Özel şarabı ve doğası ile tarih sayfalarında yer alan Kavaklı köyünün dünyaya tanıtılması için Vali Hüseyin Avni Coş başkanlığında yapılan toplantıya eski bakanlardan Işılay Saygın , ADÜ Rektörü Prof . Dr . Şükrü Boylu , Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli , Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz , Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı Prof . Dr . İsmail Tufan , Ankara Üniversitesi Dil , Tarih , Coğrafya Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof . Dr . Vedat İdil , Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr . Hayri Sağlam , Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr . Yılmaz Boz , İl Genel Meclisi Üyeleri ve ADÜ öğretim üyeleriyle çok sayıda davetli katıldı .
Toplantının açılışında konuşan Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal , tarih ve kültür kokan medeniyetler vadisi Yörük Ali Efe ' nin doğduğu , milli mücadelenin başlatıldığı , manevi ve milli değerleri bulunan Kavaklı köyünün tanıtımı ve tarih öncesi eski cazibesinin tekrar kazandırılması amacıyla bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek , " Sultanhisar ilçemizin tarihini ve Nysa antik kentinin tarihçesini incelediğimizde , Kavaklı köyümüzün bir cazibe merkezi olduğu bir kaç yüz yıl öncesi şarap tanrısı Dianisos ' un Nysa antik kentte büyüdüğü , Kavaklı köyünde bağcılık yaparak , burada şarap üreterek ve başka devletlere gönderdiği bir cazibe merkezi olduğu ; aramızda bulunan Nysa Kazı Başkanımız Profesör Doktor Vedat İdil hocamızın beyanları doğrultusunda öğrenmiş bulunmaktayız . Nysa antik kenti ve antik kent Akharaka ' da yüzyıllar öncesi termal kaplıcaların hamamların bulunduğu , buraların tedavi merkezi , tapınakların bulunduğu görülmektedir . Bu bilgiler ışığında yola çıkarak kavaklı köy muhtarı Özkan Çalışır ve köyümüzün yaşlı insanlarıyla yaptığımız söyleyişi ve araştırmalar neticesinde , yüzyıllardır Kavaklı köyünün her evinin önünde ve dere yataklarında değişik asma çeşitlerinin bulunduğu tarafımızca tespit edilmiştir . Ayrıca köyümüzün de halen yaşamakta olup şu an aramızda bulunan kanser hastalığına ve astıma yakalanmış bazı vatandaşlarımızın Kavaklı köyüne göçerek burada iyileştikleri görülmektedir . Yörük Ali Efe ' mizin köyü olan Kavaklı köyünün , 2 bin , 3 bin yıl önce tarım ve bağcılığı ile tarihe geçtiği , iklim ve hava şartlarıyla sağlık acısından şifa dağıtan bu köyümüzün özelliklerinin araştırılması ülke ve aydın ilimizde bağcılığın geliştirilmesi , köy halkının standardının yükseltilmesi tarih öncesi eski cazibesini kazandırmak üzere Valimiz Hüseyin Avni Çoş önderliğinde sizlere toplandık . Bu toplantımızın daha verimli bir hale getirilmesi için , şu an burada bulanan üniversite hocalarımızdan , enstitü başkanlarımızdan , kurum müdürlerimizden oluşturulacak komisyonlarla çalışılarak , köyümüzün bağcılık ve sağlık turizmine kazandırılması için bugünden başlayarak çalışmaların başlatılmasını diliyorum " dedi .
Kavaklı Köyünün tarih öncesi devirlerden günümüze nasıl kazandırılacağı konusunu araştırmaya başladıklarını ifade eden Kaymakam Orhan Mardinli de , " Köyümüzün tekrar canlanması , cazibe merkezi haline gelmesi için gizli kalmış tüm kaynaklarını tekrar ortaya çıkartmak istiyoruz . Bu amaçla konusunda uzman akademisyenler başta olmak üzere Aydın Valimiz Hüseyin Avni Çoş ' tan da destek istedik . Bu amaçla Kavaklı köyünde toplanarak eldeki verileri ve yapılacakları değerlendirdik . Amacımız gizli kalmış Kavaklı hazinelerini açığa çıkartarak tarih , kültür , tarım ve sağlık turizmine yeniden kazandırmaktır " diye konuştu .
Nysa ve çevresinin 2 bin yıl önce de sağlık ve eğitim alanında çok gelişmiş olduğu ifade eden Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr . Yılmaz Boz ise , şunları söyledi : " Yapılan araştırmalara göre en iyi aromanın dağlık ve yüksek arazilerden elde edildiği , Kavaklı Köyünde yetişen üzümden yapılan aromanın ise 2 bin 500 yıl önce çok değerli olduğu bilinmekteydi . Bu aroma Avrupa ülkelerine götürülmekteydi . Toprak ve iklim yapısına baktığımızda zengin aromanın elde edildiği Kavaklı köyünün bu üretim için en uygun yer olduğu belirlenmiştir . Bu avantajlı durum buradaki bağcılığı ön plana çıkartmak için çok önemli bir etkendir . Şarabın hammaddesi olan etken madde Aromadır . Buradaki bağcılık ise sertifikalandırılmamış organik bağcılıktır . Burada bulunan bağlar incelenmeli ve üretimi geliştirilmelidir "
Kavaklı köyünün dünyaya tanıtılması gerektiğine dikkat çeken Vali Coş da , " İlimizin ve ülkemizin sorunlarının çözümü açısından yapılan bu tür toplantılara her zaman destek vermekteyiz . Aydın ilinin en önemli sektörleri tarım ve turizmdir . Bu ikisinde büyük potansiyel var . Uluslar arası ekonomide tarım stratejik öneme sahip . Nüfus ve kentleşmenin artışıyla birlikte tarım alanları azalıyor . Dünyanın mevcut gıda üretimi gün geçtikçe yetersiz kalıyor . Bizler tarımsal kabiliyetlerimizi artırarak bunu avantaja çevirmek zorundayız . Tarım alanlarımızı verimli ve etkin şekilde kullanmalıyız . Bu konuda yapılacak her çalışmayı valilik olarak destek vereceğiz " şeklinde konuştu .
Eski bakanlardan Işılay saygın ' ın açılışını yaptığı Nysa Sultanları Kültür ve Dayanışma Derneği Sultanhisar Belediye Binası altında resmen faaliyetine başladı . Sultanhisarlı kadınların sosyal , kültürel ve eğitime katkı sağlamak , tüketen değil , üreten kadın olmalarını sağlamak üzere kurulan " Nysa Sultanları " adlı dernek ve lokalinin açılışında İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Şerife İnci Eren ve il dışından gelen kadın platform üyeleri hep birlikte yaptılar .
Yörük Ali Efe'nin Köyü Turizm Ve Ekonomiye Kazandırılıyor
Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından Yörük Ali Efe'nin köyü olan Sultanhisar'a bağlı 2 bin 500 yıllık tarihi Kavaklı köyün turizm ve ekonomiye kazandırılması için çalışma başlatıldı.