26-30 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek YÖREX’in tanıtım toplantısı, Antalya Ticaret Borsası’nda (ATB) gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan ATB Başkanı Çandır, ‘Sizin oraların nesi meşhur’ sloganı ile başlattıkları fuar kapsamında 6 yılda neler gerçekleştirdiklerini anlattı. 6 yılda 50 bin kişiyi Anadolu’nun zenginlikleri ile buluşturduklarının altını çizen Çandır, "2 bin kişiye yöresel ürünleri anlattık" dedi.
"Ekonomiye kazandırdık"
YÖREX hazırlıkları süresince bine yakın toplantı yaptıklarını hatırlatan Çandır, "Alıcı ve satıcıları buluşturarak ülkemizin eşsiz lezzetlerini dünyaya açtık. Yöresel ürün pazarını canlandırdık, yerinde istihdama, yerel ekonomiye ve yörelerin tanıtımına katkı sağladık. Atalarımızdan bize emanet, kıyıda köşede kalmış, kaybolmaya yüz tutmuş zenginliklerimizin hakkını hukukunu koruyarak ekonomiye tekrar kazandırmak için çalıştık" dedi.
"189 coğrafi işaretli ürüne ulaştık"
2009 yılında 110 civarında olan coğrafi işaretli ürün sayısının yüzde 70’den fazla artarak 189’a ulaştığını vurgulayan Çandır, "YÖREX sonrası (2010 yılı ve sonrasında) özellikle oda, borsa ve kalkınma ajanslarımızın konuya ilgisi artmıştır. 189 coğrafi işaretli ürünün 3’te 1‘i oda ve borsalarımız tarafından tescil ettirilmiştir. Hali hazırda coğrafi işaret başvuru aşamasında olan ürünlerin yüzde 99‘u 2010 ve sonrasında yapılmıştır. Coğrafi İşaret (Cİ) tescili için başvuru süreci başlatılan ürün sayısı ise bugün itibariyle 253’tür" diye konuştu.
"Zenginlikler gelecek nesillere aktarılacak"
Anadolu’nun tüm zenginliklerini gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini kaydeden Çandır, "Kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri geleceğe taşıdığımız zaman kırsaldan kente göçün önüne geçmiş olacağız, kadınlarımıza iş imkanı da sağlamış olacağız. Çeşitli kültürel etkinlikler olacak. Fuar sabah 10.00’dan akşam 20.30’a kadar açık olacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile gerekli yazışmaları yaptık, tüm okullardan öğrencilerimizi fuara bekliyoruz" dedi.
"Kentin ekonomisine katkı sağlayacak"
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, fuarın her yıl çok renkli geçtiğini belirterek, katılımın en yüksek olduğu fuarlardan biri olduğuna dikkati çekti.
Geçen yıl Ankara’daki terör olayına rağmen 130 bin ziyaretçi çektiklerini aktaran Çetin, "Antalya ekonomisini canlandırmak için bir dizi etkinlikler başladı.
Expo 2016’nın yüzlerce etkinliği oldu. Piyano Festivali tamamlandı. Uluslararası Antalya Film Festivali başladı.
YÖREX’de kentimize katkıyı sağlayacaktır. Antalya’nın sosyal hayatını canlı tutmak için çalışıyoruz. Antalya’da sosyal bir çöküntü var. Terör olayları, ekonomik nedenlerle bunu yaşıyor olabiliriz. Umarım bu etkinliklerle Antalya çöküntüden çıkar" diye konuştu.
"Antalya’dan coğrafi tescil başvurusu yapılan ürünler"
Çetin, marketlerde yöresel ürünlerin yüzde bir oranında bulunması ile ilgili kanunun çıkmasına rağmen yeteri kadar yer verilmediğine dikkat çekti. Çetin, Antalya’nın coğrafi işaretleri noktasında kiraz, şiş köfte, serpme börek kabak tatlısı, bergamut ve turunç reçeli ile ilgili sürecin devam ettiğine değindi.
ANFAŞ Genel Müdürü Murat Özer ise YÖREX’in alanında Türkiye’de düzenlenen ilk ve tek büyüklükteki fuar olduğuna değindi.
YÖREX'in Kapıları 7'Nci Kez Açılıyor
Antalya Ticaret Borsasının (ATB) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteği ile 7’ncisini düzenlediği Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), ANFAŞ Expo Center’de kapılarını açacak. 70 ilden 400 katılımcının yer alacağı ve 200’ün üzerinde standın açılacağı fuarı 150 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.