YOIKK Toplantisinda Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesine Yönelik Adimlar Atildi

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz baskanliginda gerçeklestirilen Yatirim Ortamini Iyilestirme Koordinasyon Kurulu (YOIKK) toplantisinda, YOIKK Eylem Plani kapsamindaki çalismalar ve uluslararasi katilimla yapilacak Yatirim Danisma Konseyi toplantisinin hazirliklari masaya yatirildi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz baskanliginda üçüncüsü yapilan Yatirim Ortamini Iyilestirme Koordinasyon Kurulu (YÖIKK) toplantisinda YOIKK Eylem Plani kapsaminda yürütülmekte olan çalismalar, yatirim ortaminin iyilestirilmesi çalismalarina uluslararasi bir bakis açisi kazandirilmasi amaciyla dünyanin önde gelen çok uluslu sirketlerinin üst düzey yöneticilerinin, uluslararasi kuruluslarin ve Türkiye’deki özel sektör çati kuruluslarinin katilimiyla yapilacak Yatirim Danisma Konseyi toplantisi hazirliklari eylem plani kapsaminda istihdama odakli olarak ele alinan mesleki egitim gündemi çerçevesinde gerçeklesti.

YOIKK Platformu çerçevesinde Agustos ayindan bu yana yürütülen çalismalarla, kamu kurumlari ve is dünyasindan tüm paydaslarla birlikte atilmasi gereken adimlar katilimci bir sekilde belirlendi.

1 Mart 2024 tarihinde yayimlanan YOIKK Eylem Plani’nda, yatirimcilar açisindan olumlu etkisi degerlendirilen, cari açigi azaltici ve mal-hizmet ihracatini kolaylastirici hususlar odak noktasi oldu.

Eylem Plani yayim tarihinden itibaren, Kisisel Verilerin Korunmasi Kanununa (KVKK) iliskin degisiklik ihtiyacinin TBMM’ye sunulmasi, itiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarina basvuru sürelerinin yeknesak hale getirilmesi ve bu sürelerin tebligden itibaren baslamasina iliskin düzenleme çalismasi yapilmasi, yenilenebilir enerji kaynaklarina dayali ek kapasitelerin kurulabilmesine imkan saglayacak kanuni degisiklik ihtiyacinin TBMM’ye sunulmasi, bireysel emeklilik fonlarinin girisim sermayesi fonlarina yönlendirilmesi amaciyla düzenleme yapilmasi, uzun vadeli yatirim kredileriyle ilgili stratejik önceliklendirme çalismasi yapilmasi, Ar-Ge ve tasarim merkezleri ile teknoloji gelistirme Bölgelerinde uzaktan çalisma uygulamasinin devam ettirilmesi olmak üzere 6 eylem tamamlandi.

Toplantida, Orta Vadeli Program’da yer alan öncelikli reform alanlarindan mesleki teknik egitim konusu özel sektör odakli dönüsüm ekseninde degerlendirilirken ilgili paydaslarin bu alandaki önerileri, atilacak adimlar ve isbirligi olanaklari görüsüldü.

“OSB’ler istihdam odakli mesleki egitime katki saglayacak”

Milli Egitim Bakanliginin özel sektörle bulusma toplantilarindaki önerilerinin de dikkate alinarak hazirlandigi ve Ekonomi Koordinasyon Kurulunda da görüsülen Mesleki ve Teknik Egitim Politika Belgesinin stratejileri üzerinde de degerlendirmelerin yapildigi toplantida, organize sanayi bölgelerinin istihdam odakli olarak mesleki egitimin gelisimine verebilecegi katkilar ele alindi. Toplantida, mesleki ve teknik ortaögretim ile yüksekokul mezunlarinin kendi alanlarinda çalismasini tesvik edecek resmi ve özel sektör odakli mekanizmalarin olusturulmasi üzerinde duruldu.

Mesleki ve teknik egitimin öneminin tüm toplum kesimlerine ve ilkokuldan itibaren ögrencilere asilanmasi amaciyla yürütülecek farkindalik faaliyetleri ele alindi. Toplantida, ögrenciler için ortaokul sonrasi egitim planlamasinda mesleki egitime yönelik tanitim ve yönlendirme çalismalariyla çirak ögrencilerin isyeri egitimleri hakkinda görüsmeler yapildi.

Toplantida, mesleki egitim alaninda kamu kurumlarinin ve özel sektör temsilcilerinin katkilari alinarak 75 maddelik tedbir seti olusturuldu. Mesleki egitimin öneminin tüm taraflarca vurgulandigi toplantida, kamu ve özel sektör kuruluslarinin mesleki egitim ve istihdam eksenli çözüm önerilerini birlikte ele alacagi bir çalisma grubu tesis edilmesi kararlastirildi.

"Türkiye Yüzyili Vizyonu" dogrultusunda, ilerleyen dönemde insan kaynaginin kalkinma politikalari ve ikiz dönüsüm hedefleriyle uyumlu sekilde yetistirilmesi öncelikli hedef olarak belirlenerek sürdürülebilir büyüme ve istihdam artisi saglanmasi amaçlandi.

Toplantida, Türkiye’de yatirimcilarin öncelik verdigi güven ortami ve finansal istikrar pekistirilerek nitelikli ve katma degeri yüksek alanlarda ulusal ve uluslararasi yatirimlarin artirilmasi hedeflendi.

“YOIKK Eylem Plani ile rekabet gücü arttirilacak”

Türkiye’nin rekabet gücünü artirmaya yönelik sonuç odakli yapisal reformlari hayata geçirmeyi saglayacak olan YOIKK Eylem Plani kapsamindaki çalismalar, belirlenen takvime riayet edilerek devam edecek ve üç aylik periyotlar halinde izlenecek.

Toplantida, yatirim ortaminin iyilestirilmesi, bürokratik engellerin kaldirilmasi, yatirimci haklarinin korunmasi ve yatirimlarin tesvik edilmesine yönelik adimlar atilmaya devam edilecegi ifade edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile