'Yollarin Sultani' Leyla Için Tir Soförlügü Bir Tutku

'Yollarin Sultani' Leyla Için Tir Soförlügü Bir Tutku

Izmir’de çalisan 35 yasindaki Leyla Elaldi, “erkek meslegi” olarak bilinen tir soförlügünde, yurt içinde ve yurt disinda gece-gündüz demeden yollarin adeta tozunu attiriyor. 40 yillik soförlere tas çikartan, binlerce kilometre yol yapan Elaldi, “ögretmenim” dedigi babasindan isi ögrendi; azmi ve basari hikayesiyle tüm kadinlara örnek oldu.

Genellikle erkeklerin daha siklikla görev aldigi tir soförlügü, artik azda olsa kadinlar tarafindan da tercih edilmeye baslandi. O isimlerden birisi de 35 yasindaki Leyla Elaldi. Daha önce tekstil isiyle ugrasan ve kendi is yerini açan genç kadin, pandemi döneminin de etkisiyle isler kötüye gidince ekmek teknesine veda etti.

Babasi gibi tir soförü oldu

Bu sürede bazi sektörlere yönelen ve umdugunu bulamayan Elaldi, babasi Nesat Elaldi’nin izinden gitti. Aslen Adanali olan Leyla Elaldi, “kadinlar her seyi yapar” dedi, “erkek meslegi” demedi ve tir soförü olmaya karar verdi. Genç kadinin bu süreçte en büyük destekçisi ise “ögretmenim” dedigi, yillardir soförlük yapan babasi oldu. Sinavlara giren ve ehliyetini alan Leyla Elaldi, kendisini yetistirdi, ojeli parmaklariyla direksiyon basina geçti.

Dünya Kadinlar Gününde örnek bir hikaye: “Isim benim için tutkum”

Izmirli lojistik firmasinda 8 aydir soförlük yapan ve yollarin tozunu atan genç kadin, 8 Mart Dünya Kadinlar Gününde kendi basari hikayesini yazdi. Yurt içinde ve yurt disinda gece-gündüz uzun yol soförlügü yapan “Yollarin Sultani” Leyla, 40 yillik soförlere ise adeta tas çikartiyor. Manevralari ustaca alan ve direksiyona oldukça hakim olan Elaldi, bu hikayesiyle ise “erkek meslegi” olarak bilinen tir soförlügünü kadinlarinda yapilabilecegini göstermis oldu.

“Isim benim için tutku” diyen Elaldi, yolda kendisini görenlerin sasirdigini, bir kadin olarak zaman zaman zorluklar yasasa da artik zorlanmadigini söyledi.



"Bu iste kendimi buldum"

Leyla Elaldi, “Sasiran çok oluyor. En basit örnegi ise trafik polislerimiz; ‘Bu kadar yildir trafik polisiyim, kadin soföre hiç denk gelmedim. Kolay mi? Zor mu?’ diye muhabbetimiz oluyor. Ben zorlanmiyorum. Aksine bu iste kendimi buldugumu düsünüyorum; çünkü tek basima olmak inanilmaz keyif veriyor bana. ‘Yapiyorsun, helal olsun. Erkek soförler böyle yanasamiyor, böyle park edemiyor. Güzel yanastin’ gibi yorumlar aliyorum. 3 günlük dünya, olumsuz tarafina takilmak istemiyorum” dedi.

8 aydir soförlük yaptigini ifade ederek meslege baslayis hikayesini anlatan Leyla Elaldi, “8 aydir soförlük yapiyorum. Evraklarimi tamamladigimda direkt ise basladim. Basladiktan sonra 5 ay Türkiye içinde, 5 aydan sonra da yurt disina vizem alindi ve yurt disina seferlerim oldu. Ögretmenim babam. Baktim kafama göre düzgün bir is bulamadim. ‘Baba ben de mi tir soförü olsam?’ dedigimde, ‘tabi ki kizim, yurt disinda zaten bu meslegi yapan kadin arkadaslarimiz var. Eger gerçekten yapmak istersen yaparsin’ dedi.

O sekilde basladim ve yola çiktim. Babam ögretmesi gereken püf noktalari ögretti. Birlikte üç sefere çiktik. Ilk zamanlar geri manevramda biraz sikinti oldu; ama sonrasinda astim” diye konustu.



"Türk kadinimiz, mücadeleci ve gerçekten güçlü kadinlar"

Yeni yerler görmenin, yeni insanlarla tanismanin kendisi için keyif verdigini dile getiren Leyla Elaldi, “Her seyden önce tirinizda tek basinasiniz. Zorluklari var, yok degil; ama suanda sifir araçlara biniyoruz ve bu araçlarin bakimlari ve onarimlari yapildigi için firma tarafindan, bir aksaklik meydana gelmiyor. Eski araba olsa evet, bu tarz sikintilar yasanabilir. Eski araçlarda sikinti var. Bundan dolayi da yasadigim sikintilar oldu; aracim bozuldu, bazi olumsuzluklar yasadim. Suan bu aracimda bu sikintilari yasamiyorum" ifadelerine yer verdi.

Türk kadinlarinin mücadeleci yönüne vurgu yapan ve çagrida bulunan Leyla Elaldi, son olarak söyle devam etti:

“Türk kadinimiz; mücadeleci, gerçekten güçlü kadinlar. Kesinlikle ve kesinlikle ’bir kere yaptim olmadi’ demesinler. Sonuna kadar yapsinlar, basarsinlar, denesinler. Basarisiz olduktan sonra kabul etsinler. ‘Ben bunda basarili olamadim’ desinler. Mücadeleden vazgeçmesinler.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile