Yörelerinin Tarihi Kiyafetlerini Bez Bebeklere Naksediyorlar
Kütahya’nin Tavsanli ilçesine bagli Çaltili köyünde kadinlar, yörelerinin tarihi kiyafetlerinin minyatürünü diktikleri bez bebeklere naksediyor. Köy sakini kadinlar, kiyafet kültürlerini gelecek nesillere aktarmak adete seferber oldu. El emegi göz nuru dökülerek islenen rengarenk bebekler adeta göz kamastiriyor.
Çaltili Köyü Muhtari Mustafa Koçyigit, kadinlarin Çaltili Köyü Güzellestirme ve Egitime Katki Dernegi Baskani Hüseyin Karaman, imam hatip Osman Arslan, ögretmen Talip Cengiz ve Bakanlik Somut Olmayan Miras Tasiyici sanatçisi Zekiye Eröz’ün destek ve öncülügünde bez bebek üretimine basladigini ifade etti.
Koçyigit, "Üç ay önce baslayan bu çalisma, çok güzel bir noktaya geldi. Kadinlarimiz sayesinde yöresel kiyafetlerin degeri ortaya çikmistir. Bu faaliyet folklorik degerimiz açisindan da önemlidir. Kadinlarin desteklenmesi ve geri dönüsüm amaci da olan bu çalismalar daha da ileri noktalara gidecektir. Aile bütçelerine katki da saglayacaktir" dedi.
Emekli ögretmen Kültür ve Turizm Bakanligi’nin Somut Olmayan Miras Tasiyici sanatçisi Zekiye Eröz, "Ben ayni zamanda Üretici Kadinlar Birligi baskaniyim. El emeklerine merakim oldugu için dikis nakis ile ugrasiyorum. Son üç yildan bu yana bez bebek yapimi ile ilgilenmeye basladim. Çesitli bez bebekler dikerek koleksiyon olusturdum. Amacim da bunlarin yapimini bayanlara ögretmekti. Bunun için de Çaltili köyünü tercih ettim. Çaltili köyüne giderek oradaki kadinlara bu bebekleri dikmeyi ögrettim. Kiyafet kültürü ve bilgileri, becerileri vardi. Onlar bu bez bebek kiyafetlerini dikerek giydirmeye basladilar. Sandiklarda da zaten eskiden bu yana kiyafetleri bol idi ve bu kültürü de bildikleri için isimiz daha kolay oldu. Çok güzel üretimler yaptilar ve daha da üretiyorlar. Insallah hedef kitleyi bulur ve degerlenir. Bez bebeklerin yapimi zahmetli is ve oldukça zaman aliyor. Bir bez bebegin yapimi bir hafta sürer. Zahmetli ancak kalici bir sey ve çocuklarimiza bu kültürü tasimak adina bana göre çok degerli. Çaltili Köyünü tercih etmemdeki bir diger sebep ise Tavsanli Kaymakamligi girisinde bir Çaltili köyü müzesi var ve burada köye ait kiyafetler yer almasidir. Oradan esinlenerek basladim köy kiyafetleri yapimina" diye konustu.
Çaltili Dernegi Baskani Hüseyin Karaman ise dernek olarak birçok faaliyetlerde bulunduklarini kaydetti.
Karaman, “Köyden kadinlarimizin yapmis oldugu el emegi göz nuru yöresel kiyafetli bez bebekler oldukça ilgi görüyor. Köy konagimizi bu tür bez bebek yapimi için köydeki kadinlarimiza tahsis ettik" ifadelerini kullandi.
(Tuna Isleyen-IHA)