YÖK'ten Marmara'nin Müsilaj Sorununa Çözüm Için Doktora Yapacak Bilim Adamlarina Burs

YÖK'ten Marmara'nin Müsilaj Sorununa Çözüm Için Doktora Yapacak Bilim Adamlarina Burs

Yüksekögretim Kurulu (YÖK), Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorununa çözüm üretilmesine katki verecek nitelikli bilim adamlarinin yetistirilmesi için "Deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirligi", "Çevre ve atik" alanlarinda doktora yapacaklara YÖK 100/2000 Doktora Projesi kapsaminda burs verilmesini kararlastirdi.

YÖK 100/2000 Doktora Projesi’nin dinamik yapisi dogrultusunda ülkenin ihtiyaçlari göz önünde bulundurularak, ilgili bakanliklardan ve paydas kurumlardan gelen öneriler de dikkate alinarak her dönem burs kapsamina alinan 100 öncelikli alan güncellenmeye devam ediyor. YÖK, Marmara Denizi’nde yasanan müsilaj sorununa bilimsel çözüm üretilmesine katki için yeni bir adim atti. Bu alanda nitelikli insan gücünün yetistirilmesi amaciyla YÖK 100/2000 Doktora Projesi’nin yeni çagri döneminde 100 tematik alan içerisine "Deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirligi" (Denizel müsilaj, biyoçesitlilik, rezervlerin korunmasi, hassas ve koruma alanlarinin belirlenmesi, deniz kirliligi, kiyisal alan tahribati dahil) alani eklendi. Bunun yaninda çevre sorunlarinin ele alinmasi ve atik yönetimi gibi konularda nitelikli insan gücü yetistirilmesi için de "Sürdürülebilir çevre" (Atik, geri dönüsüm, kirleticilerin etkileri ve önlenmesi, çevre teknolojileri, çevre politikasi, sanayide temiz üretim, çevre egitimi ve arastirmalari dahil) alt alanlari da yeni çagri döneminde burs kapsamina alinan alanlar arasindaki yerini aldi.

Cumhurbaskani Erdogan baskanligindaki toplantinin sonuç bildirgesinde YÖK 100/2000 Doktora burslarina isaret edilmisti. Marmara Denizi’nde görülen müsilaj sorununun çözümü için 10 Haziran’da YÖK’te akademisyenlerle yapilan bilimsel degerlendirme toplantisinin hemen ardindan Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan kabul edilen heyetle yapilan toplantida bir sonuç bildirgesi yayimlanmisti. Bildirgede siralanan bir dizi çözüm önerileri arasinda

YÖK 100/2000 Doktora Burslari’na da isaret edilerek, "YÖK 100/2000 Doktora Programlari’nda denizcilik ve su çalismalari alanlarinin bursiyer sayilari artirilmalidir. Bu alanlar, proje çagrilarinda öncelikli kapsama alinmalidir" ifadeleri yer almisti. Bu kapsamda YÖK çalismalarina hiz vererek, YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi kapsamindaki 100 tematik alan içerisine hem müsilaj hem de çevre konularini ekledi.

Ülkenin ihtiyaç duydugu farkli yeni güncel alanlar da eklendi

Ülkede yasanan sosyal sorunlarin incelenmesi ve dünya insanin sosyal yasami üzerine yapilan çalismalarin artmasi adina "Kadin ve aile çalismalari" ile "Göç ve göçmen çalismalari" alt alanlari da YÖK 100/2000 Doktora Projesi’nde yer aldi. Ayrica bölgesel çalismalarin önemine vurgu yaparak, alanda çalismalarin arttirilmasi adina “Afrika çalismalari", ülkemizin son dönemdeki uzay çalismalari ve hedeflerine katki sunulmasi amaciyla da "Uzay bilimleri ve uydu teknolojileri" alt alanlari yeni çagri döneminde burs kapsamina alinan alanlar arasinda yer aldi.

Türkiye’nin otomobili, yerli ve milli savunma sanayi de burs kapsaminda desteklendi

YÖK 100/2000 Doktora Projesi’nin daha önceki çagri dönemlerinde ülkenin ihtiyaçlari dogrultusunda "Türkiye’nin otomobili" ve "Milli ve yerli savunma sanayi"ne yönelik alt alanlarin yani sira, "Dogu Akdeniz çalismalari", "Afet ve acil durum yönetimi", "Deprem çalismalari", "Deniz jeolojisi ve jeofizigi", "Sürdürülebilir su kaynaklari" ve "Yeralti enerji kaynaklari yönetimi" gibi ülkemiz için öncelikli alanlar a yer almisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile