'Yönetim Kurulunda Kadınların Yer Alması Motivasyonu Artırıyor'

YKKD Danışma Kurulu Başkanı Dinçer: 'Şirketlerin yönetim kurulunda kadınların yer alması diğer kadın yöneticileri hem motive ediyor hem de cesaret veriyor' YKKD Başkanı Yaşargil: 'Yönetim kurullarına daha fazla sayıda kadın üye girmesini sağlamak için kota uygulanmasını bekliyoruz. Bu yolda yürürken yanımızda daha fazla erkek görmek istiyoruz. Ortak hareket edersek, organizasyonlarımızın büyüklüğünü ve ölçeğini kullanırsak hedef yolunda önemli bir ilerleme kaydedebiliriz'

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD) Danışma Kurulu Başkanı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üye Suzan Sabancı Dinçer, "Şirketlerin yönetim kurulunda kadınların yer alması diğer kadın yöneticileri hem motive ediyor hem de cesaret veriyor." dedi.

Yönetim kurullarına girmeye aday kadınlara, Türk iş dünyasının en etkin iş insanları ve kanaat önderlerinden mentorluk alma imkanı tanıyan Yönetim Kurulunda Kadın Programı 3'üncü dönemi başladı.

Yönetim Kurulunda Kadın Programının 3. döneminin başlamasına ilişkin düzenlenen toplantıda konuşan Dinçer, Yönetim Kurulunda Kadın Derneği'nin, ekonomik ve toplumsal açıdan Türkiye'ye katkı sağlayacak bir oluşum olduğunu kaydetti.

Dinçer, 2012’den beri bu yolda yürüdüklerini, şirketlerin yönetim kurulunda kadınların yer almasının diğer kadın yöneticileri hem motive ettiğini hem de cesaret verdiğini ifade ederek, "Bu anlamda rol modelleri oluyor. Geride bıraktığımız iki dönemde toplam 90 mentimiz oldu. Kendilerini tebrik ediyorum. 3. dönemde sayıyı artırmak için daha yoğun çalışmaya devam edeceğiz. Bize destek olan tüm paydaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

- "Programımızı ve yürüyüşümüzü daha da kuvvetlendireceğiz"

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD) Başkanı Hande Yaşargil ise temel hedeflerinin yönetim kuruluna atanan bağımsız, yönetici ya da aile üyesi/hissedar kadın sayısını artırmak için farkındalığı yükseltmek olduğunu belirterek, "Bu amaçla havuzu güçlendirerek çoğaltmaya, atayan her merciyi hareketimize destek vermeye davet ediyoruz. Yeni dönemde Anadolu’ya daha çok odaklanacağız. Anadolu’dan aramıza katılacak Mentor-Mentilerle birlikte programımızı ve yürüyüşümüzü daha da kuvvetlendireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Yaşargil, yeni döneme ilişkin beklenti ve hedeflerine ilişkin şunları kaydetti:

"Yönetim kurullarına daha fazla sayıda kadın üye girmesini sağlamak için kota uygulanmasını bekliyoruz. Bu yolda yürürken yanımızda daha fazla erkek görmek istiyoruz. Ortak hareket edersek, organizasyonlarımızın büyüklüğünü ve ölçeğini kullanırsak hedef yolunda önemli bir ilerleme kaydedebiliriz. Konunun sadece kadınlarla ilgili olmadığının altını çizmek istiyoruz. Bu sürdürülebilir kalkınmaya giden yolda önemli bir engel ve bu yolu, kadın-erkek hep birlikte açmalıyız. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesi konusu, Birleşmiş Milletler 2030 gündeminin tüm hedeflerinde yer alıyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında toplumsal cinsiyet eşitliğine dair ayrı bir hedef (Hedef 5) de bulunuyor. Hedef 5 uygulandığı takdirde, 2030 yılında sürdürülebilir, geçici olmayan, sağlam temelli toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmış olacağız. Biz Yönetim Kurulunda Kadın Derneği olarak bu hedefin gerçekleşmesi için üzerimize düşeni yapmak ve katkıda bulunmak istiyoruz.”

Bu arada, üniversite mezuniyetinde ve işe giriş pozisyonlarında popülasyonun yarısını oluşturan, ekonomi içindeki rolleri sürekli artan, küresel düzeydeki tüketici harcamalarının 20 trilyon dolarını kontrol eden kadınların en üst karar noktası olan yönetim kurullarında tüm dünyada (kota sahibi ülkeler hariç) yüzde 5 ila 15 arasında yer almaları, ekonomik, sosyal ve toplumsal alanlar için büyük risk olarak değerlendiriliyor.

Araştırmalar, kadınların iş gücüne katılımının hem dünya hem de Türkiye ekonomisi için önemli bir büyüme fırsatı yarattığına işaret ediyor. Global yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey’in "Women Matter Türkiye 2016 Türkiye’nin Potansiyeli: Kadının İş Dünyasındaki Yeri" başlıklı çalışmasında, küresel ekonomide, kadınların iş gücüne katılımının artmasıyla 2025'te 12-28 trilyon ABD doları seviyelerinde bir büyüme gerçekleştirilebileceği öngörülüyor. Kadınların iş gücüne katılımını destekleyecek güçlü politikalarla Türkiye’nin de GSYİH'sini 2025’te yaklaşık yüzde 20 artırma potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.

Aynı araştırmaya göre, üst yönetimde kadın temsil oranı Avrupa’da yüzde 20, ABD’de yüzde 17 düzeyindeyken, Türkiye’de yönetim kurulunda kadın temsil oranı son 5 yılda yapılan çalışmalar neticesinde yüzde 11,5’ten, ancak yüzde 12,4 seviyesine yükseldi.

- Programa katılan 90 kadından 37’si yönetim kuruluna atandı

Yeni kurumsal yapısıyla yoluna kararlı adımlarla devam eden YKKD, yönetim kurullarında eşit cinsiyet temsilinin toplumsal ve ekonomik faydası konusunda tüm paydaşları ikna etmek ve kadınları bu yolda geliştirmek misyonuyla çalışıyor.

Derneğin çalışmalarına baz oluşturan Yönetim Kurulunda Kadın Programı, Yönetim Kurulu Üyeliği alanında saygın akademik kurumların akredite ettiği, Türkiye’nin ilk ve tek sertifika programı olma özelliği taşıyor. Program, Türk iş dünyasının en etkin iş insanları ve kanaat önderlerinden mentorluk alma imkanı tanıyor. 18 ay süren her dönemde "mentorlar" yeni bir kadın "menti" ile çalışıp, onların yönetim kurulu rollerine hazırlanmasında önemli bir rol üstleniyorlar.

Bugüne kadar ilk iki dönemi tamamlanmış olan programa, ilk dönem 40, ikinci dönem 50 olmak üzere toplam 90 kadın menti ve bir kısmı her iki dönemde de gönüllü destek veren 65 mentor dahil oldu. Toplam 90 kadın liderden 37’si bu programda yer aldığı süre içinde bir ya da daha fazla yönetim kurulu üyeliğine atandı. Bağımsız yönetim kuruluna atanma 5, kendi şirketinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanma 20 oldu. 20 kişi de farklı şirket ve dernekte yönetim kuruluna girdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile