Enstitü Müdürü Fatma Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent kültüründe önemli yer tutan yöresel kıyafetleri gelecek nesillere aktarmak için uzun yıllardır araştırma yaptıklarını belirtti.
Geleneksel giyim tarzını her ülkenin çeşitli şekillerde geleceğe taşımak için çalıştığını belirten Arslan, "Ülkemizde son yıllarda kadınlarımızın geleneksel giyimlerinin gelecek kuşaklara aktarılması için çeşitli çalışmalar yapılmakta. Biz de bu çalışmalardan yola çıkarak Samsun'da yaşayan kadınlarımızın yöresel kıyafetlerini taş bebeklerimizde sergilemeye başladık" dedi.
Taş bebeklerin orijinal kıyafetlerle giydirildiğine işaret eden Arslan, yöresel kıyafetli bebeklerin yoğun ilgi gördüğünü ifade etti.
-"Kadınların günlük ve yabanlık olarak 2 çeşit giyim tarzı var"
Lisenin Tanıtım Pazarlama Bölüm Şefi Nuray Kuruoğlu ise Türk giyim tarzının gelecek kuşaklara aktarılması için çalıştıklarını kaydetti.
Geleneksel giyim tarzını yaşatan bebekler ürettiklerini dile getiren Kuruoğlu, "Türk giyim tarzında olduğu gibi kadınlarımızın Samsun'da da yöresel olarak iki çeşit giyim tarzı var. Kadınlarımız günlük ve yabanlık olarak iki çeşit yöresel kıyafet giyiyor. Biz bebeklerimizi hem günlük hem de yabanlık olarak tasarladık. Kadınların düğünlerinde giydikleri gelinlikleri ayrıca tasarladık" diye konuştu.
Bazı bölgelerde yöre kadınlarının daha farklı giyim tarzı olduğunu anlatan Kuruoğlu, "Onları da gelecek nesillere aktarmak için bebeklerimize yansıttık. Bebeklerimize özellikle yurt içinden büyük talep gelmekte. Ayrıca Avrupa'da yaşayan Türkler talepte bulunuyor. Taş bebeklerin yanı sıra hamurdan yaptığımız bebekler, biblolar var" dedi.
- "Evliliklerin uzun sürmesi için kıyafetlere selvi ağacı motifi işleniyor"
Kuruoğlu, köylerde yaşayan kadınların kıyafetlerine selvi ağacı motifi işlendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu selvi ağacının anlamı çok manidardır, evliliklerin çok uzun sürmesi için yapılır. Biz de bunları taş bebeklerimize aktardık. Ayrıca ekonomik duruma göre kadınlarımız bel bağı da yapmaktaydı. Durumu iyi kadınlarımız kemerlerini altından, diğerleri gümüşten yaptırırmış. Bu giyim tarzını, yok olmaması için taş bebeklerde yaşatıyoruz."
Yöresel Kıyafetler Taş Bebeklerle Yaşatılıyor
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, kentte kullanılan yöresel giysilerin kaybolmaması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla ürettilen taş bebekleri yöresel kıyafetlerle giydiriyor.