Yöresel Yemekler Hünerli Ellerde Ticarete Dönüştü

Yöresel Yemekler Hünerli Ellerde Ticarete Dönüştü

Bitlisli girişimci iki kadın, yöreye özgü yemekleri açtıkları iş yerinde hünerli elleriyle pişirip satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

Yöresel yemek konusunda iddialı olan Bitlisli Binnur Altan ve Tuğba Zeydan yöresel yemekleri pişirip satışa sunmak ve aile bütçelerine katkıda bulunmak amacıyla iş yeri açmaya karar verdi.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nce açılan aşçılık kursuna katılan Altan ve Zeydan, kursu başarıyla tamamlayıp sertifikalarını aldıktan sonra kentteki Hüsrevpaşa Mahallesi'nde restoran açtı.

İşsizliğin yoğun yaşandığı kentte iş yeri açıp ve iki kadını da istihdam eden Altan ve Tuğba'nın bu girişimi, kentte takdirle karşılandı.

İş yerlerinde pişirip satışa sundukları yöreye özgü içli köfte, ciğer taplaması, klorik, katıklı dolma, gari aşi ve çeşitli sulu yemekler, kentteki vatandaşlar ve il dışından gelen ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Zeydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yemek konusunda hünerli olan arkadaşı Altan ile böyle bir işe girişme kararı aldıklarını söyledi.

Daha sonra Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nce açılan aşçılık kursunu başarıyla tamamlayıp sertifikalarını aldıktan sonra iş yeri açma imkanı bulduklarını ifade eden Zeydan, şöyle konuştu:

"El becerimiz olduğu için arkadaşla böyle bir işe giriştik. Hayallerimizi gerçekleştirdik diyebiliriz. İş yerimizde yöreye özgü yemekler bulunuyor. İçli köfte, ciğer taplaması, klorik, katıklı dolma, gari aşi ve çeşitli sulu yemekler bulunduruyoruz. Vatandaşların ilgisi çok güzel. Bir gelen aynı yemeği yemek için tekrar geliyor. Burada aynı zamanda aile bütçemize katkıda bulunuyoruz. Lezzet konusunda kendimize güveniyoruz. Sipariş üzerine evlere ve iş yerlerine yemeklerimizi gönderiyoruz. Özellikle il dışından gelen vatandaşlar yemekleri tattıktan sonra çok beğendiklerini söylüyorlar. Aynı zamanda iş yerimizde iki kadını daha istihdam ettik. İşlerimizi büyüttüğümüzde istihdam sayımızı artıracağız."

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı Eşref Aslan ise kurum olarak mesleki eğitim programları kapsamında birçok kurs açtıklarını söyledi.

Yoğun talep üzerine aşçılık kursu açtıklarını belirten Aslan, şunları ifade etti:

"Açtığımız kurslardan mezun olanlar aldıkları sertifikayla istedikleri iş yerini açabiliyor ve işlerinin patronu oluyorlar. Bu kadın arkadaşlarımız belgelerini aldıktan sonra iş yeri açtı. İşsizliğin yoğun görüldüğü ilimizde kadınlarımızın böyle bir girişimle iş yeri açmaları örnek olacaktır. Güzel bir girişimcilik örneği sergilediler. Hem kendi evlerinin aşçısı hem de iş yerlerinin aşçısı olmaları takdire şayandır. Kurum olarak bu arkadaşlarımızı takdir ediyor ve her zaman destek olacağımızı belirtmek istiyoruz."

Girişimcilik örneği sergileyen Zeydan ve Altan'ın aynı zamanda kentteki iki kadını da iş yerlerinde istihdam ettiğini anlatan Aslan, şunları ifade etti:

"Bu arkadaşlarımız sigortalı olarak yanlarında en az iki çalışan bulundurdukları zaman kurumumuzdan iş başı eğitim programı kapsamında 5-6 ay süreyle eleman temin edebilirler. Bunların ücretleri de kurumumuz tarafından karşılanmaktadır. Bunun dışında sigortalı olarak alacakları elemanları kurumumuz üzerinden aldıkları zaman, ayrıca işveren prim payından ve sigorta prim payından da yararlanabileceklerdir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile