Yok Olmaya Yüz Tutan Davul Firinciligi Onun Ellerinde Yasiyor

Yok Olmaya Yüz Tutan Davul Firinciligi Onun Ellerinde Yasiyor

Erzurum’da yok olmaya yüz tutan mesleklerden davul firinciligi, Ebubekir Dasdan’in ellerinde yasamaya devam ediyor. Dasdan, kendisinden sonra bu meslegi yapacak kimsenin kalmadigini söyledi.

Kavaflar Caddesi’nde mütevazi bir dükkani olan Ebubekir Dasdan (36), yok olmaya yüz tutmus meslekler arasinda yer alan geleneksel davul firini üretimi yapmaya devam ediyor. Dasdan, baba meslegi olarak basladigi isini çok sevdigini belirterek, çirak yetismemesi sebebiyle meslegin sona erecegini ifade ediyor. Erzurum’un geleneksel firini olan davul firinda ise birçok yemek yapilabiliyor. Su anda sadece üç ustanin kaldigi davul firinciliginin en genç ustasi ise Ebubekir Dasdan olarak biliniyor. Erzurum halki tarafindan hala talep edilen davul firinin yapimi ustalarin bir gününü alirken, fiyatlari ise ortalama 350 lira ile 450 lira arasinda degisiyor.

“Çirak yetismemesi nedeniyle ustalar dükkan kapatiyor”

Davul firinin son haline gelene kadar geçtigi asamalari anlatan Ebubekir Dasdan, “Benim bildigim kadariyla davul firinin Erzurum’daki mazisi 80 yil geçmise dayaniyor. Bizim meslegimiz talep azaldigi için ve çirakta yetismemesi sebebiyle çogu usta dükkani kapatip gidiyor. Babam beni baskasinin yanina birakmadi kendisi yetistirdi ve meslegi ögretti. Meslegimi de seviyorum ama okusaydim daha iyi olurdu. Ilk olarak davulun üst ve alt kisimdaki sivama islemleri yapiliyor. Daha sonra kapak, kasnak, iç tabla, üst tabla gibi parçalarin kesimleri yapilir. Kesimi yaptiktan sonra vida yerlerini delip davulu bir bütün haline getirecek sekilde birlestiriyorum. Bir davulu yapmak bir gün sürüyor. Bundan birkaç sene önce talep çok azdi, vatandaslar hep farkli markalardaki firinlara yöneldi. Görünüm olarak da çok lüks görünmedigi için talepler gerilemisti” dedi.



“Erzurum firininin yerini hiçbir sey tutmuyor”

Yöresel yemekleri davul firin kadar hiçbir firinin güzel yapamayacagini ifade eden Dasdan, “Farkli markalardaki firinlar kullanildiktan sonra davul firinin degeri daha çok anlasildi. Bizim Erzurum firininin yerini hiçbir sey tutmuyor. Bu firinda Erzurum yöresel yemeklerinin çogu yapilabiliyor. Bu firinin üzerine hiçbir firin daha güzel yapamaz bu yemekleri. Davul firin yapan üç usta kaldik. Diger ustalarin yaslari ilerlemis durumda bulunuyor. En genç aralarinda ben kaldim ama zaman geçtikçe bu meslek sona erecek gibi görünüyor. Firinlarimiz 380 liradan basliyor, 480 liraya kadar çikiyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile