Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekan Yardimcisi ve Egitim Bilimleri Bölüm Baskani Doç. Dr. Yelkin Diker Coskun, bir sinav sonucuyla kisinin aile ve toplum içerisindeki öneminin ve degerinin degismeyecegini belirterek, "Ögrenciler, kendi degerlerini sinav basarisiyla iliskilendirmemeli." ifadesini kullandi.
Yeditepe Üniversitesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Coskun, sinava girecek ögrencilere sinav öncesi rutini, sinav heyecani ve sinavda odaklanma sorunuyla basa çikma yollarina iliskin önerilerde bulundu.
Coskun, adaylarin, sinav öncesindeki uyku, yemek ve dinlenme rutinlerini pek fazla degistirmeden sinava girmesi gerektigini belirterek, "Adaylar, sinava 1-2 gün kala kendilerince yeterli olan bir uyku süresi belirlemeliler. Bu süre normal yasamlarinda olandan ne daha fazla ne de az olmali." ifadelerini kullandi.
Yüksekögretim Kurumlari Sinavi'na (YKS) girecek ögrencilerin sinav öncesi heyecanlanmalarinin normal oldugunu aktaran Coskun, "Sinava kalan süre azaldikça ögrencilerin kaygilanmalari dogal bir durumdur. Yasaminin ilerleyen dönemlerinde tercih edecegi meslek ve ugrasi alanlarinin belirlenecegi bir sinav oldugu için ögrencilerin heyecanlanmasi çok normal. Ancak unutmamak gerekir ki bir sinav sonucuyla kisinin aile ve toplum içerisindeki önem ve degeri degismez. Sahip oldugumuz bu önem ve degeri kisiligimiz ile yaratiriz ve tipki kisiligin kolay kolay degismeyecegi gibi bu durum da bir sinav sonucu ile degismez. Ögrenciler, kendi degerlerini sinav basarisiyla iliskilendirmemeliler." degerlendirmesinde bulundu.
- Dikkati çabuk dagilanlar için teknikler
Doç. Dr. Yelkin Diker Coskun, ögrencinin sinav esnasinda dikkatini kontrol edebilmesinin önemli oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:
"Dikkatini kontrol edebilen ve sorulara yogunlastirabilen ögrenciler, sinav performansi açisindan daha verimli olurlar. Dikkati çabuk dagilan adaylar, endiselerini sinav süresince kontrol altina almaya çalismalilar. Bunun için bazi teknikler kullanabilirler. Örnegin, sinavda her bir soruyu önce soru metni, soru kökü, seçenekler gibi küçük birimlere ayirarak okumalarini tavsiye ederim. Küçük birimleri kendi içinde algiladiktan sonra bütünü tamamlayarak algilamak kolaylasacaktir. Kendilerince zor ya da çeldiricileri güçlü olan bir soruyu yanitladiktan sonra tekrar tekrar seçenek degistirmekten de kaçinmalari gerekir. Çünkü bu da dikkat dagitan bir unsur olacaktir. Gerçekten emin olmadiklari bir soru ise o soruyu geçip 1-2 soru yanitladiktan sonra tekrar o soruya dönmeleri daha iyi olabilir."
- "Sorunlari sinav salonu disinda birakin"
Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekan Yardimcisi ve Egitim Bilimleri Bölüm Baskani Coskun, sorunlarin sinav salonu disinda birakilmasi gerektigini vurgulayarak, "Sinav sirasinda, sorulara ya da sisteme iliskin ön yargilar, kendilerini yeterli görüp görmedikleri, ebeveynlerin ya da ögretmenlerin kendileri ya da sinavla ilgili görüsleri gibi dikkat dagitici unsurlari, mümkün oldugunca sinav salonunun disinda birakmalari zihinsel performanslarini dogru sekilde ortaya koymalarini kolaylastirir. " ifadelerini kullandi.
Sinav döneminde ebeveyn desteginin çok önemli olduguna isaret eden Coskun, su degerlendirmelerde bulundu:
"Bir genç için üniversite sinavi gibi zor dönemlerde ebeveyn destegi çok anlam ifade ediyor. Pandemi döneminde adaylar, zorlu bir sinava hazirlik süreci geçirdi. Gençlerin aileleriyle birlikte bu sikintili süreçten güçlenerek çikmasi, aile içi güvenli ve açik iletisimin varligi ile mümkün. Ailelerin çocuklarinin sinav kaygisini, gelecek endiselerini anladiklarini hissettirmeleri, onlari dinlemeleri çok degerli. Mesleki tercihlerle ilgili düsüncelerini de sinav sonrasinda gençlerin kendilerini rahat ve hazir hissettikleri bir zamanda konusmalari daha iyi olacaktir. Tüm üniversite adaylarina basarili bir sinav diliyorum."
YKS'ye Gireceklere 'Kendi Degerinizi Sinav Basarisiyla Iliskilendirmeyin' Uyarisi
Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Dekan Yardimcisi ve Egitim Bilimleri Bölüm Baskani Doç. Dr. Yelkin Diker Coskun: 'Unutmamak gerekir ki, bir sinav sonucuyla kisinin aile ve toplum içerisindeki önem ve degeri degismez' 'Adaylar, sinava 12 gün kala kendilerince yeterli olan bir uyku süresi belirlemeliler. Bu süre normal yasamlarinda olandan ne daha fazla ne de az olmali'