YÖK'ten Dokuz Eylül'e 'Engelsiz Üniversite' Ödülü

YÖK'ten Dokuz Eylül'e 'Engelsiz Üniversite' Ödülü

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Yüksekögretim Kurulunca düzenlenen “2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri”nde Engelsiz Program Nisani kategorisinde 7 nisan almaya hak kazanirken, Engelsiz Üniversite Bayraklari kategorisinde de bayrak sayisini artirdi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde bu yil yakaladigimiz basari, geçmiste yaptigimiz çalismalarimizin ne kadar dogru oldugunu kanitlamis oldu” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan düzenlenen 2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nden 11 bayrak ve 7 nisanla döndü. Programlarini farkli engelli gruplarina erisilebilir kilan üniversitelerin ilgili programlarina verilen “Engelsiz Program Nisani” kategorisinde ikinciligi elde eden Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ödülünü DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar’in elinden aldi. Rektör Hotar, YÖK Baskanliginda düzenlenen törende kisa bir tesekkür konusmasi da yapti.

“Özel gereksinimi olan mensuplarimizin taleplerini her zaman dikkate aldik”

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin hayatin her alaninda ve egitimde engelleri ortadan kaldirmak için yogun çaba sarf ettigini söyleyen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Göreve geldigimiz günden bu yana engelleri asmak için kararlilikla mücadele ediyoruz. Engelsiz Üniversite Ödülleri’nde bu yil yakaladigimiz basari, geçmiste yaptigimiz çalismalarimizin ne kadar dogru oldugunu kanitlamis oldu. Arastirma Üniversitemizde yatirimlarimizi hayata geçirirken özel gereksinimi olan mensuplarimizin taleplerini her zaman dikkate aldik, faaliyetlerimizi ona göre planladik. Ögrencilerimize engelsiz bir egitim ortami sunmak için farkli engel gruplarina yönelik çalismalar yaptik. Programlarini farkli engelli gruplarina erisilebilir kilan üniversitelere verilen ‘Engelsiz Program Nisani’ kategorisinde ikinci olmamiz da bu bakis açimizdan kaynaklaniyor. Üniversitemiz bünyesinde kurdugumuz Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlügümüzün erisilebilirligin sürekliligini ve iyilestirilmesine yönelik çalismalari da araliksiz devam ediyor. Ülkemizde özel gereksinimi olan bireylere yönelik ilk kanunun hazirlanmasinda emegi geçen birisi olarak bu alanda emek veren herkese, üniversitelerimize tesekkür ediyorum. Biz her zaman ‘engeller asilir, önemli olan vicdanlardaki engellerin kalkmasidir’ görüsünü savunduk. Bilimsel etkinliklerimizde, programlarimizda, bilgilendirme faaliyetleri ve saglik hizmetlerimizde özel gereksinimi olan birey ve mensuplarimizin her zaman yanlarinda oldugumuzu gösterdik. Üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin olusturulmasini tesvik etmek amaciyla gerçeklestirilen Engelsiz Üniversiteler Ödüllerini son derece önemsiyoruz” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin engelsiz bir üniversite olusturmak için ‘Kitabimin Sesi Ol’, ‘Eylül Bebekler’, ArtiBiz Kafe gibi birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Rektör Hotar, Dis Hekimligi Fakültesi bünyesinde özel çocuklara genel anestezi altinda dis tedavisi hizmeti baslattiklarini da hatirlatti. Hotar son olarak; Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan 2020’de Erisilebilir Üniversiteler kategorisinde ikinci olduklarini da sözlerine ekledi.

Ödül alan fakülte ve birimler

Dokuz Eylül Üniversitesi, Engelsiz Üniversite Bayraklari kategorisinde 11 bayrak almaya kazandi. Bayraklar, Agiz ve Dis Sagligi Uygulama ve Arastirma Merkezi, Buca Egitim Fakültesi, Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Fakültesi, Hemsirelik Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Veteriner Fakültesi’ndeki birimlere verildi.

DEÜ, Engelsiz Program Nisani’ni ise Buca Egitim Fakültesi ve Iktisadi Idari Bilimler Fakültesi’ndeki birimleriyle aldi. Çalisma Ekonomisi Ve Endüstri Iliskileri, Ilkögretim Matematik Ögretmenligi, Ingilizce Ögretmenligi (Ingilizce), Maliye, Matematik Ögretmenligi, Müzik Ögretmenligi, Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik bölümleri nisan almaya hak kazandi.

YÖK engelsiz üniversite ödülleri

2022 Engelsiz Üniversite Ödülleri için 114 üniversiteden toplam bin 74 basvuru yapildi. 34 panelist tarafindan yapilan degerlendirme sonuçlarina göre; 84 üniversite toplam 384 bayrak almaya hak kazandi. Bu bayraklardan 226’si ‘mekanda erisilebirlige’ verilen ‘turuncu bayrak’, 105’i ‘egitimde erisilebilirlige’ verilen ‘yesil bayrak’ ve 53’ü de ‘sosyo-kültürel faaliyetlerde erisilebilirlige’ verilen ‘mavi bayrak’ oldu. 12 üniversiteye toplam 43 program nisani verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile