DÜ Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cengiz Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2001'de başladıkları "Pamuk Saplarından Levha Üretimi ve Fabrikasyon İşlemi" Projesi'nin Akdeniz Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliğinin düzenlediği "1. Mobilya Arge Proje Pazarı"nda ikinci olduğunu söyledi.
Türkiye'de 700 bin hektar alanda pamuk üretildiğini ancak 3,5 milyon ton pamuk sapının yeterince değerlendirilemeden kullanıldığına işaret eden Güler, buna son vermek amacıyla projeye başladıklarını vurguladı.
Güneydoğu Anadolu bölgesinden temin edilen pamuk sapları için Karadeniz Teknik Üniversitesinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Güler, "Sapların toplanmasının ardından yongalama işlemine geçiliyor. Ardından üretim projesi hazırlanıyor. Daha sonra ise değişik yoğunluklarda levhalar üretiliyor" ifadesini kullandı.
Güler, Türkiye'de 30 milyon tondan fazla zirai atık olduğunu, pamuk sapı haricinde buğday ve mısır sapından da levha üretilebileceğini kaydederek, şöyle konuştu:
"Bu ürünler daha çok hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. O bakımdan bu ürünlerden levha yapmak uygun değil. Pamuk saplarıysa tamamen atık bir malzeme olup, herhangi bir amaçla değerlendirilmemekte ve yakılmaktadır. Pamuk saplarından levha üretiminde herhangi bir ekstra maliyet söz konusu değil. Sadece üretim prosesinde ufak değişiklikler yapmak gerekebilir. Maliyet açısından pamuk saplarından üretilen levhalar daha ekonomik olacaktır.
Ham madde son derece ucuzdur. Bir yonga levha fabrikası kurulması halinde üretici sadece pamuğu değil, saplarını satarak da gelir elde edebilir."
-"Ormanlara talebi kısmen de olsa azaltacaktır"
Çin, Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi 30'a yakın fabrikada atık ürünlerin kullanıldığını, Türkiye'de de kullanılabileceğini düşündüklerini belirten Güler, ülkedeki 30 yonga levha fabrikasında bitki sapı ve atığının kullanılmadığını söyledi.
Güler, Türkiye'de bitki saplarını kullanarak üretim yapacak bir fabrikanın kurulması halinde yeni istihdam alanlarının ortaya çıkacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Levhalar genellikle mobilya sektöründe kullanılıyor. Hafif üretilen levhaları ise binalarda, dış duvarlarda ses ve ısı yalıtımı amacıyla izolasyon malzemesi olarak çok rahat şekilde kullanabiliriz. Ayrıca, pamuk saplarının ve bitki atıklarının levha üretiminde değerlendirilmesi, ormanlara talebi kısmen de olsa azaltacaktır."
Yonga Levhalar, Ses ve Isı Yalıtımında Kullanılacak
DÜZCE - BARIŞ ZENGİN - ONUR ORHAN - Düzce Üniversitesi Orman Fakültesince geliştirilen proje ile pamuk saplarından üretilen yonga levhaların mobilya sektörünün yanı sıra ses ve ısı yalıtımında da kullanılması amaçlanıyor.