Yobazlıktan geberdiler mi?

Yobazlıktan geberdiler mi?

Beyaz Gazete yazarı Ertan Tan, son günlerde yaşanan Osmanlıca eğitim tartışmaları ile ilgili altına imza atılacak bir yazı kaleme aldı.

Erkan Tan, okullarda verilecek Osmanlıca derslerine karşı çıkanlara 'Osmanlıca zormuş da… Öğretilemiyormuş da… Geçin bunları efendiler! Elin Rus'u, Çinlisi, Japon'u, Yunanı öğreniyor da ben niye öğrenemeyecekmişim? Ne yani, onlar benden daha mı zeki, daha mı akıllı?' sözleriyle sert tepki gösterdi.

İşte Ertan Tan'ın köşe yazısı:

Japonlar, kendilerinden başka kimsenin anlamadığı kadim harflerle konuşup yazmıyorlar mı? Atalarının kullandığı alfabeyle yaşamıyorlar mı? Üstelik alfabelerinin de kendine özgü ve öğrenmesi çok çok zor olan kuralları var.(Bu fakir, üniversite yıllarındayken Japonca kurslarına gitmişti de oradan biliyor.)Buna rağmen Japonya, dünyanın en güçlü devletlerinden biri değil mi?

Peki ya Ruslar… Atalarından kalma alfabeyi kullanmıyorlar mı? Kiril alfabesini batı medeniyetinde anlayan var mı? Rusya'ya gittiğinizde yazılardan, altına Latince 'sini yazmasalar bir şey anlayabiliyor musunuz?

Çinlileri konuşmaya gerek var mı? Dünyanın geri kalanının hiç anlamadığı, hiç bilmediği bir alfabeyle konuşup yazmıyorlar mı? Bunları öğrenmek kolay mı sanıyorsunuz? Bizlerden daha zeki oldukları için mi bu alfabeyle yaşıyorlar? Hani öyle diyorlar ya Osmanlıcayı öğrenmek çok zormuş…

Hadi bunlara kafanız basmadı… Hemen karşı komşumuza götüreyim sizi. Edirne'den çıkınca Yunanistan'dasınız. Orada hangi alfabe kullanılıyor zannediyorsunuz? Kadim alfabelerini kullanıyorlar. Kendine özgü özellikleri olan okunuşlar ve yazım kuralları var. Üstelik adamlar AB üyesi… Yani Batı medeniyetine mensuplar ama Latin alfabesini kullanmıyorlar. Tıpkı yukarıdaki diğer ülkelerde ve uluslarda olduğu gibi kendi alfabeleriyle okuyup yazıyorlar.

Eee ne oldu şimdi? Japonlar, Ruslar, Çinliler, Yunanlılar atalarından dedelerinden kalma alfabeyi kullandıkları için çağdışı mı kaldılar? Karanlıklara mı gömüldüler? Yaşamın dışına mı itilmiş oldular? Yobazlıktan geberdiler mi?

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ





Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile