MUSAB TURAN - Son yıllarda büyük şehirlerde yoğun iş temposu ve stresten uzaklaşmak ya da farklı hobiler edinmek isteyenlerin yeni adresi, workshop'lar (atölye çalışmaları) oldu.
Ahşap telefon kılıfından sabun, defter, 3 boyutlu kurabiye ve teraryum yapımına, vitray ve cam boyamadan yemek fotoğrafçılığına, 3 boyutlu ebru sanatından heykele kadar geniş bir yelpazede sunulan kısa süreli atölye çalışmalarına, bireylerin yanı sıra çalışanlarının motivasyonu ve verimliliğini artırmayı hedefleyen kurumsal şirketler de rağbet gösteriyor.
Şirketlerde gün içerisinde gerçekleştirilen workshop'lara yeni hobi edinmek ve eğlenceli vakit geçirmek isteyen çalışanlar da ilgi duyuyor. Workshop'lara ilgi gösteren sektörlerin başında ise finans geliyor.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, başta büyük şehirlerde olmak üzere gittikçe yaygınlaşan atölye eğitimleri, saatlik ya da günlük gerçekleştirilebiliyor.
Son yıllarda çeşitlilik kazanan 'yaratıcı' çalışmaların saatlik ücreti 20-200 lira arasında değişiyor. Söz konusu çalışmalar arasında en büyük ilgiyi ise yemek ve pasta yapımını da kapsayan mutfak atölyeleri görüyor.
- Ahşap kılıftan sabun, defter yapımına...
Telefon ve tabletlere ahşaptan kılıf yapımının öğrenildiği 'Ahşap Teknoloji Kılıfım' etkinliğinin 2 saatlik ücreti 220 lira olurken, 'Pasta Yapımı ve Çiçek Modelleme Örnekleri' eğitimiyle de şeker hamurundan pasta yapımı ve süslemesinin inceliklerine ulaşılıyor. 3 gün süren söz konusu eğitimin ücreti bin 150 lira düzeyinde bulunuyor.
'Kendi sabununuzu kendiniz yapın' sloganıyla yola çıkan atölye eğitiminde, istenilen renk ve kokuda sabun yapımı öğrenilebiliyor. Teorik anlatım ve pratik uygulamaya yer verilen 3 saatlik eğitim ise 220 liradan alınabiliyor.
Kişiler, maliyeti 55 lira olan iki saatlik bir atölye eğitimiyle de defter yapmayı öğrenebiliyor.
- Profesyonel yemek fotoğrafçısı olabilirsiniz
Son yıllarda yemek fotoğrafları çekip sosyal medya üzerinden paylaşmak da bir meslek haline gelirken, bunu fırsat gören atölyeler çalışmaları arasına profesyonel yemek fotoğrafçılığı eğitimini ekledi. Yemek fotoğrafçılığının en ince detaylarının 10 saatte öğretildiği eğitimin ücreti bin 300 lira düzeyinde bulunuyor.
Kurabiyeye, fırçaya nakış işlemeden 3 boyutlu efekt vermeye kadar birçok tekniğin öğretildiği 4 saatlik eğitim ise 350 liradan alınabiliyor.
'Vitray ve Cam Boyama Sanatı' eğitimi almak isteyenler ise 2 saat için 55 lira ücret ödüyor. Söz konusu eğitimde cam boyama sanatının incelikleri öğreniliyor.
- 3 boyutlu ebru
Klasik ebru tekniğini geliştirerek 3 boyutlu hale getiren eğitim ile ebru sanatından telefon ve çerçeve kılıfı yapmayı öğrenmek mümkün hale geliyor. Söz konusu eğitim için kişiler 2 saatine 55 lira ödüyor.
Kilden dekoratif heykel yapımı 120 lira karşılığı 3 saatte öğrenilirken, heykel ile oyuncağı birleştiren eğitimin saatlik ücreti ise 20 lira düzeyinde bulunuyor.
Fanus içinde yetiştirilen bitkilerle teraryum yapımının öğrenilebildiği 2 saatlik atölye çalışması ise 200 liradan alınabiliyor.
Yoğun İş Temposundan Kaçışın Yeni Adresi 'Workshoplar'
Büyük şehirlerde yoğun iş ortamı ve stresten uzaklaşmak ya da farklı hobi edinmek isteyenler, ahşap telefon kılıfından sabun ve defter yapımına, vitray ve cam boyamadan yemek fotoğrafçılığına kadar geniş bir yelpazede sunulan kısa süreli atölye çalışmalarına yöneliyor Şirketlerin de motivasyon ve verimliliği artırmak amacıyla zaman zaman çalışanlarına sunduğu 'yaratıcı' eğitimlerin saatlik ücreti 20 liradan başlayıp 200 liraya ulaşıyor Son yıllarda çeşitlilik kazanan atölye çalışmaları arasında en büyük ilgiyi mutfak görüyor.