Antalya'da dünyaya gelen Kutsal İyicil, 1970'li yıllarda İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinde öğrenim görürken bir okul gezisi sırasında Yörüklerle tanıştı. İyicil, ilgisini çeken Yörüklere ait eşyaları toplamaya başladı.
Üniversiteden mezun olduktan sonra çalışmaya başladığı Antalya Orman Bölge Müdürlüğündeki görevinden 32 yıl önce istifa eden İyicil, Kemer'de milli park statüsünde bulunan Küçükburun'a "Yörük Parkı" kurdu.
Yörüklerin yaşamını anlatan 10 bini aşkın eşyanın bulunduğu parka, 32 yılda 50 ülkeden turist geldi. Antalya'da alternatif turizmin önemli adreslerinden olan Yörük Parkı'na gelenler, kilimden, keçeye, heybeden azık torbasına kadar farklı eşyaları görme şansı buldu.
- Yörük kültürünü yaşatmak amaçlanıyor
Yörük Parkı'nın işletmecisi Cemal Şahin İyicil, Yörüklerin büyük bölümünün 40-50 yıl öncesine kadar göçebe bir hayat sürerek yaylalarda, çadırlarda yaşadığını ancak çeşitli nedenlerle bu kültürün yok olmaya başladığını söyledi.
Bu kültürü yaşatmak için çaba gösterdiklerini dile getiren İyicil, şöyle konuştu:
"Yörükler doğa sevgisinin ve köklü bir kültürün simgesidir. Bu kültürü yeni nesle ve turistlere tanıtmamız gerekiyor. Yörük Parkı, bu anlamda önemli bir misyonu üstleniyor. Buraya gelen turistler, Türklerin ne kadar önemli bir kültürleri olduğunu fark ediyor."
Parkı yılda yaklaşık 100 bin turistin ziyaret ettiğine dikkati çeken İyicil, en fazla Rusya, Almanya ve Kuzey Avrupa ülkelerinden ziyaretçi çektiklerini kaydetti.
Yörük Parkı, Yılda 100 Bin Turist Çekiyor
Antalyalı turizmci Kutsal İyicil tarafından 32 sene önce Kemer ilçesinde kurulan ve 10 bini aşkın eşyanın bulunduğu Yörük Parkı'nı yılda yaklaşık 100 bin turist ziyaret ediyor.