YK Enerji'den Maden Sahasinda Dogayi Geri Kazandirma Çalismasi

YK Enerji'den Maden Sahasinda Dogayi Geri Kazandirma Çalismasi

Yeniköy Kemerköy Enerji, Hüsamlar maden sahasinin dogaya geri kazandirma çalismalarinda ilk yili geride birakti.

Önümüzdeki dönemde yapilacak çalismalarla rehabilitasyon tamamlandiginda Hüsamlar maden sahasinin nasil dogaya geri kazandirildigini gösteren “Hüsamlar Yeniden” Rehabilitasyon Konsept Videosu lansmanda ilk kez izlendi. Yapay zekâ kullanilarak modellenen videoda bölgenin yillar içerisinde nasil degistigi ve dönüstügü gösterildi. Sahada 3 gün süren dron çekimlerinin ardindan 3 boyutlu görüntülerle maden sahasinin yillar içerisinde nasil dogaya geri kazandirildigi adim adim gösterildi. Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Erol Demir, 2024’te 715 futbol sahasi büyüklügünde bir alani rehabilite etmeyi planladiklarini söyledi.

Demir, bu projenin isminin “Hüsamlar Yeniden” oldugunu belirterek, “Simdi Hüsamlar’dan aldigimiz emaneti iade etme vaktidir. Hüsamlar için yeniden göç zamani geldi” dedi.

Yeniköy Kemerköy Enerji, Cumhuriyet tarihinin en büyük dogaya geri kazandirma projelerinden birini baslatti. Geçtigimiz yil 11 Kasim Milli Agaçlandirma Günü’nde baslatilan rehabilitasyon çalismasinin ilk yil sonuçlari ve ilerleyen yillarda neler yapilacagini kamuoyuyla paylasmak üzere Yeniköy Termik Santrali’nde bir basin toplantisi düzenlendi.

Toplantida Hüsamlar maden sahasinin simdiki durumu ve rehabilitasyondan sonra nasil görünecegine dair bir konsept video basin mensuplari ile paylasildi. Toplantiya Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Erol Demir, projenin paydaslarindan Türkiye Tabiatini Koruma Dernegi Genel Baskani Ali Riza Koç, projenin danismanlarindan Doç. Dr. Sultan Gündüz ve Hüsamlar Kültür ve Sosyal Yardimlasma Dernegi Baskani Iskender Gökçe katildi.



"715 futbol sahasi büyüklügünde bir alan rehabilite edilecek"

Toplantida bir konusma yapan Yeniköy Kemerköy Enerji Genel Müdürü Erol Demir, rehabilitasyonun ilk yilinda 65 hektarlik alanda yaklasik 150 bin fidanin toprakla bulustugunu aktardi. Demir, “Bu yilin sonunda 511 hektarda çok daha kapsamli bir çalismayi hayata geçirecegiz, sadece agaç dikim mevsiminin gelmesini bekliyoruz. Önümüzde 715 futbol sahasi büyüklügünde rehabilite edilecek bir alan var. Bugün sizlerle beraber izlemis oldugumuz konsept rehabilitasyon videomuzda dogaya geri kazandirma süreci tamamlandiktan sonraki Hüsamlar’i gösterdik” dedi.



“Milaslilar için yeni bir mesire alani olacak”

Demir, rehabilitasyon öncesinde bölge halki, üniversiteler ve yerel yöneticilerle bir araya geldiklerini bölgenin dokusuna uygun bir planlama yaptiklarini söyledi.

Bu kapsamda hangi agaçlarin nerelere dikilecegine karar verildigini, bakimlarinin düzenli bir sekilde yapildigini kaydeden Demir, “Rehabilitasyon bölgesini sadece agaçlandirmakla kalmayip aslinda bir mesire yeri haline getirecegiz, Milas halki için yeni bir eglence ve dinlenme yeri olacak. Bölgede üç tane göletimiz, yürüyüs ve dinlenme alanlarimiz da olacak. Hüsamlar Yeniden diye çiktigimiz bu yolda, Milas’tan ve Hüsamlar’dan bir süreligine emanet olarak aldigimiz alanlari onlara geri verecegiz” diye konustu.



“Bu proje, rehabilitasyon için örnek olacak”

Sivil toplum kuruluslariyla is birligi yapmaya da büyük önem verdiklerini belirten Demir, bu kapsamda 70 yillik geçmisiyle Türkiye’nin en köklü çevre derneklerinden biri olan Türkiye Tabiatini Koruma Dernegi ile izleme protokolü imzaladiklarini ifade etti.

Demir, “Dernegin bilim kurulu, sahadaki çalismalari izledi, degerlendirdi ve raporladi. Dernek, sahada yaptigi incelemelerden sonra rehabilitasyon süreçleri ile ilgili iki rapor hazirladi ve bu raporlari kendi web sitesinde yayimladi. Yani süreç boyunca seffaf bir çalisma yürüttük” seklinde konustu.



Ali Riza Koç: “Dogru yapilani desteklemek, yanlis olani söylemek gibi bir misyonumuz var”

Türkiye Tabiatini Koruma Dernegi Baskani Ali Riza Koç ise bir sivil toplum kurulusu olarak bu çalismada izleme ve raporlama görevi üstlendiklerini söyledi.

Koç, “TTKD olarak dogru yapilani desteklemek, yanlis olani söylemek misyonumuz var. Türkiye’de maalesef rehabilite edilen maden sayisi çok az, Yeniköy Kemerköy Enerji’nin baslattigi bu projeyi bu nedenle çok önemli buluyoruz. Oldukça seffaf bir süreci birlikte yürüttük. Bilim kurulumuzun hazirladigi raporlarin sirket tarafindan ciddiye alinip projenin basarisi için gerekli olan adimlari attiklarini görmek çok sevindirici. Bu rehabilitasyon projesinin ülkemize örnek olacagini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Sultan Gündüz: “Rehabilitasyonun kalbinde Milas’in simgesi 500 yillik anit zeytin agaci olacak”

Rehabilitasyon projesinin danismanlarindan Doç. Dr. Sultan Gündüz ise süreçte bölgedeki köylerde yasayanlarla yakin iliski kurduklarini ve onlari da sürece dahil ederek rehabilitasyon çalismasinda onlarin önerilerini temel alan bir plan hazirladiklarini aktardi. Gündüz, “Bir rehabilitasyon projesinin doganin ve bölge halkinin ihtiyaçlarini karsilamasi gerekiyor. Bizim de bunu basardigimizi düsünüyorum. Henüz yolun basindayiz ancak rehabilitasyon alaninda hayatin yeniden basladigini görmek hepimiz için heyecan verici. Biliyoruz ki bitkilerin de bir sosyolojisi var. Her bir bitki digeri ile bir iliski kurarak varligini sürdürüyor. Hüsamlar’da biz bu iliskileri de gözeterek çok detayli ve genis bir plan yaptik ve o planin merkezine bir zeytin agaci yerlestirdik. 500 yasinda anit agaç olarak planlanan zeytin agaci bulundugu yerden uygun tekniklerle tasinarak rehabilitasyonun merkezinde yer alacak ve Milas’i simgeleyecek” dedi.



Iskender Gökçe: “Bu proje Hüsamlar’a iyi gelecek”

Hüsamlar Sosyal ve Kültürel Yardimlasma Dernegi Baskani Iskender Gökçe, kamulastirmadan sonra Hüsamlilarin birlik ve beraberliklerini sürdürmeleri için derneklestiklerini ifade ederek, sözlerine su sekilde devam etti:

“Biz, Hüsamlar yok olmasin diye seneler evvel bir araya geldik ve derneklestik. Yeniköy Kemerköy Enerji’nin bu rehabilitasyon planini biz de destekliyoruz. Çok degerli bir çalisma. Umarim uygulamaya geçildiginde de yine hep birlikte oluruz. Biz Hüsamlar için bir araya geldik. Bu proje Hüsamlar’a iyi gelecek.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile