini vurgulayan Cantekinler, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu bandın üst sınırının yakalanması ve hatta aşılması, başarılı özelleştirme işlemlerine ve özel sektörün gündeminde olan veya gündeme gelecek bazı büyük montanlı birleşme ve satın alma işlemlerinin gerçekleşmesine bağlı. Bunların realize olamadığı noktada alt sınır daha gerçekçi bir hedef gibi görünüyor. Özellikle sınırımızda Suriye ve Irak'taki olumsuzluklar, İsrail-Filistin eksenindeki rahatsızlık ve Mısır gibi ülkelerde taşların bir türlü yerine oturmaması tüm Ortadoğu ülkelerine ilişkin risk algısını arttırsa da Türkiye, Avrupa ülkelerinin çok üzerinde büyüyen ekonomisi, genç nüfusu ve önümüzdeki dönemde daha da artması beklenen kişi başına gelir ve buna bağlı tüketim beklentisi gibi çok net özellikleri nedeniyle yerli ve yabancı yatırımcı için cazibesini sürdürecek. Çevresindeki ülkelerden pozitif olarak ayrışarak bir yatırım destinasyonu kimliğini koruyacaktır."

- "Kamu kaynaklı işlemler, hacim açısından ağırlığını daha da artırdı"

EY Kurumsal Finansman Müdürü Cem Günfer ise 2014 yılının ilk yarısında Türkiye'de, özellikle küresel birleşme ve satın alma aktivitesindeki hızlı artış ve iyileşmeye de paralel olarak olumlu bir görünüm yakalandığını söyledi.

Günfer, 2014 yılının ilk altı ayında 9,9 milyar dolar ile gerçekleşen işlem hacminin geçen yılın ilk yarısını önemli ölçüde geride bıraktığını belirterek, "Yabancı yatırımcıların toplam içerisindeki ağırlığı işlem adedi olarak geçmiş yıllara paralel olsa da işlem hacmi açısından bu payın düşüş gösterdiğini gözlemliyoruz" dedi.

Sektörel dağılımı analiz ettiklerinde ve 2013 yılı ile karşılaştırdıklarında ise işlem adedi ve hacmi açısından önde gelen sektörlerin değişmediğini, işlem adedinde bilişim, işlem hacminde enerji sektörlerinin liderliğini koruduğu dile getiren Günfer, "Kamu kaynaklı işlemlerin ise işlem hacmi açısından 2013 yılında yüzde 61 olan ağırlığını daha da artırdığını ve toplam işlem hacminin yüzde 77'sine yükseldiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.


- Türk yatırımcılar 93, yabancı yatırımcılar ise 52 işleme adını yazdırdı

Bu arada EY'nin paylaştığı verilere göre, bu yılın ilk yarısında Türkiye'de toplam 145 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Bu işlemlerden 62'sinin değeri açıklanmazken, 83 işlem 9,9 milyar dolarlık hacim oluşturdu. Bu dönemdeki işlemlerin 8,6 milyar dolarlık kısmını Türk, 1,3 milyar dolarlık kısmını ise yabancı yatırımcılar gerçekleştirdi. Türk yatırımcılar 93, yabancı yatırımcılar ise 52 işleme adını yazdırdı.
Birleşme ve satın almaların 3,9 milyarı doları enerji, 3,3 milyar doları ulaştırma, 600 milyon doları yiyecek ve içecek, 600 milyon doları finansal hizmetler, 400 milyon doları otomotiv, 200 milyon doları ise imalat sektöründe kaydedildi.
İşlem sayısına göre bakıldığında 26 işlem ile bilişim birinci sırada yer alırken, bilişimi 19 işlem ile enerji, 18 işlem ile imalat, 15 işlem ile hizmetler, 13 işlem ile yiyecek ve içecek, 9 işlem ile de sağlık sektörü izledi.
Bu yılın ilk yarısında işlem değerine göre bakıldığında kamu işlemleri yüzde 77'lik, özel işlemler ise yüzde 23'lük kısmı oluşturdu. İşlem sayısına göre incelendiğinde ise kamu işlemleri yüzde 8'lik paya sahip olurken, özel işlemler yüzde 92'lik kısma denk geldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile