YÖK Baskani Erol Özvar Açiklamasi 'Rekabet, Ilim Alaninda Yarismanin Tezahürüdür'

YÖK Baskani Erol Özvar Açiklamasi 'Rekabet, Ilim Alaninda Yarismanin Tezahürüdür'

Yüksek Ögretim Kurumu (YÖK) Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, uluslararasi alanda basarili olmanin yolunun üniversitelerin tatli bir rekabete açilmasindan geçtigini belirterek, “Etik degerlere dayali bir rekabet, üniversitelerimizin verimliligini, etkinligini arttiracaktir” dedi.

Bitlis Eren Üniversitesinin (BEÜ) merkezi konferans salonunda düzenlenen “Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Programi”, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Burada konusan YÖK Baskani Erol Özvar, “Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Projesi”nin önemine deginerek, “Yüksekögretim Kurulu olarak, yüksekögretimde çesitliliginin artirilmasi hedefi dogrultusunda, Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Projesini 25 üniversitemizle basariyla yürütüyoruz. ‘Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Projesinin etkinligi artirilacaktir’ ifadesiyle devletimizin üst politika belgesinde de yerini almistir. Yüksekögretim Kurulu olarak yüksekögretimin tüm süreçlerinde ‘çesitlilik, farklilasma ve bölgesel gelisme odakli’ bir planlama anlayisini ve yaklasimini önemsiyoruz. Yapisal degisim niteligindeki en önemli girisimlerimizden birisi olan üniversitelerimizin misyon farklilasmasi odakli ihtisaslasmasina yönelik çalismalarimizi da bu kapsamda degerlendiriyor ve bu alandaki faaliyetlerimizi üniversitelerimiz ve tüm paydaslarimizla birlikte bundan sonra da güçlendirerek devam ettirmeyi düsünüyoruz” dedi.

YÖK Baskani Özvar, Yüksekögretim Kurulu tarafindan 25 üniversitenin katilimiyla yürütülmekte olan “Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Programi” kapsaminda üniversitelerin, egitim ögretim ve arastirma gelistirme gibi birincil faaliyetlerinin yani sira bulunduklari ilin ve bölgenin dogal, ekonomik, ticari, sanayi ve sosyal potansiyelinin etkin olarak kullanilmasi, yerel ekonomik hayatin gelistirilmesine katki saglanmasi, bölgenin ihtiyaç duydugu insan kaynaginin yetistirilmesinin amaçlandigini söyleyerek, söyle devam etti:

“Yüksekögretim Kurulu, Bölgesel Kalkinma Odakli Misyon Farklilasmasi ve Ihtisaslasma Programi ile üniversitelerin bulunduklari bölgelerin ihtiyaçlari, sahip olduklari potansiyel ve kapasiteyi göz önüne alarak bölgesel kalkinmanin saglanmasinda öncü, yönlendirici ve aktif bir rol oynamalarini hedeflemektedir. Yine bu programla üniversitelerin bölgesel kalkinmayi saglamak üzere kendi hedeflerini ve stratejilerini bölgeleriyle iliski kurarak yeniden tanimlamalari, vizyon ve misyonlarini bölgenin ihtiyaçlari kapsaminda farklilastirmalari beklenmektedir.”

YÖK Baskani Erol Özvar, uluslararasilasmanin Yüksekögretim Kurulunun en önemli stratejik hedeflerinden biri oldugunu belirterek, “Bizim uluslararasilasma ile anladigimiz sudur, sayginligi olan ögretim elemanlarinin gelip gittigi bir yer olma özelligini kazanma, uluslararasi ögrenciler için bir odak, bir cazibe merkezine gelme, bilimsel faaliyetleriyle, ilim insanlarinin gelmek için ugras verdigi bir merkez olmak için ugras verdigini anliyoruz. Bugün üniversitelerin uluslararasi etkilesime açilmadan gelismeleri imkansizdi. Ilim bir sosyallesme isi ise ki gerçekten öyledir, bunu sadece milli sinirlarimizda degil ayni zamanda uluslararasi alana, küresel ölçege tasimak zorundayiz. Biz ululararasilasmadan bunu anliyoruz. Ürettigimiz bilimsel çiktilarin baskalari tarafindan fark edilmesi, onlar tarafindan benimsenmesi bu ülkenin en önemli yumusak gücüdür. Üniversiteler bilhassa gelismis ülkelerin çok degerli bir yumusak gücüdür. Uluslararasi alanda basarili olmanin yolu, üniversitelerimizin tatli bir rekabete açilmasindan geçmektedir. Etik degerlere dayali bir rekabet, üniversitelerimizin verimliligini, etkinligini arttiracaktir. Rekabet; isbirligine engel degildir, isbirligi de rekabete engel degildir. Rekabet, ilim alaninda yarismanin tezahürüdür. Bu bakimdan üniversitelerimizin rekabet etmesi çok önemli. Rekabet de ancak farklilasmayla olur. Bu bakimdan üniversitelerimizin rekabet üstünlügü üretebilecek taraflarini gelistirmek zorundadir” seklinde konustu.

BEÜ Rektörür Prof. Dr. Necmettin Elmastas ise projeye 6 ay önce dahil olduklarini belirterek, “Bu proje, YÖK Baskanligi öncülügünde Cumhurbaskanligi Stratejik ve Bütçe Baskanligi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanligi isbirligiyle hayata geçirilmis ve üniversitelerimizin bulunduklari bölgelere olan katkilarini arttirmayi ve belirli alanlarda ihtisaslasmalarini tesvik etmeyi amaçlamaktadir. Günümüzde küresellesme, uluslararasi iliski ve politikalarin temelini olusturan kavramlardan biri haline gelmistir. Bu meyanda Türkiye gibi hizla gelisen ülkeler, küresellesmenin yani sira bölgesel baglari güçlendirmeyi ve bölgesel baglari ve kalkinmayi desteklemeyi önemsemektedirler. Özellikle son yillarda bölgesel kalkinma anlayisiyla yeniden sekillenmis ve uluslararasi isbirliklerine açik bir yaklasim benimsenmistir. Bu çerçevede üniversitelerin bölgesel kalkinmadaki rolü büyük önem tasimaktadir. Üniversiteler her küresel gelismeleri takip ederek küresel düzeyde etkili olmayi hem de bulunduklari bölgelerde siki bir isbirligi içerisinde olarak bölgesel kalkinmaya katki saglamayi amaçlamaktadirlar” diye konustu.

Düzenlenen programa YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar, BEÜ Rektörür Prof. Dr. Necmettin Elmastas, 25 farkli üniversite rektörü, akademik personel ve ögrenciler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile