YKS’ye hazirlik sürecinde program hedefi belirlendikten sonra istenilen bölüme girebilmek için gereken net hedefinin de belirlenmesi büyük önem tasiyor. Net hedeflerinin belirlenmesinin, sinavda sorularla inatlasmanin ve zaman kaybederek moral bozuklugu yasamanin önüne geçecegini kaydeden Istanbul Topkapi Üniversitesi Egitim Uzmani Özgür Akoglan, “Örnegin istedigimiz bölüm için gereken net TYT için 80 ise diger bakis açisiyla TYT’de 40 soru bos birakma hakkimiz var demektir” dedi.
Akoglan hizli bir sekilde netlerini artirmak isteyen adaylar için asagidaki taktiklerin önemini vurguladi:
Sürekli ayni konulara odaklanmayin
“Adaylarda yapilan en büyük hatalardan biri ayni konulari tekrar tekrar çalismak oluyor. Yeni konu çalismanin bizi ilerletecegini unutmayalim. YKS’de çikabilecek güncel konulari ve soru dagilimlarini ögrenmeniz, hangi konulardan daha çok soru çikacaksa çalisma agirligini o konulara vermeniz, özellikle sinava son 2 aya kala yapilmasi gereken bir çalisma yöntemidir.”
Planli olun
“Çalismaya oturmadan önce hangi konulara çalisacaginizi ve neler yapacaginizi çok iyi bilmelisiniz. Detayli uzun planlar yapmak yerine sinirli bir süre için planlama yapilmalidir. Çogu zaman planda aksayan bir madde diger tüm maddelerin zaman çizelgesini kaydirir ve kiside hayal kirikligina yol açabilir. Sinirli bir plan listesine sahip olursaniz herhangi bir aksilikte, bunu telafi etme sansiniz ilk tercihe göre daha kolaylasir.”
Farkli soru tiplerini de görün
“Ne kadar çok farkli kaynaktan ne kadar çok çesitte soru çözersek, o kadar farkli bakis açisiyla sorulara yaklasmaya baslariz. Kaynak kitap, internet gibi ortamlardaki kolay, orta ve zor seviye sorulari muhakkak görmelisiniz. Bu sayede bir konuda çikabilecek en kolay ve en zor sorulari belirlemis olursunuz.”
Soru analizleri yapin
“Özellikle son 2 ayda, haftada en az 1 kere deneme sinavi yapmayi ihmal etmeyin. Sinava 1 ay kala deneme çözme araliginizi 3 güne indirin. Test kitaplari çözmenize ragmen denemelerde sürekli ayni yanlislara düsüyor olabilirsiniz. Adaylarin yaptigi hatalardan bir digeri de deneme sinavlarini ve testleri çözdükten sonra analiz etmeden birakmalaridir. Her deneme sinavindan sonra yanlis yaptiginiz sorulari tek tek analiz ederek hangi konulardan ve nerelerde yanlislar yaptiginizi görmelisiniz. Böylelikle zaman içerisinde ne kadar yol kat ettiginizi ve genel puanlandirmalarinizi ögrenmis olursunuz.”
Dikkatsiz okumadan kaçinin
“Adaylarin belirli bir kismi sinavin vermis oldugu stres ile birlikte sorulari çok hizli okumaya çalisabiliyor. Dogal olarak anlamakta güçlük çekme veya hiç anlayamama gibi bir durumla karsilasiliyor. Bir soruyu anlayabileceginiz hizda okuyup dogru cevabi verebilecekken hizli okuyup yanlis cevaplandirmaktan sakinin.”
Mantigi kavrayin
“Son yillarda ÖSYM soru tarzlarinda degisiklige gitti ve daha çok analitik düsünmeyi gerektiren, odaklanmayi, yorum ve mantigi ölçen soru tarzlari yogunluk kazandi. Ögrencileri zorlayan ve soruyu çözerken pek çok kez çeliskiler yasatabilen bu soru tiplerinde önemli olan kendi içsel yorumlamalariniz degil, soruda anlatilan üzerinden cevabini verebilmek. Hataya düsmemek için kisisel yorumlamadan kaçinmali ve sorunun kendi anlatimiyla düsünmelisiniz.”
Biyolojik saatinizi gelistirin
“Pek çok aday sinavdan önce her konuya hakim olmasina ragmen sinavda zamani iyi kullanamadigi için çalistigi konularin karsiligini maalesef alamiyor. Dolayisiyla net artisi da yasayamiyor.
Deneme ve test çözerken düzenli süre tutmak bu hatayi gidermek için en önemli çözüm yolu olarak gözüküyor. Süre tutmaya alismak biyolojik saatimizin daha aktif kullanilmasini destekleyecegi için sinava girdiginizde bir soruda fazla zaman harcamadan digerine geçerek zamani verimli kullanmis oluruz.”
Hedefiniz olsun
“YKS tercih dönemi oldukça kisitli bir süre oldugu için sinavdan sonra pek çok ögrencinin tercih yaparken düsünmeye çok firsati kalmiyor. Yogun çalismalardan geçip ve çesitli zorluklari yasayip iyi sonuçlar elde eden adaylar dahi yanlis veya eksik düsünmeden dolayi dogru bölümü seçemiyor. Bu gibi hatalara düsmemek için yolun basindayken hedefinizi belirlemeli ve buna göre gerçekçi bir çalisma programiyla ilerlemelisiniz.”
“Son olarak hatalarini bilen ve düzelten herkesin iyi bir çalismayla istedigi hedefi rahatlikla yakalayabilecegini unutmayin.”
YKS Öncesi Netleri Hizla Artirmak Mümkün
Sinava girecek aday ögrenciler, son çeyrekte netleri artirmak için farkli yöntemler kullaniyor. Bu süreç içinde stres, kaygi, heyecan gibi durumlar sebebiyle düsüslerin ve yükselislerin yasanabilecegini belirten Egitim Uzmani Özgür Akoglan, “Tüm bunlara ragmen belirli taktikler ve planlamayla netlerinizi hizla artirmak mümkün” dedi.