YÖDGED Başkanı Saraç: Eğitim yönetiminde klasik yaklaşımlar ömrünü tamamladı

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Yönetici Değerlendirme ve Geliştirme Daire (YÖDGED) Başkanı Mehmet Saraç, eğitim yönetiminde, klasik y

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Yönetici Değerlendirme ve Geliştirme Daire (YÖDGED) Başkanı Mehmet Saraç, eğitim yönetiminde, klasik yaklaşımların ömrünü tamamladığını söyledi. Kurumların ve okulların stratejik planlama sürecini istenilen düzeyde gerçekleştiremediğini dile getiren Saraç, "Her aşaması planlanmış ve uygulanabilir somut tasarımlarla, kalite yönetimi anlayışıyla yönetilebilir süreç yaklaşımına kavuşmuş kurum ve okullar, parmakla sayılacak kadar az." dedi.

'Okullarda Süreç ve Süreçlerle Yönetim Modeli Semineri' Kahramanmaraş Öğretmenevi'nde düzenlenen törenle başladı. 24 ilden yaklaşık 50 eğitimcinin katıldığı ve 5 gün boyunca devam edecek olan seminerde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Yönetici Değerlendirme ve Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Saraç, eğitim yönetiminde kaliteye ulaşmak için bütün dünyanın var gücüyle çalıştığını belirtti. Kendilerinin de bir saniyeyi dahi boşa geçirmeden, milleti, bulunduğu yerden daha yükseklere taşımak gibi mukaddes bir görevleri olduğunu hatırlatan Saraç, "Eğitim tesadüflere bırakılamayacak, adım adım her anının planlanması, tasarlanması, sorumlularının belirlenmesi, çalışmaların değerlendirilmesi, insan kaynaklarının yönetilmesi gibi birçok unsuru içinde barındıran ciddi bir süreçtir." diye konuştu.

Eğitim yönetiminde, klasik yönetim yaklaşımlarının ömrünü tamamladığını kaydeden Saraç, "Ne yazık ki kurumlarımızın ve okullarımızın stratejik planlama sürecini istenilen düzeyde gerçekleştiremedikleri ve süreç yönetimine geçişlerinin de oldukça geciktiğini dile getirmek zorundayım. Her aşaması planlanmış ve uygulanabilir somut tasarımlarla, kalite yönetimi anlayışıyla yönetilebilir süreç yaklaşımına kavuşmuş kurum ve okullar, parmakla sayılacak kadar az. Elbette bu durum günümüz yönetim yaklaşımlarının oldukça gerisinde olmak anlamına da gelmektedir. Bu geride bulunmanın faturasını, gençlerimiz, toplumumuz, bu ülkenin bir vatandaşı olarak bizler ödemek durumunda kalabiliriz." ifadelerini kullandı.

Eğitim ve öğretimin her aşamasının planlanması, detaylandırılması ve sonuçlarının tartışılmasının en az ticari hayat kadar önemli olduğuna vurgu yapan Saraç, israfların en büyüğünün zaman ve insan kaynağı israfı olduğuna dikkat çekti. Planlanmamış, süreci tasarlanmamış her yönetimin kaybettiği en büyük sermaye zaman ve insan kaynağı sermayesi olduğunun altını çizen Saraç, "Eğitim öğretimin çıktısı olan kaliteli insan yetiştirmeye yönelik yapılacak her tür çalışma bu israfın önlenmesini sağlayacaktır. Eğitim kurumlarının bu amaca ulaşmak için modern yönetim yaklaşımlarını benimsemesi ve desteklemesi zorunludur. Bu nedenle, bu hizmet içi eğitimde profesyonellerin gerçekleştirecekleri bir dizi eğitimle, profesyonellerin ortaya koyacakları çalışmalarla okullarımızın ve kurumlarımızın hazırlamış oldukları stratejik planlarının uygulanmasına rehberlik edecek ve onun eğitim sürecinde hayat bulmasına olmazsa olmaz bir katkı sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nas da seminerin büyük katkı sağlayacağını belirterek, çeşitli illerden katılan eğitimcilerin yaptıkları projeler hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunabileceklerini ifade etti. Öğretmenevi Müdürü Zekeriya Kahveci ise konuşmasında, seminerin Kahramanmaraş'ta düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile