YÖKAK Tarafindan Uygulanan 'Kurumsal Akreditasyon Programi' Ile Iki Üniversiteye Akreditasyon

YÖKAK Tarafindan Uygulanan 'Kurumsal Akreditasyon Programi' Ile Iki Üniversiteye Akreditasyon

Yüksekögretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafindan Türkiye’de yüksekögretim alaninda ilk kez uygulanan “Kurumsal Akreditasyon Programi” kapsaminda 2 üniversitenin kurumsal akreditasyon karari onaylandi.

2020 yilinda ilk kez uygulanmaya baslayan Kurumsal Akreditasyon Programi’na 60’a yakin kurum basvurmus, 11 kurum degerlendirme sürecine dahil olmustu. Bagimsiz degerlendirme takimlari tarafindan kurumlarin iç degerlendirme raporu temel alinarak yürütülen degerlendirme programi sonrasinda, 23 Haziran 2021 Çarsamba günü düzenlenen Kurul Toplantisinda oy birligi ile 2 üniversiteye Kurumsal Akreditasyon verilmesi kararlastirildi.

Üniversitelerin kalite güvencesi sistemi ile egitim ve ögretim, arastirma ve gelistirme, toplumsal katki ve idari süreçlerde degerlendirilmesini saglayan Kurumsal Akreditasyon Programi ile Türkiye’deki üniversitelerin ulusal düzeydeki katkilarinin ve dünyadaki görünürlüklerinin artirilmasini amaçlaniyor.

YÖKAK Baskani Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Kurumsal Akreditasyon verilen üniversiteleri gerçeklestirilen özverili çalismalari dolayisiyla tebrik ettigini belirterek, YÖKAK’in 2017’den itibaren bagimsiz olarak çalismalarini sürdüren genç bir kurulus oldugunun altini çizdi.

Hedeflerinin üniversitelerdeki mezunlarin beklenen yeterliliklere sahip olmasi, kolay is bulabilmesi ve üniversitelerin Ar-Ge’ye ve topluma katki saglamasi oldugunu ifade eden Prof. Dr. Elmas, YÖKAK’in tüm çalismalarini bu amaçla yürüttügünü belirtti.

Baskan Elmas, Türkiye’de yüksekögretim alaninda bir ilk olarak uygulamaya basladiklari Kurumsal Akreditasyon Programinda yapilan degerlendirmeler sonucunda 2 üniversitenin belirlendigini ifade ederek, akreditasyon kararlarinin ise ilgili üniversiteler tarafindan düzenlenecek törenlerle önümüzdeki hafta kamuoyuna açiklanacagini aktardi.

Kurumsal Akreditasyon Programi, YÖKAK tarafindan olusturulan degerlendirme takimlarinin kendi aralarinda yaptigi toplanti sonrasinda; ön ziyaret, uzaktan ziyaret ve yüz yüze ziyaret olmak üzere üç asamadaki degerlendirmelerden olusuyor. Bu degerlendirmelerde üniversiteler; Kalite Güvence Sistemi, Egitim ve Ögretim, Arastirma ve Gelistirme, Toplumsal Katki ve Yönetim Sistemi basliklarinda 22 ölçüt ve 56 alt ölçüt üzerinden degerlendiriliyor. Degerlendirme takimi tarafindan yapilan degerlendirme sonucunda Kurumsal Akreditasyon Raporu hazirlanmasinin ardindan YÖKAK’ a iletiliyor. Kurumlarda kalite güvence sisteminin olgunluk düzeyi Kurul tarafindan degerlendirilerek, üniversitelere 5 yil süreyle “tam akreditasyon” ya da 2 yil süreyle “kosullu akreditasyon” veriliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile