Yorgancılar: Sanayici İçin Kapımızı En Çok Torbalı Çalıyor

Yorgancılar: Sanayici İçin Kapımızı En Çok Torbalı Çalıyor

Sanayicinin problemlerini Ankara’ya iletmek için üç ayda bir toplandıklarını belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar, Torbalı Ticaret Odası (TTO)’nın davetlisi olarak geldiği ilçede sanayicilerle buluştu.

Metropolis Otel’deki toplantıda güncel ekonomik durumlar değerlendirildi ve sanayicilerin problemleri masaya yatırıldı. Yazıbaşı’nda sanayicilerin imar sıkıntıları olduğunu, Yazıbaşı ve Pancar bölgesindeki elektrik kesintileri, fabrikaların altyapı ve yol ile kalifiye eleman yetiştiren meslek liselerinin problemleri gündeme getirildi.

Toplantıda konuşan Yorgancılar, “Sanayicilerin sorunlarını görüşmek için üç ayda bir yaptığımız toplantılara, Torbalı Ticaret Odası en az üç dört öneriyle katılıyor. Bu anlamda sanayicilerin sorunları için kapımızı en çok çalan ilçelerden biri Torbalı.” diyerek, özellikle elektrik kesintileri ve imar sıkıntıları için mücadele edeceğini söyledi.

TTO üyelerinin de hazır bulunduğu toplantıya, çok sayıda sanayici katıldı.

EN BÜYÜK SIKINTI İMARTorbalı’nın sanayi gelişimindeki mazisini anlatan TTO Yönetim Kurulu Başkanı Behçet Çınar, 15-20 sene önce ilçenin Kasaba görünümünde olduğunu söyledi.

O yıllarda toprak sanayisi üzerine kurulu dört beş fabrika bulunduğunu, 1988 yılının sonuna doğru sigara fabrikasının kurulmasıyla sanayinin hareketlendiğini belirten Çınar, “Bugün üyelerimizle İzmir’de sanayide birinci sıradayız. Bu büyüme ile birlikte ilçede sosyal ve eğitim alanlarında sıkıntılar yaşamaktayız. Şu anda en büyük problemimiz, sanayi imarı ile ilgili. Torbalı’dan 550 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. 14 milyar lira vergi ödeyen bir ilçeyiz. Vergi tahsilatında da Türkiye birincisiyiz. Böyle bir ilçenin bazı özel haklara sahip olması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

Çınar, ara elemana ihtiyaç olduğunu belirterek, “Meslek liselerinde durum içler acısı. 50 yıllık makineler, araçlar kullanılıyor.” diyerek, EBSO’yu arkalarında bir güç olarak gördüklerini, sıkıntı çektikleri konularda destek beklediklerini söyledi.

STK’LERİN TAKİBİYLE ÇÖZÜLECEKEBSO olarak üç ayda bir ortak yönetim kurulu toplantısı yaptıklarını ifade eden Ender Yorgancılar ise en çok öneri getiren odalardan birinin TTO olduğunu söyledi.

İmar problemlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tarım İl Müdürlüğü arasındaki yazışmaların ve bakanlıklar arası evrakların gidip gelmesinden dolayı çözülemediğini ifade eden Yorgancılar, “Maalesef ülkemizde bürokrasi, istenen düzeyde değil. Bu sorunlar, sivil toplum kuruluşlarının takibiyle ortadan kalkacak. Biz kanun yapacak konumda değiliz ama aksaklıkları, eksiklikleri anlatıp çözümünü bulmak için takip etme görevini aldık.” dedi.

TORBALI’YA ÖDENEK İSTEYECEKTOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞş-Kur ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin katkılarıyla Uzmanlaşmış Mesleki Eğitim Projesi (UMEM)’nin hayata geçirildiğini ifade eden Yorgancılar, bu sayede işsizliğin temel sebebi olan mesleksizliğin önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi.

Meslek liselerinde kullanılan makine, teçhizat ve eski teknolojilerin yenilenmesi gerektiğini kaydeden Yorgancılar, “Biz UMEM kapsamında Aliağa Ticaret Odası’na kaynak çıkarttık, Ödemiş Ticaret Odası’na da kaynak çıktı. Torbalı için de önümüzdeki hafta Ankara’daki TOBB’un genel kurulunda konuyu gündeme getireceğim.” şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladıkları protokol kapsamında meslek liselerindeki eğitmenleri 20 günlük perdiyotlarla saha eğitimine aldıklarını anlatan Yorgancılar, “Hemen herkesin fabrikalarında son model makineler devreye girdi ancak meslek liselerindeki eğitmenler ve öğrenciler, eski model makinelerle eğitim görüp mezun oluyor. Saha eğitimleri sayesinde eğitmenler, gelişmiş teknolojileri öğrencilere aktarabilecek. Mezun olan öğrencilere, EBSO üyeleri öncelikli iş imkanı sağlayacak.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile