Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz , global mali krize ilişkin , istikrarı sağlamanın yıllarca sürecek bir eylem olabileceğini , en büyük zorluklardan birinin bu olduğunu bildirdi .
Yılmaz , Arap Bankalar Birliği , Türkiye Bankalar Birliği ( TBB ) , Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ( BDDK ) ve Merkez Bankası işbirliğiyle düzenlenen ' Krizden Mali İstikrara ' konulu Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi ' nin ikinci gününde , düzelmenin özellikle 2010 ' un ilk yarısında hızla gerçekleştiğini belirterek , ülkeler arası bir hızın söz konusu olduğunu söyledi .
Global toplulukların çabalarının büyük buhran dönemindeki benzer durumları olumlu bir şekilde atlatmaya yardımcı olduğunu ifade eden Yılmaz , şu anda bir düzelme yaşansa da hala büyük riskler ve hala büyük zorluklarla karşı karşıya bulunulduğunu vurguladı .
Yılmaz , pek çok ülkede artan talebi karşılamak ve mali sistemi tekrar canlandırmak için yeni önlemler alınmak zorunda kalındığını anımsatarak , düzelme eğrisinin çok hassas olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizdi .
Durmuş Yılmaz , ' İstikrarı sağlamak yıllar sürecek bir eylem olabilir . En büyük zorluklardan biri bu . . . ' dedi .
Mali pazarlardaki son gelişmelere bakıldığında , kredi değerlerinin makro ekonomik ve mali istikrar üzerinde etkilere sahip olabileceğini anlatan Yılmaz , bu nedenle devam eden sorunların ileri ekonomilerde sorunların çok hızlı ve güvenilir bir şekilde çözülmesinin bir zorunluluk olduğunu söyledi .
Özellikle farklı ekonomilere zarar verecek politikaları uygulamaktan kaçınmak gerektiği görüşünü dile getiren Yılmaz , ' Eğer diğer ekonomiler desteklemiyorsa o zaman bu politikalar sürdürülebilir olmayacaktır . Gelişmekte olan pazarların global büyümenin arkasındaki tetikleyici güçler olduğu ortada . Her bir ülkenin kapasitesine paralel olarak katkı sağlaması gerekli . Böylelikle global talebin canlanması gerekli ' diye konuştu .
-BAŞARILI OLDU-
Konuşmasında Türkiye ekonomisine ilişkin temel bilgiler de veren Yılmaz , gelişmekte olan ülke ekonomileri gibi Türkiye ekonomisinin de global kriz karşısında testten geçtiğini ve başarılı olduğunu söyledi .
2002-2007 yılları arasında büyük gelişme kaydedildiğini hatırlatan Yılmaz , 2009 yılında küçülme , ihracatta düşüş yaşandığını hatırlattı .
Şimdi düzelme aşamasında bulunulduğunu belirten Yılmaz , ' Büyümeyi ve mali bilançoyu 2010 yılında ve sonrasında güçlendirmeyi amaçlamaktayız ' dedi .
Türkiye mali sisteminin dirençli oluşunun esnek ve etkin likidite yönetimi ile birlikte geleneksel para birimi politikalarının yanı sıra geçmişteki deneyimlerden esinlenerek şekillendiğini anlatan Yılmaz , burada krizleri atlatabilecek sistem oluşturulduğunu söyledi .
Uluslararası kurumların Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğini öngördüğünü hatırlatan Yılmaz , ' Kriz sonrasındaki mali yapı bize ekonomik işbirliğinin ve koordinasyonun önemini gösterdi . Ülkeler ve ekonomiler arası bir işbirliğinini sağlanması gerekiyor ' dedi .
Türkiye ve Arap dünyası arasındaki fırsatların paylaşılabileceği görüşünü dile getiren Yılmaz , bölge dahilinde somut platformlar üzerinden bir işbirliğinini yürütülebileceğini kaydetti .
18 . 06 . 2010 12 : 29 : 07
Yılmaz: 'İstikrarı Sağlamak Yıllar Sürebilir' İstanbul
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, global mali krize ilişkin, istikrarı sağlamanın yıllarca sürecek bir eylem olabileceğini, en büyük zorluklardan birinin bu olduğunu bildirdi.