Yorgunluğunuzun Garip Nedenleri

Yorgunluğunuzun Garip Nedenleri

Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Meral Kayahan, günümüzde pek çok insanın yorgunluktan şikayet ettiğini belirterek, “Uzun süredir devam eden ve nedeni açıklanamayan yorgunluk önemli, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir” dedi.


Dr. Meral Kayahan, “Yeterince dinlenememek, fazla çalışmak, yeterli ve kaliteli uyku uyumamak yorgunluğun ilk akla gelen nedenleridir. Ancak yorgunluk her zaman bu nedenlere bağlı olmayabilir. Ayrıca uzun süredir devam eden ve nedeni açıklanamayan yorgunluk önemli, ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.” diye konuştu.

Avusturya Sen Jorj Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Meral Kayahan, yorgunluğun nedeni olabilecek hastalıkların çeşitli olduğunu kaydederek, “Bu hastalıklardan söz edecek olursak, örnek; Troid bezi hastalıkları: Troid boynun ön alt tarafında bulunan küçük bir salgı bezidir. Salgıladığı hormonlar ile metabolizmayı kontrol eder. Troid bezinin çalışmaması (Hipotroidi) veya otoimmün sebeplerle troid bezinin iltihabı (Tiroidit hashimoto hastalığı) durumunda, hormon salgılanması bozulur, metabolizma yavaşlar aşırı yorgunluk, sürekli uyku hali, saç dökülmesi ve kilo artışı, obezite gelişir.” diye ifade etti.

Dr. Meral Kayahan sözlerine şöyle devam etti: “İdrar yolu enfeksiyonu: Genellikle üriner enfeksiyon geçiren kişilerde idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve damla damla idrar yapma gibi şikayetler sık gözlenir. Ancak enfeksiyon her zaman kendini bu tarz belirgin semptomlar ile belli etmez. Bazı durumlarda yorgunluk, halsizlik tek belirti olabilir. Basit bir idrar testi ile sonuç alınabilir.”
Hissedilen yorgunluğun bir kalp hastalığının habercisi olabileceğini ifade eden Dr. Meral Kayahan, “ABD’de yapılan bir araştırmada kalp krizi geçiren kadınlarda krizden önce hissettikleri belirtiler sorgulanmış ve belirtilerin üst sırasında yüzde 71 oranında sebebi açıklanamayan yorgunluk gözlenmiş. Kalp rahatsızlıklarında genellikle çarpıntı, çabuk yorulma, nefes darlığı, eforla gelen nefes darlığı, dudaklarda morarma ve bacaklarda şişliktir. Ancak bu belirtiler genellikle yerleşmiş ve ilerlemiş Kalp Hastalıklarında gözlenir. Sinsi giden bir kalp kapak hastalığı veya kalp yetmezliği, yada iskemik kalp hastalıklarından bazen en önemli belirti sadece yorgunluk, halsizlik ve ufak bir eforla gelen bitkinlik halidir. Mide rahatsızlıkları derin uykuyu engeller ve yorgunluğa sebep olabilir. Mide ülseri ve Gastrite sebep olan bakteri Helicobacter pylori 1984 yılında ilk olarak tespit edilmiştir. Helicobacter genellikle ağız yolu ile besinlerle bulaştığı bilinmekte. Mide ve duodenuma yerleşerek Gastrit ve ülsere neden olmakta, bazen yemek borusu-mide bileşkesinde gevşeme ile reflüye sebep olmaktadır. Mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasına reflü diyoruz. Bu durum normal, sağlıklı kişilerde de olabilir, ancak bu durum kişide şikayete neden olur, kişinin yaşam kalitesini etkiler ise reflü hastalığından bahsedilebilir. En sık gözlenen belirti yanma hissidir. Midenin üst kısmından yemek borusuna doğru ağrı ve yanma hissidir. Bu şikayetler çoğunlukla gece olur ve hastayı uykudan uyandırabilir. Bu şikayetlerin artması ve tekrarlaması ile uyku kalitesi bozulur, uykusuzluk ve boğazda yanma, ses kısıklığı ile kişinin yaşam kalitesi düşer.” diye belirtti.

Dr. Meral Kayahan, “Soğuk algınlığı, grip, sigara içilen ortamlarda bulunma, sigara tiryakiliği, kronik sinüzit, alerji ve kronik bronşit gibi hastalıklar balgama neden olabilir. KOAH, bronşektazi, kronik bronşit veya astım gibi hastalıklardan hem balgam oluşumunun artması, hem solunum yollarında daralma, akciğerlere giren oksijen miktarında azalmaya ve dokularda oksijen miktarının düşmesine neden olur. Dokulardan ve kanda oksijen saturasyonunun düşmesi kronik yorgunluğa ve bitkinliğe sebep olur. Fazla kafein tüketimi; Kafein kahve, çay, kola ve çikolata gibi yiyeceklerin içinde bulunan ve vücutta bağımlılık yaratan bir maddedir. Bağımlılık yaratmasının yanı sıra uyku açıcı ve enerji verici iki etkisi daha vardır. Gün içerisinde fazla miktarda çay ve kahve alındığı zaman ilk belirti uykusuzluktur. Kafein etkisini kişinin uyumasına değil de derin uyumasına mani olarak gösterir. Tam dinlenmeden ve kalitesiz bir uyku ile güne başlayan kişide en önemli bulgu sebepsiz yorgunluk halidir.” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile