'YKS Öncesinde Stres Yönetimi Önemli Olacaktir'

'YKS Öncesinde Stres Yönetimi Önemli Olacaktir'

Üniversite sinavi öncesi hemen hemen tüm adaylarda strese bagli olarak gelisen anksiyete ile ilgili Fizyoterapist Gülsah Konakoglu stres yönetimini kolaylastiracak ipuçlarinda bulundu.

YKS’ye sayili günler kala, strese bagli anksiyetenin sinava girecek olan tüm adaylarin ortak bir sekilde hissettigi duygu olarak ön plana çikiyor. Buna karsin stres yönetimini saglayabilecek egzersizler hakkinda Istanbul Gelisim Üniversitesi’nden Ögr. Gör. Fizyoterapist Gülsah Konakoglu ipuçlari verdi. Fizyoterapist Gülsah Konakoglu, “Üniversite sinavina hazirlik sürecinde stres yönetimi çok önemlidir. Stres yönetiminde, nefes kontrolü ve relaksasyon egzersizlerinin yani sira uyku hijyeninin de önemsenmesi son derece önemlidir” diye konustu.

“Strese sebep olan etken ne olursa olsun, vücut strese hep ayni sekilde reaksiyon verir” diyen Fizyoterapist Gülsah Konakoglu, “Stres karsisinda beyin, vücudu aktif olmaya hazirlar. Dolayisiyla kalp atim hizi, kan basinci ve solunum hizinin artmasi, sindirim yavaslamasi gibi durumlar ortaya çikar. Bunlarin hepsi hayatta kalmak ve tehlike olarak görülen durumla bas edebilmek için normal ve gerekli reaksiyonlardir. Eger bunlar uzar ve asiri olmaya baslarsa sorunlarda baslar ve vücudun dengesi bozulur. Bu durum daha da uzarsa strese bagli hastaliklar olusur” ifadelerini kullandi.

“Yönetilemeyen stres yasam kalitesi üzerinde olumsuz rol oynar”

Basarili olabilmek için bir miktar yorulmanin ve aktivite artisinin gerekli ve yararli olduguna deginen Gülsah Konakoglu, “Ancak bunun fazla olmasi performansi olumsuz etkiler ve yipranma, sonuçta hastalik kaçinilmaz hale gelir. Yönetilmeyen stres, kisinin bagisiklik sistemi fonksiyonlarini zayiflatabilir, kronik agri, akciger kanseri ve kardiyovasküler hastaliklara karsi savunmasizligini artirabilir, yasam kalitesi üzerinde olumsuz rol oynar” dedi.



“Zayif uyku, artan yorgunluk ve sinirlilik haline neden olur”

Üniversite sinavina hazirlik sürecinde stres yönetiminin önemine vurgu yapan Konakoglu su ifadeleri kullandi:

“Stres yönetiminde, nefes kontrolü ve relaksasyon egzersizlerinin yani sira uyku hijyeninin de önemsenmesi son derece önemlidir. Zayif uyku, artan yorgunluk ve sinirlilik haline neden olur. Uyku bozukluklarinda çözümler probleme yönelik üretilir. Bu çözümler destekleyici minder ve yastiklarin kullanilmasi, yatma zamaninin düzenlenmesi, hafif müzik, ilik banyo/dus, relaksasyon egzersizleri, yatma zamaninin en az 2-3 saat öncesinden çay/kahve gibi kafeinli içeceklerin, alkol/sigara gibi uyaranlarin kesilmesi, yatak odasinda televizyon/bilgisayar gibi uyaranlarin ortadan kaldirilmasi ve karartmali perde kullanilmasi seklindedir.”

Bu hareketleri uygulayin

Egzersizlere yönelik detay paylasan Konakoglu söyle konustu:

“Relaksasyon vücudu istirahate sevketme, mental ve fiziksel olarak güçlendirmek ve enerjik hale getirmek için yapilan islemdir. Ayni zamanda relaksasyonun fizyolojik etkisi, vücudun strese verdigi cevaba tam tersi yöndedir. Asiri stres altindaki kisinin, çenesi asagi yöne çekilir, basi öne tilt yapar, omuzlari kulaklarina dogru yukari çekerek sikar, kollarini gögüs kafesine yakin ve rijit bir sekilde tutar, dirsekler ve gövde bükülü, eller yumruk seklindedir ya da tekrarli bir hareket yapmaktadir. Gevseme programlari, bu karakteristik paterni degistirmeye yönelik olmalidir.”

“Solunum kontrolü için burundan bir birim sürede alinan nefesi, 2 birim sürede vererek solunum hizini ve derinligini normalize etmek gerekir” diyen Konakoglu, “Gevseme egitiminde kullandigimiz çesitli fiziksel yöntemler bulunmaktadir. Benim önerecegim gevseme egitimi bunlardan biridir. Sert bir zeminde sirtüstü, gözleri kapali bir sekilde yapilabilir. Hareketler sirasinda nefesi tutmamali, dil agzinin içinde damaga dogru bastirmayacak sekilde gevsek olmalidir. Her hareketi sirayla istedigi sayida ve sürede yapabilir ve ardindan bir sonrakine geçebilir. Omuzlardan baslayarak omuzlarini ayaklari yönünde iter ve gevser. Ardindan diledigi sayida dirseklerini büker ve açar. Parmaklarini gerip, birakir. Kalçalarini disa dogru çevirip, birakir. Dizlerini rahatlayincaya kadar hareket ettirip, birakir. Ayak parmak uçlarini asagiya dogru iter ve gevser. Burundan aldigi havayi gögsüne aktarir, gögüsteki havayi vermeden diyaframa aktarir ve sonra nefes verir. Vücudunu yere bastirir ve gevser. Basini yastiga dogru bastirir ve gevser” diye konustu.

Egzersizler sirasinda odanin sessiz, iyi havalanmis, sicakligi uygun ve hafifçe karartilmis olmasi gerektiginin altini çizen Konakoglu, kisinin üstündeki siki giysileri çikarmasi ve tamamen rahat olmasi gerektigi konusunda da uyardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile