'Yoksul Çocuklar Orkestrası' 8 Aydır Sahnede

İzmir'de yoksul ailelerin çocuklarının katılımıyla 8 ay önce oluşturulan 'Barış Çocuk Senfoni Orkestrası' 6'ncı konserine çıkmaya hazırlanıyor İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın eski başkemancısı Akıncı:'Bu mütevazı odada 8 aydır bir şeyler yapmaya çalışıyoruz çocuklarla. Ben bu kadar ilerleyeceklerini düşünmüyordum' 'Büyük disiplinle başladık. Sonra konserler başladı. Şu anda 5 parça çalabiliyorlar, nota okuyabiliyorlar. Konserler onları çok onurlandırdı. İşe daha çok sarılmaya başladılar' 'Bu çocuklarla haftanın 3 günü 2 ya da 3'er saat ders yapıyorum. Büyük ilerleme kaydettiler. Müziğe karşı bir açlıkları var. Çocuklarımıza enstrümanlarını temin ettik. Kemanın ne olduğunu biliyorlardı ama kendilerine ait olacağını bilmiyorlardı. Gözlerindeki o pırıltıyı gördük, ki bu her şeye değer'

GÜLCAN KAPLAN - İzmir'in Eşrefpaşa ve Kadifekale semtlerindeki yoksul ailelerin çocuklarının katılımıyla 8 ay önce oluşturulan 'Barış Çocuk Senfoni Orkestrası', 6'ncı konserine çıkmaya hazırlanıyor.

Devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay ile kasım ayında Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde konsere çıkmaya hazırlanan orkestraya keman eğitimi veren İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nın eski başkemancısı Kartal Akıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gönüllü sanatçılar olarak yoksul ailelerin çocukları için bir şeyler yapmaya karar verdiklerini, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfının kapılarını açmasıyla da 8 ay önce orkestrayı kurduklarını söyledi.

Enstrümanları bağışlarla tedarik ettiklerini dile getiren Akıncı, 'Bu çocuklarla haftanın 3 günü 2 ya da 3'er saat ders yapıyorum. Büyük ilerleme kaydettiler. Müziğe karşı bir açlıkları var. Çocuklarımıza enstrümanlarını temin ettik. Kemanın ne olduğunu biliyorlardı ama kendilerine ait olacağını bilmiyorlardı. Gözlerindeki o pırıltıyı gördük, ki bu her şeye değer.' diye konuştu.

- Mozart'ın Türk Marşı'na eşlik edecekler

Kartal Akıncı, yaşları 6 ile 15 arasında değişen çocukların 8 ay önce nota bile bilmezken, bu sürede 6'ncı konserlerine çıkacak olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Bu mütevazı odada 8 aydır bir şeyler yapmaya çalışıyoruz çocuklarla. Ben bu kadar ilerleyeceklerini düşünmüyordum. Büyük disiplinle başladık. Sonra konserler başladı. Şu anda 5 parça çalabiliyorlar, nota okuyabiliyorlar. Konserler onları çok onurlandırdı. İşe daha çok sarılmaya başladılar. Evde de keman çalışıyorlar. Başardıkça da yeni yeni şeyler çıkarıyoruz. Önümüzdeki ay devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay bize destek oldu. Biz de önümüzdeki ay ki konserinde kendisine bir sürpriz yapacağız. Mozart'ın Türk Marşı'na orkestra olarak eşlik edeceğiz. Çocuklar çok heyecanlılar, bir devlet sanatçısına eşlik etmenin gururunu yaşıyorlar.'

- 10 kemanla başladı, 50 kişilik orkestraya dönüştü

Opera sanatçısı Selmin Günöz de Güzelbahçe Rotary Kulübünün bir projesi olarak hayata geçen orkestrayı 'Bir keman da benden olsun, bir çello da ben vereyim' diyen gönüllülerin katkılarıyla kurduklarını ifade ederek, '10 kemancıyla başladığımız proje birdenbire 44 çocuğa ulaştı, hatta bir grubun verdiği konserini bize bağışlamasıyla nefesli saz aldık. Onlarla beraber toplamda 50'ye ulaştık. Onun eğitimine de yeni başlayacağız. Bir gönüllü hoca bulduk yine. Buradaki her şey gönüllülük üzerine kurulu.' dedi.

Eğitim verecekleri çocuklara nasıl ulaştıklarını anlatan Günöz, 'TEGV'deki kurslara katılan çocuklardı. Yoksul ailelerin çocukları. Araya bir taşıma aracı girmemeli, çocuk otobüse binmeyecek, ailenin artı harcamalara girmemesi gerekiyor. Hepsi buraya yürüyerek geliyor.' bilgisini paylaştı.

- 'Konsere çıktıklarında çok duygulanıyoruz'

Oğlunun keman çalmasından büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Güler Tekol, 'Keman eğitimi olduğunu duyunca hoşumuza gitti. Oğlum da hevesle gelmek istedi.' şeklinde konuştu.

Oğluna özel müzik eğitimi aldırma imkanlarının bulunmadığını belirten Tekol, 'Çocuğumuzun geleceği için bir şeyler yapmayı planlıyorduk ama burada kemanın olması çok iyi oldu. İmkanımız yoktu. Çocuklarımızın eğitim alması bizim için önemli. Güzel bir şekilde de yürütüyorlar. Konsere çıktıklarında çok duygulanıyoruz, çok mutlu oluyoruz.' ifadelerini kullandı.

Şenay Tok da oğlunu özel müzik okullarına gönderemediklerini dile getirerek, 'Evimiz yakın, ben getirip götürüyorum. Konserler tarif edilmez, müthiş güzel bir şey. Evde de devamlı çalışıyor, kendi de çok istekli.' dedi.

10 yaşındaki Özge Turgut, keman çalmaya büyük merakının olduğunu belirtip, 'Özel kurslar için çok para isteniyordu ama Kartal hoca sağ olsun bize bedava kurs açtılar. Onun sayesinde keman öğrendik. Bize bir sürü şey öğretiyor. Onun sayesinde buralara kadar geldik. Konser için çok heyecanlıyım. Bu 6'ncı konserimiz olacak. Biraz heyecanlanıyorum, ama güzel her şey.' sözleriyle duygularını paylaştı.

6'ncı sınıf öğrencisi Olyar Hüseyin ise keman çalmanın derslerini de olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Günce Öner (10), 'Kemana zaten meraklıydım. TEGV'de kurs açıldığını söylediler. Ben de koşa koşa anneme 'beni kemana yazdır' dedim. Annem de yazdırdı. İlk başlarda içim biraz kelebekleniyordu, sonra insan yavaş yavaş alışıyor.' diye konuştu.

Arda Tekol (9) da keman çalmaya büyüyünce de devam edeceğini söyleyerek, '5 tane konser verdik. 6'ncı konserimizde Türk Marşı'nı çalacağız. Mutluluk hissediyorum, heyecanlanıyorum.' diyerek duyguların dile getirdi.

Nehir Aksoy (11) ise 'Kurs öncesi hiçbir şey bilmiyordum. Kartal hocamız bize her şeyi öğretti, ona çok teşekkür ediyorum.' ifadesini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile