YÖREX, Cografi Isaretli Ürünün Önemini Artirdi

Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir: 'YÖREX ile mallarin sunusu, paketlenmesi, üreticinin tüketici ile iletisimi bile degisti. Iller arasinda tatli bir rekabet basladi. Cografi isaretli ürün konusunda hemen hemen bütün iller yarisir hale geldi'

Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir, bu yil 11'incisi düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuari'nin (YÖREX), cografi isaretli ürünü sayisinin artmasina önemli ölçüde katki sagladigini söyledi.

Çandir, Ekonomi Muhabirleri Dernegi Antalya Temsilciligi üyeleriyle Zeytinpark'ta bir araya geldi. Anadolu'ya özgü ürünlerin ön plana çiktigi fuarin yarin ziyaretçilere açilacagini animsatan Çandir, organizasyona ilginin her geçen yil arttigini belirtti.

Türkiye'nin yöresel ürünlerinin sergilenecegi fuari hem üreticilerin hem de tüketicilerin önemsedigini dile getiren Çandir, YÖREX sayesinde cografi isaretli ürünlere olan ilginin de arttigini kaydetti.

Cografi isaret tescilinin ürünün katma degerini daha da yükselttigini dikkati çeken Çandir, sunlari söyledi:

"Avrupa'da tüketici cografi isaretli ürünlere yüzde 20-30 gibi fazla bedel ödemeyi kabul ediyor. Çünkü daha kaliteli ürün almak istiyor. Ekonomik açidan da geliri yüksek kesim daha iyisini yemek için daha fazlasini ödemeye hazir. Cografi isaret konusunda Türkiye, dünyadaki payin yüzde 1'ini temsil ediyor. Normal kosullarda bizim 2 milyar dolarlik bir ihracat yapiyor olmamiz lazim ama cografi isaretli böyle bir ihracatimiz henüz kayitli degil. Dünyada 10 bin tane cografi isaretli ürün var, bizim ise 3 bin civarinda cografi isaret alabilecek potansiyele sahibiz. Isleri dogru kurgulayabilirsek, üretimimizi destekleyebilirsek, üreticimizin, ihtiyaçlarina cevap verebilirsek, vatandas olarak kendi ürünlerimizi tercih edersek bu alanda 20 milyar avroluk ihracat yapmamiz hayal degil."

Türkiye'nin su anda 921 tescilli ürüne sahip oldugunu, 723 ürün için ise basvurunun yapildigini dile getiren Çandir, daha fazla cografi isaretli ürünleri yurt disinda görmek istediklerini belirtti.

- "Hedefimiz daha fazla cografi isaretli ürünümüzü yurt disinda görmek"

Dünyada gastronomi kültürünün daha da gelismeye basladigina dikkati çeken Çandir, turizm sektörünün de bu alana daha fazla yönelmesi gerektigini söyledi.

Fuarin her geçen yil büyüyerek hem ticaret hacmini hem de taninirligini artirdigini anlatan Çandir, "YÖREX ile mallarin sunusu, paketlenmesi, üreticinin tüketici ile iletisimi bile degisti. Iller arasinda tatli bir rekabet basladi. Cografi isaretli ürün konusunda hemen hemen bütün iller yarisir hale geldi. Hedefimiz daha fazla cografi isaretli ürünümüzü yurt disinda görebilmek." diye konustu.

Baskan Çandir, bu yil e-ticaret sitelerinin de fuarda yer alacagini ve bu durumun ürünlerin yurt disina açilmasina daha fazla imkan saglayacagini bildirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile