Üniversiteye girişte YKS'de baraj puanı kalktı. YÖK Başkanı Erol Özvar da canlı yayında soruları yanıtladı.
Prof. Dr. Özvar'ın açıklamaları:
'KALİTE DÜŞECEK DEMEK MAKUL ELEŞTİRİ DEĞİL'
Temel amacımız daha fazla adayın tercih yapabilmesidir. Barajın kaldırılması sınavsız üniversite demek değil. Sistem öğrenciler arasında rekabet getirecek. Kalitenin düşeceğini söylemek makul bir eleştiri değil.'
'PUAN ÜSTÜNLÜĞÜNE DAYANAN BİR DÜZENLEME'
Özvar, 'Bu puan üstünlüğüne dayanan bir düzenleme. Dolayısıyla en yüksek puanı alabilen öğrenciler ancak programalara yerleşebilecek. Puanları tutmayanların kayıt yaptırma hakkı olmayacak. Tartışmayı bu çerçevede görmek lazım. Daha fazla öğrencinin aslında kontenjanlara ulaşılabilir olması lazım. Bu açıdan sistem aslında daha dinamik bir sürece girmiş oluyor' sözlerini kullandı.
Yapılan yeni düzenlemenin sınav öncesi uygun bir zamanda yapıldığını da belirten Özvar, 'Kılavuz yayınlanmadan önce açıkladık. Bundan daha makul bir şey olamaz' dedi.
TYT'de sınav süresinin 30 dakika uzatılması hakkında da konuşan Özvar, 'Öğrencilerde çok ciddi bir motivasyon artışı var' ifadelerini kullandı.
10 SORU 10 CEVAP
1- YKS'de baraj puanı uygulamasının kaldırılması ne anlama geliyor?
2022-YKS'den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.
Bu düzenlemeyle üniversite sınavına giren ve puanı hesaplanan tüm adaylar, üniversite tercihi yapabilir hale geldi.
2- Yerleştirme puanı nasıl belirlenecek?
Bu seneden itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecek.
3- Hangi adayların TYT ve AYT sınav puanları hesaplanacak? TYT sınav puanının hesaplanması için temel matematik testi veya Türkçe testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek. TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacak.
SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT'deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testi'nden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecek.
4 - Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan üniversite programlarında uygulama nasıl olacak? YÖK'ün düzenlemesinden önceki uygulamada, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyordu.
2022 YKS'den itibaren özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanması gerekecek. Yani özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adayların 2022- YKS'ye başvuru yapmaları zorunlu olacak.
Ayrıca, özel yetenek sınavında taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili üniversiteler karar verecek ve basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracak.
5- Bazı programlardaki 'başarı sırası koşulu' uygulaması devam edecek mi?
Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanması sürecek.
Buna göre, bu yılki hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA en düşük 100 bininci, mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 300 bininci, mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 250 bininci, tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde ilgili puan türünde en düşük 300 bininci, eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 100 bininci, diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 80 bininci olmak gerekecek.
6- 2021-TYT'de alınan 200 ve üzeri puanlar, 2022-YKS'de kullanılabilecek mi?
2021-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2022-YKS'nin hiçbir oturumuna girmeden 2021-TYT puanını 2022-YKS yerleştirmelerinde kullanabilecekler, ancak bu adayların 2022-YKS'ye başvuru yapmaları zorunlu olacak. 2021-TYT'de alınan 200 ve üzeri puanlar, 2022 YKS'de dönüştürülerek kullanılabilecek.
7 - Geçen yılki TYT puanı 200 ve üzerinde olanlar, özel yetenek sınavı sonucu üniversiteye yerleşmek isterlerse ne yapmalarıgerekiyor?
Bu durumda olup ilgili yükseköğretim kurumlarınca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların da dönüştürülmüş puanlarının hesaplanabilmesi için 2022-YKS'ye başvuru yapmaları gerekecek.
8 - TYT 200 ve üzeri puan uygulamasının bir sonraki yıl kullanılması uygulaması devam edecek mi?
2022 YKS'den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacak.
9- YKS'de sınav sürelerine ilişkin değişiklik var mı?
Yükseköğretim Kurulunun dün akşamki açıklamasına göre, YKS'nin ilk oturumu ve en çok adayın katıldığı TYT'nin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacak.
YKS'nin ikinci oturumu olan AYT ise daha önceki yıllarda olduğu gibi 180 dakika, üçüncü oturum olan YDT ise 120 dakika olarak uygulanmaya devam edecek.
10- 2022 YKS için nasıl başvuru yapılabilecek?
18-19 Haziran'da yapılacak 2022-YKS'nin başvuru kılavuzu 'https://osym.gov.tr' sitesinde yayımlandı. Başvurular, 7 Mart'a kadar ÖSYM'nin 'https://ais.osym.gov.tr' internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapabilecek.
YÖK Başkanı YKS'de barajın kalkmasına ilişkin soruları yanıtladı!
Üniversiteye girişte YKS'de baraj puanı kalktı. YÖK Başkanı Erol Özvar da canlı yayında soruları yanıtladı. Prof. Dr. Özvar, barajın kalkmasının 'sınavsız üniversite' olmadığını belirtti ve "Kalitenin düşeceğini söylemek makul bir eleştiri değil." dedi.