Yillara Meydan Okuyan Tarihi Hamam Restorasyon Bekliyor

Yillara Meydan Okuyan Tarihi Hamam Restorasyon Bekliyor

Bayburt’un en eski mekânlarindan biri olan ve yillara meydan okuyarak günümüze gelen tarihi Çarsi Hamami uzun yillarin yorgunlugunu üzerinde tasiyor. 17’nci yüzyildan beri faaliyette oldugu bilinen ve restore edilmeyi bekleyen Çarsi Hamami, restore edilmedigi takdirde tarih olacak.

Ciddi restorasyon çalismalarinin yapilmadigi tarihi hamam, ara ara yapilan yama tarzi islerle faaliyete devam ediyor. Tarihî mekân, vakifla bagi olan Keskin ailesinin uzun yillar süren isletmeciliginin ardindan Tokatlilar tarafindan isletilmis ve ardindan 2017 yilinda Çaliskan ailesi tarafindan isletilmeye baslandi.

Ayrica hamamin üst tarafinda kümbetleri animsatan tas yapilardaki ufak tefek dökülmeler, camlardaki kiriklar ve biçilmeyi bekleyen uzun otlar ise tarihi hamamin güzelligine gölge düsürüyor.

Hamamin isitmasinin eski usül alttan isitma sistemiyle yapildigini söyleyerek tarihi hamamdan bahseden hamamin isletmecilerinden Mustafa Çaliskan, "Bayburt Tarihi Çarsi Hamaminin isitmasi hala eski usülle yapiliyor. Hamamda ayaginizin bastigi her yer bostur. Alttan isitmayla suyu isitarak kullanmaktayiz. 600 yil önce yapilan hamamin suyu da, Sehit Osman Tepesi’nin altindan çikarak, 600 yillik bir su olarak hamamiza ulasmakta ve bu suyu kullanmaktayiz, sebeke suyuyla herhangi bir isimiz yoktur bizim. Isitma sistemimiz de kömür ve odunla yapiliyor, hamamimizi bu sekilde isitiyoruz. Tarihe yenik düsmemek için, yeni nesile daha iyi hizmet edebilmek adina su tanklari ve su motorlari kullaniyoruz" dedi.

"Tarihi hamam tarih olmasin"

600 yillik mazisi bulunan hamamin acilen restore edilmesi gerektigini vurgulayan Çaliskan, "600 yildir hizmet veren bir hamamin restorasyona ihtiyaci var. Yaklasik 6 yil önce restore edilmesi için proje çalismalari yapilmisti. O günden beri bizler hamamin restore edilmesini bekliyoruz. Bunun için bize siyaside öne çikan isimlerin yardimci olmasini istiyoruz. Bu konuda bu isimlerin çok pasif kaldiklarini, geri planda kaldiklarini söyleyebiliriz. Bu konuda bizlere yardimci olsunlar. Tarihi Çarsi Hamamimiz tarih olmasin, tarihe kazandirilsin" diyerek konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile