Yılmaz: 'Raylı Sistem, Şehri Bir Basamak Yükseltti'

Yılmaz: 'Raylı Sistem, Şehri Bir Basamak Yükseltti'

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, raylı sistemin Samsun'u bir basamak yükselttiğini söyledi.

Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Fevzi'nin Yeri Balık Restoran'da çok sayıda işadamları ile bir araya geldi. Kahvaltıya işadamlarının yanı sıra eski Kutlukent Belediye Başkanı Şakir Özon, Kuyumcular Odası Başkanı Tevfik Sönmez ve eski DYP İl Başkanı Fahri Eldemir katıldı. Hafif Raylı Sistem Projesi'nin kentin rantını yükselttiğini söyleyen Yılmaz, "Hafif Raylı Sistem Projesi'ne Samsun halkının sahip çıkması gerekiyor. Bu projeyi hayata geçirmek için uykusuz gecelerimiz oldu. Raylı sistem kenti bir basamak yükseltti. Bunun değerini bilmemiz gerekiyor" dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz yaptığı konuşmada, Samsunlu vatandaşlar için raylı sistemin müthiş bir konfor olduğunu vurgulayarak, "Güvenli bir şekilde yolculuk sunuyoruz. Geçtiğimiz günlerde, Gar İstasyonu'nda korumamı minibüse bindirdim. Korumam 25 dakikada üniversitenin altına gitti. Ben de trene binerek 32 dakikada gittim. Arada 7 dakika fark oldu. Ben 21 istasyonda durdum, kalktım. Korumam da 3 yerde durduğunu söyledi. Minibüs hızlı gidiyor, tren yavaş gidiyor, diye bir şey yok. Kazadan sonra hızı biraz düşürttük. Trenin hızını bugünden itibaren eski hızına yükselttik. 50 km hız sınırı vardı, bugün ise 60 km çıkarttık. Trenler 16 kilometreyi biz de üniversiteye kadar olan 30-32 dakikada kat ediyoruz. İlin sahiplenmesi yönünde biraz tavsiyeleriniz olursa memnun olurum" diye konuştu.
Raylı Sistem Projesi'nin en önemli projelerinden biri olduğunu, bunu sahiplenmek gerektiğinin altını çizen Başkan Yılmaz, "Evimize yeni buzdolabı, televizyon alırız. Hanım kullanmaktan kaçınır, ben onu kullanmıyorum, ben bunu kullanıyorum, der. Yeniyi kullanalım. Buna bir sürü para verdik, bu parasını kazanmalı parasını ödemeye başladığı sürece bu sistemi şehrin her tarafından geliştirmeliyiz. Treni geliştirsen ne olacak, diyenler olacaktır. Ben size söyleyeyim. Yarın bu kentin birçok vizyonu projesini en önemli belirleyicisi bu tren olacaktır. Tren olsa ne olur olmaza ne olur, diyenler olacaktır. Adam buraya çocukları ile geldi. Burada 2 gün kaldı. Bu gördüğü standartlarda, bu gördüğü mekanlardaki standartlarda bu şehirde elde ettiği günlük konforlardan bu şehirde yaşanıp yaşanmayacağına karar verecek. Bu şehrin gelişmişlik perspektifi ile çok belirleyici bir öğe olacak" şeklinde konuştu.
Yurt dışına gittiğinde, meslektaşları ile görüştüğünde kendisine oturduğu şehir ile ilgili olarak birçok sorular sorduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle konuştu: "Ukrayna ve Rusya'da bir ili belediye başkanı ile oturuyorum Samsun'u soruyor. Samsun, diyorum. Adam bana diyor ki, Samsun neresi, nerde. Çıkarıyorum cebimden haritayı nerde olduğunu gösteriyorum. Nüfusun ne, diyor, söylüyorum. Sonra en belirgin olduğu 3 şeyi soruyor. Kentinizde ulaşım nasıl diyor, senin ne kadar gelişmiş olduğunu anlamak için soruyor. Metron var mı, hızlı trenin var mı, diye sorduğu zaman kent halkının kişi başına milli gelirini tahmin etmeye çalışıyor. Kentteki hayatın konforunu da tahmin etmeye çalışıyor. Atıksu arıtma tesisin var mı, diyor, yok, diyorsun, trenin var mı diyor yok diyorsun. Çöp İstasyonun var mı, yok dediğin zaman sana arkasını dönüyor, seni ikincilik takımı gibi görüyor. Geçiyor bundan konuşmaya başlıyor. Bu bir dünya standardı bunlar. Bir dünya da şehrin gelişmiş bir şehir olup olmadığına dönük bir gösterge bu. Size çok samimi bir şey söyleyeyim. Başka bir şey daha soruyorlar. Kentsel gelişmişliğin önemli göstergelerinden birisinde konut arzıdır. Konut fiyatları nasıl, konut kaliteleri nasıl, villa türü gelişmiş bahçeli yüksek standartlı, yeni villa mahalleleriniz var mı, diyor. Yoksa seni varoşumsu bir şehir olarak değerlendirmeye çalışıyor. Bu saydıklarım çok önemli göstergelerdir."
Raylı sistem hizmetini girdikten sonra kendisini eleştirenlerin olduğunu ve bu eleştirilere her zaman hazırlıklı olduğunu ifade eden Yusuf Ziya Yılmaz, şöyle devam etti: "Şu aşamada bizi eleştirenler sağ olsunlar bizi eleştirecekler. Onlar niye bizi eleştiriyorlar, diye dizimizi dövecek değiliz. Ama burada önemli olan şu bu sizi biraz yoruyor. Uğraşıyoruz bunlarla, ben sabah Gar İstasyonu'nda idim. Saat 06.45'te raylı sistemin deposunda idim. Ben 59 yaşındayım, kendimi bu kadar yormamalıyım. Yaslanıp, geriye kurduğum sistemin işleyişine tanık olmalıyım. Ama maalesef bu şehirde her şey biraz zor oluyor. Her şey biraz yorucu oluyor. Belki biz de yanlış yöntemler kullanıyoruz bilmiyorum. Ama biz her zaman Samsun'a hizmet etmek ve şehri geliştirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Görevimin sonuna kadar şehre yeni eserler kazandırmak için çalışacağım."
Atakum ilçesinin gün geçtikte büyüyüp kabına sığmaz hale geldiğini kaydeden Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: "5 yıl sonra Atakum'un nüfusu 160-170 bin olacak. 10 yıl sonra ise 250 binlere gelecek. Bunun için bu gelişmişliği İlkadım, Canik ve Tekkeköy ilçelerine de yaymamız gerekiyor. Oraların da gelişmesi için işadamları ile sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek bazı projelerin hayata geçirmemiz lazım. Kısacası Samsun büyüyor, büyüdükçe de bazı problemler ortaya çıkıyor. Ön önemli sorun ise ulaşım sorunu Atatürk Bulvarı'nda 170 minibüs ile 30 otobüs olmak üzere 200 araç seferler yapıyor. Atatürk Bulvarı'nı bu yükten kurtarmak için yeni güzergahlar bulmamız gerekiyor. Atakum ve Kurupelit hattında çalışan minibüs şoförlerinin de mağdur olmamaları için yeni hatların devreye girmesi gerekiyor. Bunun için Şoförler Odası Başkanı ve kooperatif başkanları ile bir araya gelip bu sorunlarını da çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Biz kimsenin ekmeği ile oynamak istemiyoruz. Ancak kurulmuş olan bu yeni sistemi de en iyi şekilde işletmek zorundayız. Kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz."
Başkan Yılmaz, kahvaltıdan sonra işadamları ile trenlerin bakım ve onarımının yapıldığı depoda incelemelerde bulunarak konuklarına Hafif Raylı Sistem Projesi hakkında bilgiler verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile