Yöresel Ürünler Fuarı İle Anadolu’nun Zenginliği Ekonomiye Kazandırılacak

Yöresel Ürünler Fuarı İle Anadolu’nun Zenginliği Ekonomiye Kazandırılacak

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından Anadolu’nun zenginliği olan yöresel ürünlerin ekonomik değerini artırmak, markalaşmasını sağlamak amacıyla iki yıl önce düzenlenmeye başlanan Yöresel Ürünler Fuarı’nın üçüncüsü, bu yıl 'Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı' adıyla gerçekleştirilecek.

Antalya Expo Center’da, 20-24 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenecek fuarda, Anadolu’nun dört bir tarafından yüzlerce ürün sergilenecek. Geçen yıl düzenlenen fuarda 80 olan katılımcı firma sayısı bu yıl 150'ye ulaştı. Bu yıl fuarı 100 bin yerli ve yabancının ziyaret etmesi bekleniyor. Katılımcılara fuar alanında 10 bin metrekarelik alan tahsis edildi. ATB Başkanı Ali Çandır, düzenlediği basın toplantısında fuara ilişkin bilgi verdi. Bu yıl ziyaretçi kitlesi içerisine yabancı turistleri de katmayı hedeflediklerini belirten Çandır, “Bunun için İl Turizm Müdürlüğü ile işbirliği içerisindeyiz. Fuar tarihlerinde Antalya’da konaklayan yabancı turistleri fuar alanına çekebilmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle geçtiğimiz yıllarda nisan ayında düzenlenen fuar haziran ayına alındı.” dedi.

YÖRESEL ÜRÜNLERİN TÜRK EKONOMİSİNE KATKISI 30 MİLYON DOLAR

Anadolu topraklarında, 3 binin üzerinde coğrafi işaret alabilecek ürün varken, bunun sadece 152’sinin tescilli olduğuna dikkat çeken Çandır, 191 ürünün ise coğrafi işaret almak için beklediğini aktardı. Yöresel ürünlerin dış ticarete, yöresel ekonomiye ciddi katkı sağladığını vurgulayan Çandır, şöyle devam etti: “Gelişmiş sanayi ülkelerinde turizm gelirlerinin yüzde 5-7’si yöresel, geleneksel el sanatları ürünlerine ayrılıyor. Türkiye’nin 30 milyar dolar civarında turizm geliri olduğunu düşünürsek, 1,5 milyar dolarlık yöresel ve geleneksel ürün satışının gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ama bizde bu rakam 30 milyon doları geçmiyor. Fuarın temel amacı, Anadolu’nun zenginliğini ekonomik çarkın içerisine sokmak.” Çandır, yöresel ürünlerin milli ekonomiye katkısına ise şu örneği verdi: “Fransa, coğrafi işaretli ürünlerden yılda 18 milyar Euro kazanıyor. Fransızların sadece rokfor peynirinden elde ettiği gelir 330 milyon Euro’nun üzerinde. Sadece bu rakamlar, bize yöresel ürünlerin ekonomimiz için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.” Bu yüzden, fuarın, yöresel değerlerin markalaşması ve pazarlanması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Ali Çandır, “Bu fuar, yöresel ürünlerin hakkını hukukunu koruyan büyük bir organizasyon. Bu fuardaki en büyük hedefimiz, üreticileri kıyıda köşede kalmış ürünleri ile pazara girmesi için cesaretlendirmek.” diye konuştu.

Fuara destek veren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak da fuarın yeni bir ekonomik modelin gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Fuarla kültürel değerlerin ekonomik değere dönüştürülmesinin hedeflendiğini dile getiren Budak, şunları kaydetti: “Türkiye’de ciddi miktarda standartlaşan ürünler var. Bunların ekonomiye kanalize edilmesi lazım. Ayrıca, birbirine benzeyen ürünler tezgahları dolduruyor. Bu fuar esnaf için de bir çıkış noktası olabilir. Esnaflar burada yeni ürünler keşfedip satabilir.” Budak, geleneksel ürünlere yönelik teşvikin son derece az olduğunu, devletin kalkınma ajansları aracılığıyla bu ürünlere teşvik vermesini istedi. OriGIn DE FUARDA OLACAKFuarda, Türk Patent Enstitüsü’nden uzmanlar, yöresel ürünlerin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak koruma sistemi olan coğrafi işaretler konusunda bilgilendirmeler yapacak ve coğrafi işaret almak isteyen üreticilere bu konuda rehberlik edecek. Ayrıca, fuarın gelecek yıllarda uluslararası düzeyde yapılmasının altyapısını hazırlayacak bir girişim gerçekleştirilecek. Fuarı uluslararası boyuta ulaştırmak için bu yıl ilk olarak dünya yöresel ürünler üreticilerini çatısı altında toplayan Organization for An International Geographical Indications Network (OriGIn) yani Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Örgütü ile temasa geçildi. Fuarda, 30 ülkeden 70 kurum ve 2 milyon üretici üyesi olan OriGIn Müdürü Massimo Vittori’nin de katılımıyla bir seminer gerçekleştirilecek. Seminere, coğrafi işaretin uluslararası düzeydeki gelişme eğilimleri ile İtalya ve Türkiye uygulamaları incelenecek.

TÜM RENKLER BU FUARDA

Fuara; Sivas’ın kangalı, Kayseri’nin mantısı, Çorum’un leblebisi, Uşak’ın tarhanası, Burdur’un ceviz ezmesi, kapari turşusu, Afyonkarahisar’ın sucuğu, Trabzon’un ekmeği ve tereyağı, Rize’nin bezi, Anzer balı, Hatay’ın kağıt kebabı, künefesi, Edirne’nin peyniri, sabunu, aynalı süpürgesi, Denizli’nin Buldan bezi, Erzurum’un oltu taşı, Kars’ın kaşarı, Adana’nın kebabı, Aydın’ın inciri, zeytini, zeybeklerinin yanı sıra çok sayıda ilin yöresel ve geleneksel ürünle katılımı bekleniyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile