Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve DEİK İcra Kurulu Başkanı sıfatlarıyla uluslararası toplantılara sık katıldığını anlatan Yırcalı, "Hepimiz artık kabul ediyoruz; Türkiye, ekonomide yaptığı atılımlarla bölgesinde ve dünyada hem ekonomik hem siyasi ağırlığı olan bir ülke. Birçok uluslararası toplantıya iştirak ediyorum. Şunu iftiharla söylüyorum, bunların her birinde Türkiye hakkında geniş bilgi almak ihtiyacı hissediyor insanlar. O ülkelerin odalar birliği başkanları ve finans kuruluşları liderlerinin hepsi Türkiye`den sitayişle bahsediyor." dedi. Türkiye`nin yalnız bölgesinde değil, bütün dünyada sözü geçen ve birçok kanalları açık bir ülke haline geldiğini vurgulayan Yırcalı, "Bugün Batı, İran`la haberleşmesini ve temasını sadece Ankara yoluyla yapıyor. Geçmiş yıllarda Rusya`nın istemediği hiçbir şey olmazdı. Bugün de Rusya güçlü ama artık Türkiye`nin desteklemediği, içinde bulunmadığı siyasi bir hadisenin olması çok zor." şeklinde konuştu.
Swissotel Grand Efes İzmir`de Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen toplantıda konuşan Rona Yırcalı, DEİK olarak hedeflerine ulaştıklarını söylemenin mümkün olmadığını kaydetti. 75 milyonluk bu büyük ülkenin, bütün kuruluşlardan daha hızlı ve ileri gittiğini belirterek, "Çok önemli bir seçim yaptık ve neticeleri 4 saat içinde belli oldu; önemli bir itiraz da olmadı. Bu bence bu kadar büyük bir ülkede çok önemli bir gelişmedir. Bunu yapabilen kaç ülke olduğunu düşünürseniz, bizim o lige girdiğimizi sanıyorum." dedi. Dünyanın 16., Avrupa`nın 6. büyük ekonomisi olan Türkiye`nin, 2023 yılında ihracatı 500 milyara çıkarmak hedefi olduğunu hatırlatan Yırcalı, bugün 50 bin ihracatçı firma ve kişi bulunduğunu, 200 ülkeye ihracat yapıldığını, 81 il arasında ihracat yapmayan kalmadığını, 25 ilin rakamlarının da 1 milyar doların üzerine çıktığını anlattı.
DEİK İcra Kurulu Başkanı Yırcalı`nın verdiği bilgiye göre Türkiye`de 30 bin yabancı kökenli kuruluş bulunuyor. 2002 yılında 36 yabancı gazeteci varken 2011`de 265 yabancı medya kuruluşu yerleşik vaziyette. Dünyada 500 büyük firma arasında 14`ü, İslâm âlemindeki 100 büyük arasında ise 25`i Türk firması. Türkiye, Çin`den sonra en büyük müteahhitlik işi yapan kuruluşlara sahip. Birçok ülke vizeyi kaldırdı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu`nda, G20`ler içinde önemli bir yeri var. Turizmde önemli bir destinayson oldu. Bu gelişmelerle İtalya ile Hindistan ve Çin sınırı arasındaki en büyük sanayi üretimi yapan ülke konumuna yükseldi. Kuzey Afrika, Orta Asya Türk cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Hazar bölgesinin bütün sanayi üretiminin yüzde 75`ini Türkiye yapıyor.
`MERKEZ BANKASI İSABETLİ KARARLAR ALIYOR`
Buna karşılık gelir dağılımında ve işsizlikte sıkıntılar yaşandığını, en büyük riskin de cari açık olduğunu vurgulayan Rona Yırcalı, "Yurtdışından kaynak geldiği sürece cari açık problem değil ancak döngü bir yerde kırıldığı vakit sıkıntı olabilir. Ekonomiyi idare edenler, buna konsantre olmalı. Merkez Bankası, son dönemde isabetli kararlar alıyor. Avrupa ülkelerindeki sıkıntılar, bize ihracat düşüşü olarak yansıyabilir. Bunun için de pazar çeşitlemesine gitmemiz gerekiyor. 2008 krizinde bunu yaptık, ihracatımız çok fazla düşmedi. Türkiye`nin işsizlik sorununu çözmesi içinse her yıl yüzde 7–8 büyümesi gerekiyor. Bu nedenle ekonomide sekteye uğramadan, doğru kararlar alarak yola devam etmemiz şart. Dünyada da ekonominin kalbi, batıdan doğuya kayıyor. İpek Yolu yeniden kuruluyor. Türkiye, bu pastadan payını alacak şekilde politikalar üretmeye devam etmeli." diye konuştu.
`KRİZ DEMEK İÇİN ERKEN`
Rona Yırcalı, dünya piyasalarındaki dalgalanmaların işadamlarında endişeye yol açtığını fakat bu yaşananlara kriz teşhisi koymak için erken olduğunu ifade etti: "Avrupa`daki ülkelerin borç krizinden sonra ABD`nin de kredi notunun düşürülmesi, dünya piyasalarını çok olumsuz etkiledi. Türkiye`de Merkez Bankası, yaşananlar karşısında hızlı tedbir almaya çalışıyor. Bu tedbirlerin ekonomide nasıl bir etki yaratacağını göreceğiz. Şimdiden krize girdiğimizi söylemek çok yanlış. Biraz bekleyip görmek, tedbiri de elden bırakmamak gerekiyor."
Yırcalı: Uluslararası Toplantılarda Türkiye`den Sitayişle Bahsediliyor
Balıkesir Sanayi Odası Başkanı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı ve Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı, ekonomik gelişme siyasi istikrarla beraber yürüdüğü için Türkiye`nin yalnız bu bölgede değil, bütün dünyada sözü dinlenen bir ülke haline geldiğini söyledi.